Anadolu Sigorta bir asırdır sigortacılığın dönüşümüne ışık tutuyor

1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan Türkiye’nin ilk yerli sigorta şirketi Anadolu Sigorta, 11 Nisan’da düzenlenecek 100’üncü yıl kutlamasına hazırlanıyor. 100’üncü yılla ilgili kapsamlı değerlendirmelerde bulunan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, sigorta sektörünün gelişimi açısından bakıldığında, Anadolu Sigorta’nın faaliyetlerinin sadece bir şirketin tarihi olmanın ötesinde, tüm sektörün dönüşümüne de ışık tuttuğunu dile getiriyor.

 

Anadolu Sigorta’nın 100 yıllık geçmişinde Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında, doğal afetlerin yaralarının sarılmasında ve sigortacılık sektörünün gelişmesinde öncü bir rol üstlendiğini söyleyen Tuğtan, “İkinci yüzyılımıza girerken müşteri odaklı yaklaşımla, kişiselleştirilmiş ürünler sunan ve teknolojiyi merkezine alan ‘Geleceğin Şirketi’ vizyonunu inşa ediyoruz” diyor.

1924 yılında kurulan Anadolu Sigorta 100’üncü yılını kutluyor. Konuyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Anadolu Sigorta’nın 100 yaşına ulaşması, hepimiz için büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonuyla temelleri atılan bu köklü kurum, bir asrı geride bırakırken, sadece sigorta sektöründe değil, ülkemizin ekonomik ve toplumsal gelişiminde de önemli rol oynamış olmanın haklı gururunu yaşıyor. Çağın gerekliliklerine uygun yenilikçi adımlar atarak bu büyük mirası geleceğe taşımak en büyük sorumluluğumuz. 100 yıl boyunca Anadolu Sigorta’ya güvenen tüm sigortalılarımıza, emek veren çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza ve tüm paydaşlarımıza en içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt ve Türkiye’nin sigorta okulu olma misyonunu üstlenmiş bir şirket olarak, köklerimize sıkı sıkıya bağlıyız, ancak gözümüz daima gelecekte. Bu nedenle 100’üncü yılımızı kutlarken, ilk günkü kararlılıkla ve sorumluluk bilinciyle yolumuza devam edeceğiz.

Sizce Anadolu Sigorta’nın 100 yılda elde ettiği en büyük başarıları neler? Bu 100 yılda elbette zor dönemler de yaşandı. Şirket olarak bu zor dönemler nasıl atlatıldı?

Anadolu Sigorta’nın 100 yıllık tarihi, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimiyle paralel olarak birçok önemli dönüm noktasına sahne oldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının ardından, İş Bankası’nın öncülüğünde kurulan Anadolu Sigorta, ülkenin ekonomik egemenliğini güçlendirme hedefiyle yola çıktı. Bu süreçte karşılaşılan zorluklar ve atlatılan badireler, şirketin gelişiminde belirleyici oldu.

Özellikle sigorta sektörünün gelişimi açısından bakıldığında, Anadolu Sigorta’nın faaliyetleri sadece bir şirketin tarihi olmanın ötesinde, tüm sektörün dönüşümüne de ışık tuttu.

Doğal Afetlerde Anadolu Sigorta

Cumhuriyet döneminde Türkiye’de yaşanan büyük depremler, sigortacılığın önemini artırdı ve Anadolu Sigorta bu süreçte etkin bir şekilde yer aldı. 1924 Erzurum Depremi, sigortanın doğal afetler karşısında toplumsal güvence sağlamadaki rolünü gözler önüne sererken, Anadolu Sigorta, 1939 Erzincan, 1999 Gölcük, 2011 Van, 2020 Elazığ ve İzmir ve 2023 Kahramanmaraş depremleri gibi yıkıcı felaketlerde tazminat ödemeleriyle yaraların sarılmasına katkıda bulundu.

