Canan Yılmaz: Özellikle kasko teknik sonuçlarında net bozulma var

Sektörün son açıklanan dokuz aylık sonuçlarını değerlendiren sigorta finans uzmanı Canan Yılmaz: Branş detaylarına baktığımızda özellikle Kasko branşının teknik sonuçlarında net bir bozulma olduğunu görüyoruz. Yangın branşı önceki döneme göre paralel seyrederken, sağlık branşında da iyileşme söz konusu.

Sigorta sektörünün dokuzuncu ay sonuçlarını sosyal medya hesabında değerlendiren sigorta finans uzmanı Canan Yılmaz’a göre, teknik sonuçlar bir önceki döneme göre çok belirgin olmayan bir iyileşme kaydetti. Sektörün bileşik rasyosunun az da olsa iyileşme gösterdiğine işaret eden Yılmaz, “Ancak branş detaylarına baktığımızda özellikle Kasko branşının teknik sonuçlarında net bir bozulma olduğunu görüyoruz. Yangın branşı önceki döneme göre paralel seyrederken, sağlık branşında da iyileşme söz konusu. Kara araçları sorumluluk branşının bileşik rasyosu yüksek iskonto oranlarına rağmen hala çok yüksek, % 142 seviyesinde, ancak ilk 6 aya göre bu çeyrekte belirgin bir düşüş gerçekleşmiş” dedi.

Hayat dışı şirketlerin hayat dışı branşlardaki faaliyet sonuçlarına göre sektörün vergi öncesi karı 67,8 milyar TL olurken, bileşik rasyosunun % 109 olarak gerçekleştiğini aktaran Yılmaz, “Bir önceki dönemden farklı olarak, Eylül sonuçlarına baktığımızda daha az sayıda şirketin sektör ortalamasının üzerinde bir mali gelir performansı söz konusu. Burada başlıca sebepler; şirketlerin ilk altı aydan farklı olarak daha fazla sabit getirili enstrümanlara yönelmesi, aynı zamanda sermaye piyasasında Temmuz sonrası yaşanan dalgalı seyir ve jeopolitik riskler kaynaklı hisse senedi ve değişken fonlarda yaşanan düşüşler olabilir.

İstisnai gelir kalemi olmadan sektörün üzerinde getiri sağlayan tüm şirketler için oldukça iyi bir performans olduğunu söyleyebiliriz. İlk 10 şirkete baktığımızda, Allianz, Anadolu, Bupa, Quick, Neova ve Unico sektör ortalamasının çok üzerinde mali sonuç performansına sahip. Getiri oranı çok düşük kalan bazı şirketlere baktığımızda ağırlıklı olarak tahvil ve döviz mevduatta kalan şirketler olduğunu görüyoruz.

Alternatif getiri bulma zorluğu

Sigorta şirketleri enflasyon muhasebesi uygulamadığı için bilanço kârlarında önceki yıla göre çok önemli artışlar elde etti, aynı zamanda sektörün yapısı gereği şirketlerin borçlanmaması yüksek faiz ortamından olumlu etkilenmesine imkân tanıdı. Ancak yavaş yavaş bu trendin sonuna geliyoruz. Dezenflasyonda önemli bir adım kaydedilmeden başlaması muhtemel erken faiz indirimleri sigorta şirketlerinin mali gelir stratejilerini yeniden gözden geçirmesini gerektirecek. Alternatif getirileri bulma zorluğu bir süre daha devam edecek gibi. Jeopolitik riskler, ABD’nin yeni yönetim sonrası ekonomik uygulamaları, bizdeki yüksek enflasyon ve son açıklanan veriye göre teknik olarak 2 çeyrek üst üste küçülerek durağanlığa giren ekonomimizin durumu 2025 yılı için izlenmesi gereken önemli faktörler.”