Trafik sigortası yapmaktan kaçınan şirketler yandı!

SEDDK, trafik sigortasına yönelik kaçınma genelgesi yayımlayarak, trafik sigortası yapmaktan kaçınma sayılacak halleri sıraladı. Kaçınma hallerinin tespiti halinde kaçınan sigorta şirketine idari para cezası verilecek ya da şirketin poliçe düzenleme yetkisi geçici durdurulacak. Genelge 1 Nisan 2025 tarihinde yürürlüğe girecek ve her dönem birbirinden bağımsız olarak dikkate alınacak şekilde ilk kontrol 30 Haziran 2025 tarihi itibariyle yapılacak.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), trafik sigortasına yönelik kaçınma genelgesi yayımlayarak, trafik sigortası yapmaktan kaçınma sayılacak halleri sıraladı. Buna göre, trafik sigortası endirekt hariç brüt yazılan prim itibariyle 3’er aylık pazar payının aynı döneme ilişkin kasko sigortasında brüt yazılan primin pazar payının yüzde 70’inden az olması kaçınma sayılacak.

Ayrıca, trafik sigortası düzenlenen poliçe sayısı itibariyle 3’er aylık 4. basamak poliçe sayısının aynı dönem 7. ve 8. basamak trafik sigortası poliçe sayısına oranının yüzde 30’un altında kalması hali de kaçınma sayılacak.

SEDDK, yaptığı denetimlerde, trafik sigortası poliçe primi teklif verme sürecinin uzatıldığının veya makul sürede sonlandırılmadığının tespit edilmesi halini kaçınma sayacak. Trafik sigortası poliçesine ilişkin tahsilat sürecinin uzatıldığının veya makul sürede sonlandırılmaması da kaçınma haline girecek. Sigorta aracıları teklif platformu üzerinden teklif verilmemesi veya verilen teklifin gün sonuna kadar poliçeleştirilmemesi de kaçınma sayılacak.

Genelgeye göre kaçınma hallerinin tespiti halinde kaçınan sigorta şirketine idari para cezası verilecek. Kaçınma halinin 3 dönem art arda veya 8 dönem 4 kez devam etmesi halinde ise şirketin SEDDK tarafından belirlenen sigorta branşlarında veya tüm sigorta branşlarında poliçe düzenleme ve yenileme yetkisi 3 günden az, 30 günden fazla olmamak üzere geçici olarak durdurulacak. Kaçınmanın devam etmesi halinde Kurul kararına istinaden bu süreler iki katına kadar arttırılabilecek veya diğer tedbirler uygulanabilecek.