İnsan hayatı söz konusu olduğunda, hasar ödemelerinin miktarının konuşulması anlamsız kalıyor, ancak sadece şunu belirtmek isterim ki bu acı olayda da en yüksek hasarı, Anadolu Sigorta olarak biz ödedik.

Yangınlar da sigortacılığın önemini gözler önüne seren olaylar arasında yer aldı. Anadolu Sigorta, 1929 Ankara Tahtakale, 1954 İstanbul Kapalıçarşı, 1975 Sultanhamam ve 1992 Ankara Çıkrıkçılar Yokuşu yangınları gibi ticaret merkezlerinde yaşanan büyük yangınlar sonrasında zarar gören işyerlerine hızlı tazminat ödemeleri yaparak ekonomik hayatın devamlılığını sağladı.

Büyük yatırımlara Anadolu Sigorta güvencesi

Anadolu Sigorta, ülkenin kalkınma sürecinde büyük altyapı ve sanayi projelerinin sigortalanmasında da önemli roller üstlendi. 1925 yılında demiryollarının sigortalanmasıyla başlayan bu süreç, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları, Ereğli Demir Çelik Fabrikası, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yolları ve Atatürk Barajı gibi dev yatırımlara verilen teminatlarla devam etti. Bu sigortalar, ekonomik büyümenin sürdürülebilirliğine katkı sağladı.

Dijitalleşme ve teknolojik dönüşüm

Sigorta sektöründe teknolojik gelişmelere öncülük eden Anadolu Sigorta, 1956’da otomasyon çalışmalarına başladı, 1960’larda elektronik sistemlere geçiş yaptı. 1997’de acentelerini online ve gerçek zamanlı bilgi işlem sistemine bağlayarak dijitalleşme süreci hızlandırıldı. Günümüzde ise robotik süreçler ve yapay zeka gibi alanlarda yatırımlar devam ediyor.

Sonuç olarak, Anadolu Sigorta, 100 yıllık geçmişinde sadece bir sigorta şirketi olmanın ötesinde, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında, doğal afetlerin yaralarının sarılmasında ve sigortacılık sektörünün gelişmesinde öncü bir rol üstlendi.

2024 yılını finansal açıdan değerlendirir misiniz? Anadolu Sigorta geçen yıl nasıl bir performans gösterdi?

2024 yılında 69,6 milyar TL prim üretimi gerçekleştiren Anadolu Sigorta, geçen yılın aynı dönemine göre reel büyüme göstererek prim üretimini yüzde 57 oranında artırdı. Anadolu Sigorta’nın solo bilançodaki aktif toplamı 96,2 milyar TL’ye ulaşırken, yatırıma yönlendirilen portföy büyüklüğü ise yılbaşından bugüne yüzde 73’lük artışla 55,6 milyar TL oldu.

Hasar prim oranında geçtiğimiz seneye göre 18 puan, bileşik rasyoda ise 14 puan iyileşme oldu ve şirketimiz bileşik rasyosunu 2024 sonu itibariyle 105 seviyesinde tutmayı başardı. 2024 yıl sonu konsolide finansallarda Anadolu Sigorta 11,5 milyar TL net kâr elde etti ve konsolide ortalama özkaynak karlılığı %60 olarak gerçekleşti.

İkinci yüzyılınızda hayata geçireceğiniz projelerden de bahseder misiniz?

İkinci yüzyılımıza girerken müşteri odaklı yaklaşımla, kişiselleştirilmiş ürünler sunan ve teknolojiyi merkezine alan ‘Geleceğin Şirketi’ vizyonunu inşa ediyoruz.

Uluslararası sigortacılık trendlerini takip ediyor, Türkiye’de bu trendleri belirleyen Şirket olarak konumlanıyoruz. Öyle ki bilgi teknolojileri ve iş birimleri çevik dönüşüm içerisinde “harmoni” ile çalışıyor. Niye “harmoni” vurgusu yapıyoruz çünkü çevik dönüşümümüz adeta bir senfoni orkestrasının harmonisi yani uyumu içerisinde devam ediyor.

