Basın buluşmasında konuşan TSB Başkanı Uğur Gülen: Aktif büyüklüğümüz 2,2 trilyon TL’yi aşarken, özsermaye büyüklüğümüz %74 artışla 265,3 milyar TL’ye ulaştı. Bu, uzun vadeli yükümlülüklerimizi karşılama kapasitemizi güçlendiriyor.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu, basın mensuplarıyla iftar programında bir araya geldi. Birlik Başkanı Uğur Gülen’in liderlik ettiği toplantıya Başkan Yardımcıları Ahmet Yaşar ve Taylan Türkölmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Neslihan Neciboğlu ve Erol Öztürkoğlu ile Genel Sekreter Özgür Obalı katıldı. Toplantıda, sigorta ve bireysel emeklilik sektörünün 2024 yılı teknik sonuçları ve 2025 yılı beklentileri paylaşıldı. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından hazırlanan “Deprem Odaklı Sigorta Reform Ajandası”nın detayları anlatıldı.
TSB Başkanı Uğur Gülen, sektörün güçlü büyümesini sürdürdüğünü belirterek, “Sigorta sektörü olarak 2024 yılında finansal dayanıklılığımızı artırdık. Aktif büyüklüğümüz 2,2 trilyon TL’yi aşarken, özsermaye büyüklüğümüz %74 artışla 265,3 milyar TL’ye ulaştı. Bu, uzun vadeli yükümlülüklerimizi karşılama kapasitemizi güçlendiriyor. Aynı zamanda motor, sağlık ve yangın branşlarında artan poliçe sayımız da sektörümüzün büyümesini destekliyor” dedi.
Sigorta Sektöründe Finansal Dayanıklılık Artıyor
Sektörün finansal istikrarına vurgu yapan Gülen, “2024 yılında toplam aktif büyüklüğümüz %61 artarak 2,29 trilyon TL’ye yükseldi. Bu, sürdürülebilir büyüme için önemli bir temel oluşturuyor. Enflasyonun etkisinin azalmasıyla gerçek büyüme rakamlarımız daha net ortaya çıkacak. 2024’ü 838 milyar TL prim üretimiyle kapattık ve 2025’te %35-40 bandında bir büyüme bekliyoruz” dedi.
Trafik sigortasında maliyet baskısı devam ediyor
TSB Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, trafik sigortasındaki maliyet baskısına dikkat çekerek, “2023’te 13,9 milyar TL teknik zarar açıklayan trafik sigortasında, 2024 sonunda zararın 34,9 milyar TL’ye yükseldiğini görüyoruz. Hasar/prim oranı %141’den %137’ye düşmesine rağmen zorunlu tarife sistemi nedeniyle fiyat baskısı devam ediyor. Serbest tarifeye geçişle birlikte daha rekabetçi bir ortam oluşacağını ve fiyatların dengeleneceğini öngörüyoruz” dedi.
Sigorta sektörünün finansal sağlamlığını artırmaya yönelik stratejilerin süreceğini vurgulayan Yaşar, “Sermaye yeterliliğinin korunması, sigorta penetrasyonunun artırılması ve operasyonel verimliliğin yükseltilmesi öncelikli hedeflerimiz arasında. Ayrıca, yeni Solvency Sermaye Yeterlilik Modeli ve TFRS 17 Sigorta Sözleşmeleri Standardı’na adaptasyon da kritik öneme sahip” diye ekledi.
Sigorta sektöründe kârlılık artıyor
TSB Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Neciboğlu, sektörün teknik kârlılığının 2024 yılında %69 artarak 103,6 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. “Bu kârın 84 milyar TL’si hayat dışı branşlardan, 19,6 milyar TL’si ise hayat ve emeklilik branşından geldi. Net dönem kârı ise %57 artışla 103,9 milyar TL seviyesine çıktı” dedi.
2025 yılı için fiyatlandırma mekanizmalarının gözden geçirilmesi, maliyet yönetimi stratejilerinin güçlendirilmesi ve yatırım gelirlerinin optimize edilmesinin kritik öneme sahip olduğunu belirten Neciboğlu, “Dijital dönüşüm, yenilikçi ürün geliştirme ve müşteri odaklı stratejiler ile sektör uzun vadeli finansal sürdürülebilirliğe odaklanacak” diye ekledi.
BES ve bireysel tasarruflar güçleniyor
TSB Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) sürdürülebilir yapısına dikkat çekerek, “Teşvik mekanizmaları, BES’e olan güveni artırıyor. Sistemde toplam katılımcı sayısı, OKS dahil 17 milyonu aşarken, fon büyüklüğü 1,4 trilyon TL’ye ulaştı. Bu rakamlar, sistemin hem yaygınlaştığını hem de finansal gücünün arttığını gösteriyor” dedi.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi yeni dönemin anahtarı
Yönetim Kurulu Üyesi Erol Öztürkoğlu, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin (TES) sigorta sektöründe büyük bir dönüşüm sağlayacağını belirterek, “TES, işveren katkısını da ekleyerek çalışanların emekliliğe kadar sistemde kalmasını teşvik eden güçlü bir yapı sunuyor. Emeklilikte gelir kaybını azaltarak tasarrufları artıracak bu sistemin 2025 sonu veya 2026 başında hayata geçmesini öngörüyoruz” dedi. Ayrıca, hayat sigortacılığı pazarının gelişmesine katkı sağlayacak yatırım fonlu ürünler için de çalışmaların sürdüğünü ekledi.
Deprem sigortasında kapsamlı reform hazırlığı
TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, “Deprem Odaklı Sigorta Reform Ajandası” hakkında bilgi vererek, “6 Şubat depremleri, toplumun doğal afetlere karşı risk algısını ve hassasiyetini artırdı. Bu reform ajandamız, sigorta sektörünün etki alanını genişletecek ve ülke ekonomisine katkısını artıracak çözümler sunuyor” dedi. Reform sürecinin, sigorta ekosisteminin güçlenmesine büyük katkı sağlayacağını belirten Obalı, “Karar vericilerin desteğiyle, sigortacılık ekosistemini daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.