AM Best’e göre, mevcut 90 günlük ertelemeye rağmen, ABD’deki tarife değişikliklerinden kaynaklanan hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki son oynaklık, sigorta şirketlerinin bilançoları üzerinde baskı yaratabilir, hisse senedi portföylerinde gerçekleşmemiş zararlara ve sermaye tabanlarının azalmasına neden olabilir. Kredi derecelendirme kuruluşu yeni raporunda, tarifelerin gelecekte enflasyonist baskıları artırma ve çeşitli teminat hatlarında kayıp maliyetlerini artırma potansiyeli olduğunu öne sürdü.
AM Best açıklamasında, “ABD ile Çin arasındaki tarife durumu gelişmeye ve tırmanmaya devam ediyor. Bu raporun yazıldığı tarih itibarıyla Çin, ABD ithalatına %125 oranında bir tarife uygularken, ABD Çin mallarına %145 oranında fiili bir tarife uyguladı. Tarifeler her iki ekonomiye de büyük miktarda belirsizlik eklemeye devam edecek. Hisse senedi ve tahvil piyasaları oldukça tepkisel olmaya devam edecek. Tarifelerin uygulanacağı yol ve zamanla ilgili belirsizlik, ekonomik büyüme ve enflasyon üzerindeki etkileri belirleyecek.” ifedesine yer verdi.
AM Best’in raporuna göre, oran yeterliliği endişeleri emlak ve kaza sigorta şirketlerinde artabilir ve sigortacıların daha yüksek oranlar talep etmesine ve primleri artırmasına yol açabilir. Bu arada, hayat ve emeklilik sigortacıları, satışları baskılayabilecek ekonomik olumsuzluklara ek olarak, yönetim altındaki varlıkların ve bununla ilişkili ücretlerin azalması ihtimaliyle de karşı karşıya kalabilirler. Bu durum kazançları etkileyebilir.
AM Best, “AM Best analitik ekipleri, tarifelerin etkisini ve ilgili yanıtlarını ölçmek için derecelendirilen şirketlerle görüşüyor. Hemen derecelendirme eylemi yapılmamış olsa da, tarifelerin etkisi sigortacılar için muhtemelen kredi açısından olumsuzdur ve bireysel şirket durumlarına bağlı olarak kredi derecelendirmelerinde değişikliklere yol açabilir.” diye ekledi
Önerilen tarifeler 90 gün süreyle durdurulurken, kredi derecelendirme kuruluşu hem hisse senedi hem de tahvil piyasalarından gelen tepkinin belirgin olduğunu belirtti.
AM Best, tarifelerin yeniden uygulanması halinde 90 gün içinde benzer bir tepkinin ortaya çıkabileceğini de öngördü.