Çevik takımlarla sigortalılarımızın ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt veriyoruz. Projelerimizi de ihtiyaçları en hızlı karşılayacak şekilde yönetiyoruz. Bu kapsamda hem platformlarımızı hem de süreçlerimizi gözden geçiriyoruz.

Biliyorsunuz Anadolu Sigorta’nın mobil uygulama platformu Sigortam Cepte. Sigortam Cepte’yi en kullanıcı dostu arayüzlerle sürekli güncelliyor ve geliştiriyoruz. Yeni yüz yılımıza yakışacak şekilde kapsamlı bir güncelleme ile Sigortam Cepte’yi sigortalılarımıza en iyi şekilde sunmaya devam edeceğiz.

Sigortacılığın geleceği kişiselleştirilmiş ürün ve fiyatlamalarla şekilleniyor. Kişiselleştirilmiş ürün çalışmalarımız devam ederken fiyatlama konusunda da çalışmalarımızı yürüttük ve yapay zeka destekli kişiye özel fiyatlama projemizin ilk aşamasını tamamladık. Geliştirdiğimiz bu teknolojiyi bir süredir kullanıyor, ürünlerimizi dinamik fiyatlama modeliyle yönetiyoruz.

Tüm bu çalışmalarımızın odağında sigortalılarımız var. Odak sigortalı olunca bir CRM projesi konuşmamak mümkün değil. Yenilikçi ve teknoloji odaklı bakış açımızla bu yıl kapsamlı bir CRM projesi yürütmeye başladık. Sigortalılarımızı hem büyük veri öğrenmesi modelleriyle yakından tanıyor hem de onların ihtiyaçlarını karşılamaya ve sigortalılarımızla iletişimimizi kuvvetlendirmeye yönelik aksiyonlar almaya devam ediyoruz.

Sigortalılarımızla birlikte iş ortaklarımızı da düşünüyoruz. “Hasar Sanal Asistan” ile sigortalılarımız ve iş ortaklarımızın Bireysel Şube ve Sigortam Cepte’de Chatbot üzerinden aradığı bilgilere ulaşmasını sağlayarak memnuniyetlerini artırmayı hedefliyoruz.

Tüm projelerimiz ileri teknolojik gelişmeleri kapsayan, 2024 yılında kapsamlı bir şekilde yenilediğimiz Orta Vadeli Stratejik planımız ve hedeflerimize hizmet eden bir yapıda yürütülüyor. 2025’te de bu stratejilerimizi sürdürerek başarılı sonuçlara ulaşmaya devam edeceğiz.

Dijitalleşmeye bu kadar önem veren bir şirket olarak dijital ve AR-GE alanındaki hedeflerinizden bahseder misiniz?

Anadolu Sigorta olarak, sektörün ilk ve tek Yerinde Ar-Ge Merkezi belgeli şirketi olmanın sorumluluğuyla dönüşümün öncüsü olmaya devam ediyoruz. Dijitalleşmeyi yalnızca teknolojik bir geçiş olarak değil, ürün, hizmet, kanal ve iş modellerini kapsayan bütünsel bir strateji olarak ele alıyoruz. Bu kapsamda, mevcut satış kanallarımızın ve iş birimlerimizin verimliliğini en üst düzeye çıkarmayı, sigortalılarımızın ürün ve hizmetlerimize hızlı ve etkin bir şekilde ulaşmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Sigorta süreçleri otomasyonu, sanal sigorta asistanları, dinamik fiyatlama, karar otomasyonları, büyük veri analitiği ve kişiselleştirilmiş deneyim belli başlı odak noktalarımız arasında yer alıyor.

Dijitalleşme süreçlerimizi güçlendirmek için büyük veri, robotik, yapay zeka, telemetri ve mobil teknolojiler gibi yenilikçi araçları iş süreçlerimize entegre ediyoruz. Sigortam Cepte ve Sağlığım Cepte gibi dijital platformlarımız sayesinde kullanıcılar, yer ve zaman kısıtı olmadan, herhangi bir aracı kuruma ihtiyaç duymadan poliçelerini oluşturabiliyor ve takip edebiliyor.

Dijital dönüşüm stratejimizin bir parçası olarak geliştirdiğimiz projeler, sektörde fark yaratırken ulusal ve uluslararası platformlarda da ödüller ve TÜBİTAK desteği ile takdir görüyor. AS’lı Yapay Zeka ile Cam Onarım/Değişim Tespiti, Yatışlı Dosyaların Makine Öğrenmesi ve Karar Destek Sistemi ile Otomasyona Dönüşümü, TÜBİTAK tarafından onaylanan ve uluslararası iş birlikleriyle yürütülen ITEA – Treat Projesi, Anadolu Sigorta’nın insan kaynakları platformları İKAS ve Biz Bize için geliştirilen ChatGPT tabanlı İK Chatbot gibi projelerimizle öncü adımlarla sektöre öncülük etmeye ve sigortalılarımıza en iyi hizmeti sunmaya devam edeceğiz.

Anadolu Sigorta’nın uluslararası reasürans faaliyetlerinden de bahseder misiniz?

İş portföyümüzü çeşitlendirmek amacıyla uluslararası reasürans faaliyetleri 30 yılı aşkın süredir yapılıyor ancak esas olarak 2008’den bu yana söz konusu faaliyetlerimiz ivme kazandı. Uluslararası reasürans faaliyetlerimizin artması sonucunda, yabancı pazarlardaki tanınırlığımız arttı ve yeni sedanlar için potansiyel bir iş ortağı haline geldik.

Uluslararası satış faaliyetlerimiz ülkemiz ekonomisine ve şirketimize döviz girişi yolu ile önemli katkı sağlıyor. Yurtdışından sağlanan prim üretimimizin, hizmet ihracatı kapsamında değerlendirilmesinden hareketle, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB)’ne, kurulduğu tarih olan 2018 yılından itibaren üyeyiz.

HİB tarafından her yıl hizmet ihracatçısı firmaların ihracat tutarlarına göre ilk üçe girenlerin sıralaması belirleniyor ve kamuoyuna duyuruluyor. Şirketimizin ihracat üretimi “Finans, Sigorta ve Diğer Mali Hizmetler” kategorisinde değerlendirilmekte olup, üye olduğu tarihten itibaren üst üste altı yıldır ödüle layık görüldü. 2024 yılında da yaklaşık 70 milyon dolarlık ihracatımız ile kendi kategorimizde birincilik ödülünü aldık.

Anadolu Sigorta’nın sürdürülebilirlik vizyonu ve bu alandaki adımları ile ilgili neleri vurgulamak istersiniz?

Şirketimizin sürdürülebilir sigortacılık çalışmaları kapsamında, sigortacılık faaliyetlerinin çevresel, sosyal ve yönetişimsel (ÇSY) sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde birçok uygulama ve proje hayata geçiriyoruz. Bu projelerle ürün ve hizmetlerimizde, çevresel ve sosyal riskleri de hesaba katıyor, doğal kaynaklara ve ekosistemlere zarar vermemeye özen gösteriyoruz.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı bu alanda bir kılavuz olarak görüyoruz. 2030 yılına kadar ulaşılması beklenen, 17 başlık altında toplanmış olan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın tümünün önemli olduğunun farkındayız. Bununla birlikte, odaklanarak daha etkili ve faydalı olabileceğimiz “Nitelikli Eğitim, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Sorumlu Üretim ve Tüketim, İklim Eylemi, Karasal Yaşam ve Amaçlar İçin Ortaklıklar” ile ilgili çalışmalarımız daha fazla diyebiliriz.

Değişen müşteri beklentilerine uygun çözümler yaratmaya, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma misyonuyla çalışmaya, tüm faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik bakış açısı ile yürütmeye ve bu konuda iş birlikleri geliştirmeye devam ediyoruz. Anadolu Sigorta olarak iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarımız doğrultusunda emisyon oluşturan tüketimimizi sürekli takip ederek yönetiyoruz. 2019 yılından beri yayımlanan sürdürülebilirlik raporlarımıza ek olarak CDP (Karbon Saydamlık Projesi) beyanı veriyoruz. Sera gazı emisyonlarını ISO 14064 standardına uygun olarak hesaplıyoruz. Ayrıca kendi faaliyetlerimizden kaynaklanan etkileri azaltmaya çabalarken, ülkemizin iklim değişikliği ile mücadelesi ve enerji güvenliği için azami öneme sahip olan yenilenebilir enerji projelerine destek vermeye de devam ediyoruz. “Bireysel Çatı Tipi Güneş Enerji Paneli Sigortası” ürünümüz bunun örneklerinden biri.

Denizlerin temizliği için Tekne ve Yat Sigortası poliçelerimizin primlerinden bir kısmını Deniz Temiz Derneği/TURMEPA’ya aktarıyoruz.

İçinde iki veteriner kliniği bulunan Kurtaran Araç adını verdiğimiz acil müdahale aracımızla sokak hayvanlarının tedavilerine katkı sunuyoruz.

Şirketinizde sürdürülebilirlik çalışmalarınız kapsamında hayata geçirdiğiniz Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kapsayıcılık projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Kapsayıcılık misyonumuz doğrultusunda toplumun her kesimine hizmet edebilecek çok çeşitli ürünler geliştirerek sosyal refahı ve finansal korumayı yükseltmeyi amaçlayan şirketimiz, görme engelliler için yapay zekâyı ve sesi bir araya getiren teknolojiler üreten BlindLook ile geçtiğimiz yıllarda çok kıymetli bir iş birliğine imza attı. Bu işbirliği sayesinde web sitemizde sesli yönlendirmeler ile yalnızca görsel odaklı iletişimin getirdiği engellemeleri ortadan kaldırarak tüm işlemleri herkes için erişilebilir duruma getirdik. Ayrıca web sitemize herkesin erişebilmesi için Engelsiz Çeviri ile de iş birliğine başladık. Ürünlerimizin bilgilendirme dokümanlarına seslendirme ve yapay zeka destekli işaret dili ekleyerek müşterilerimize engelsiz ve eşit hizmet sunuyoruz.

Anadolu Sigorta bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını yürütmek üzere, hiyerarşiden uzak ve cinsiyet dengeli bir Eşitlik Komitesi kurduk ve #DahaEşit isimli Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı’nı başlattık.

Çalışanlarının yarısından fazlası kadınlardan oluşan bir şirket olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için çok sayıda uygulama ve projeyi hayata geçirdik. Yönetimsel açıdan da Eşitlik Komitesi çatısı altında, şirketimizin bu alandaki çalışma konularını belirliyor ve buna uygun olarak yol haritamızı çiziyoruz.

Eşitlik konusundaki taahhütlerimizi gösteren bir Eşitlik Politikamız bulunuyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramları, eşitsizliğin etkileri gibi konularda farkındalığı sağlamak üzere tüm çalışanlarımızın katıldığı toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri düzenledik. İşe yeni başlayan arkadaşlarımızın oryantasyon eğitimlerinde de bu eğitim yer alıyor. Bu konuyu insan kaynakları süreçlerine de entegre ediyoruz. Kadın yöneticilerimizin kariyerlerini desteklemeye yönelik “Kadın Liderler” programımız devam ediyor. Doğum izinlerini, evlat edinenlerin ve koruyucu aile görevi üstlenenlerin izinlerini de genişlettik.

Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası kuruluşlarla da birlikte çalışmalar yürütüyoruz. 2021 yılında Birleşmiş Miletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) imzalamıştık. 2023 yılında Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından gerçekleştirilen Sözden Eyleme WEPs Programı’na katılan 10 şirketten biri olduk. Bu program kapsamındaki aksiyonlarımız bu yıl da devam ediyor. Öte yandan, yönetim kurullarında ve üst yönetimde kadın oranını artırmayı amaçlayan %30 Kulübü’nün imzacısıyız. Mevcut durumda, Yönetim Kurulumuzdaki üyelerin %66’sı kadın. Bu oran, şirketimizin toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiği önemin en açık göstergelerinden biri. Tüm çalışanlarımız arasındaki kadın oranı ise %52.

Anadolu Sigorta’nın ve Cumhuriyet dönemi sigortacılık tarihini anlatan kitap projenizden de bahsedebilir misiniz?

Ülkemiz ekonomisi ve sektörümüzün gelişimi ile Şirketimizin 100 yıllık tarihinin önemli kilometre taşlarını ve bunların kesişim noktalarını içeren bir kurum tarihi kitabı hazırlıyoruz. 2023 yılı sonundan itibaren çok özenli bir çalışma yürütülüyor. Proje koordinatörümüz, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Öznur Alkan; yazarlarımız, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Birdal ve Doç. Dr. Barış Kablamacı.

Proje için çok çeşitli kaynaklardan, yurt içi / yurt dışı kütüphanelerden ve arşivlerden tarama yapıldı. Şirket arşivindeki karar defterleri, belgeler ve görsellerden yararlanıldı. Önceki dönemlerde görev yapmış veya halen görevlerine devam eden bazı yöneticilerimiz ile sözlü tarih görüşmeleri yapıldı.

Bu çalışmamızda üç ayrı kitap hazırlanıyor:

  • Akademik Kitap: Sigortacılık, finans ve tarih öğrencilerinin de yararlanabileceği bir çalışma olmasını hedefledik. Dünyada sigortacılığın gelişiminden başlayarak, ülkemizde ekonomi ve sigorta sektörünün gelişimini de içeren Anadolu Sigorta’nın sektördeki yerini gösteren bir kitap olacak. Bu yılın yaz aylarında tamamlanmasını hedefliyoruz.
  • Prestij Kitap: Ekonominin, sektörümüzün ve Şirketimizin bugünlere gelmesinde önemli kilometre taşlarını içerecek ve görsellerin daha fazla yer alacağı bir kitap olacak. Mayıs ayında hazır hale gelmesi yönünde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
  • Yıl Gazetesi: Gala gösterisinde dağıtmayı planladığımız gazete formatındaki bu kitap daha özet bir içeriğe sahip olacak.

Anadolu Sigorta’nın sigortacılığa getirdiği yenilikler

 

  • 1930’larda tarım ve çiftçiler için sigorta teminatları sundu, uluslararası uzmanlar getirerek sektörel gelişimi destekledi.
  • 1983 yılında, 17 ayrı teminattan oluşan ve Türkiye’nin ilk konut paket sigortası olan Mavi Sigorta’yı hayata geçirdi.
  • 1984’te en kapsamlı hayat sigortası olan Geleceğin Sigortası’nı başlattı.
  • 1986’da ilk elektronik cihaz sigortasını sundu.
  • 1993’te Azerbaycan’da kurulan Günay Anadolu Sigorta ile yurtdışında şirket kuran ilk Türk sigorta kuruluşu oldu.
  • 1996’da ilk hukuksal koruma sigorta poliçesini müşterilere sundu.
  • 2006 yılında prim üretiminde 1 milyar TL’yi, 2007 yılında ise 1 milyar ABD Dolarını aşan ilk sigorta şirketi oldu.
  • 2010’da kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatmak amacıyla “Bir Usta Bin Usta” sosyal sorumluluk projesini başlattı.
  • 2021 yılında Türkiye’nin ilk ve tek yerinde Ar-Ge Merkezi’ne sahip sigorta şirketi unvanını aldı.
  • 2022 yılında ülkenin orman varlığını korumak amacıyla Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte Ormanın Gözleri sosyal sorumluluk projesini başlattı.