Dokuz ayda toplamda 570 milyar liralık iş yazan sigortacılığın bilanço kârı 77 milyar lira oldu. Hayat dışında teknik kâr 62 milyar lira olarak kayıtlara geçerken, teknik olmayan bölümden aktarılan yatırım geliri dikkate alındığında teknik kârın 26 milyar liralık teknik zarara döndüğü görülüyor.
Hayat dışında emtia değerlerindeki artışla büyüyen prim üretimiyle birlikte, bilanço kârı da yüksek faizden destek alarak arttı. Önümüzdeki dönemde gerçekleşecek muhtemel faiz indirimleri, sigorta şirketlerinin mali gelir stratejilerini yeniden gözden geçirmelerini gerektirecek.
Sektörde büyüme ve bilanço kârlılığı sürerken poliçe sayısındaki artış yüzde 10’un altında kaldı. Poliçe sayısı 1 milyon azalan yangın ve doğal afetler branşı ise özellikle dikkat çekti.
Sigorta Dünyası’nın Türkiye Sigorta Birliği (TSB) 2024 yılı Eylül sonu konsolide bilanço ve gelir tablolarından yaptığı habere göre, sektörün kârlılığı arttı. 9 ay sonunda 570 milyar TL tutarında prim üretimi gerçekleştiren sigorta ünsektörün hayat ve hayat dışı toplam mâli kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 oranında artarak 24 milyar lira olurken, bilanço kârlılığı ise yüzde 13,5 oranında artışla 77 milyar lira oldu. Reasürans dahil edildiğinde ise toplam net kâr 81,6 milyar lira olarak kayıtlara geçti.
501 milyar liralık prim üretilen hayat dışında teknik kâr 62 milyar lira, 69 milyar liralık üretim yapılan hayatta ise 12 milyar lira olarak gerçekleşti. Hayat dışında teknik olmayan bölümden aktarılan yatırım gelirleri 88 milyar lira oldu. Konsolide tablolardaki bu verinin göz önüne alınması halinde aslında hayat dışındaki teknik sonuç kâr değil, 26 milyar liralık teknik zarar olarak yorumlanabilir.
Özkaynaklarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 oranına artarak 233 milyar liraya ulaştığı sektörün, aktiflerinin toplamı da yüzde 3,7 oranında artışla 2 trilyon 57 milyar lirayı aştı.
Uğur Gülen: Sektör ülkenin en büyük kurumsal yatırımcısı
Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) dokuzuncu ay sonuçlarını değerlendirdiği basın toplantısında konuşan TSB Başkanı Uğur Gülen, sigorta sektörünün hedefinin 2030 yılında prim üretimini dolar bazında iki kat artırarak 22 milyar dolardan 44,3 milyar dolara (yaklaşık 5.3 trilyon lira), penetrasyonu ise mevcuttaki yüzde 2,3’ten yüzde 4,8’e taşımak olduğuna dikkat çekti. Gülen, “Bu hedefe ise zorunlu branşlarda penetrasyonu yüzde 100’e çıkararak, kaskoda sigortalılık oranını yüzde 25’ten yüzde 40’a yükselterek, BES’te yeni inisiyatiflerle sözleşme sayısını yüzde 68 artırarak, hayat branşında anüite, yatırım fonlu sigortaları yaygınlaştırılarak adedinde yüzde 30 artış sağlayarak ve TSS, ÖSS, finansal sigortaları teşvikler ve yeni ürünlerle yaygınlaştırarak yapacağız” diye konuştu.
Sektörün 9 aylık sonuçlarını değerlendiren Gülen, sektörün 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemiyle mukayese edildiğinde prim üretiminin yüzde 74 oranında artarak 570 milyar lirayı aştığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplanan primin yüzde 50’sini tazminat olarak ödeyen sektörümüzde 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk artışla 232 milyar lira tutarında tazminat ödemesi gerçekleştirildi. Aktif şirket sayımızın 72 olduğu ve birleşme ve satın almaların devam etmesini beklediğimiz sektörümüzün aktif büyüklüğü ise 9 ayda 2,1 trilyon lirayı geçti. Özelikle altını çizmek isteriz ki, sigorta ve emeklilik sektörümüz ekonomiye sağladığı 1,5 trilyon liralık fon tutarı ile Türkiye’nin en büyük kurumsal yatırımcısı durumundadır.”
Trafikte 9 ayda teknik zarar 10,8 milyar TL
Sektörün amiral gemisi durumunda olan motor branşında ise kaskoda ilk dokuz ayda 76,4 milyar lira prim üretimi sonucunda 21 milyar lira teknik kâr elde edilirken, zorunlu trafik sigortasında 127 milyar liralık üretime karşılık 10,8 milyar lira teknik zarar oluştu. Teknik olmayan bölümden aktarılan 26 milyar liralık yatırım gelirleri hariç tutulduğunda, bu branşın yarattığı zarar 36 milyar lira olarak hesaplandı. Kaskoda hasar prim oranı yüzde 63, zorunlu trafik sigortasında ise yüzde 141 olarak kayıtlara geçti.
Diğer branşlara bakıldığında ferdi kazada 7,9 milyar lira, sağlıkta 12,6 milyar lira, Nakliyatta 2,3 milyar lira, yangın ve doğal afetlerde 14 milyar lira, hukuksal korumada 2,2 milyar lira, destek branşında 2,3 milyar lira, tarımda 2,4 milyar lira ve mühendislik branşında 3,5 milyar liralık teknik kâr elde edildi.
Hayat dışında en yüksek kârı gerçekleştiren şirket 9,6 milyar lirayla Türkiye Sigorta olurken, onu 8 milyar lira ile Allianz ve 7,8 milyar lirayla Anadolu Sigorta izledi. 4 milyar lirayla AXA Sigorta ve 3,2 milyar lirayla Quick Sigorta ise bilanço kârlılığında ilk beşi oluşturan diğer iki şirket oldu.
Hayat branşının lideri ise Türkiye Hayat ve Emeklilik oldu. Dokuz ayda 6,7 milyar liralık bilanço kârı elde eden bu şirketi 3,1 milyar lirayla Garanti Emeklilik, 2,8 milyar lirayla Anadolu Hayat, 2,5 milyar lirayla Allianz Yaşam ve 1,9 milyar lirayla AgeSA takip etti.
Yangın ve doğal afetlerde poliçe bazında düşüş
Dokuz aydaki poliçe sayısı hayat dışında 62 milyonu aştı. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 57 milyondu. Sigortacılığın belli başlı branşlarının hemen tümünde poliçe satışı az da olsa artarken en yüksek artış sağlık ve ferdi kaza branşlarında görüldü. Geçtiğimiz yılın dokuz ayında seyahat dahil 5,1 milyon poliçe satılan sağlıkta bu yılın aynı döneminde 6,1 milyonu aşan poliçe sayısına ulaşıldı. Ferdi kazada 6 milyon olan poliçe sayısı ise 7,5 milyona yaklaştı.
Büyük branşlar arasında poliçe satışı düşen tek branş ise yangın ve doğal afetler oldu. 2023’ün dokuz ayı sonunda 13,3 milyon poliçe üretilen branşta bu yılın aynı döneminde 12,3 milyon poliçe üretildi. Bu branşın alt kırılımındaki zorunlu depremdeki poliçe sayısının 8,4 milyondan 7,9 milyona düşmesi dikkat çekti. Yangın poliçesi ise 4,9 milyondan 4,4 milyona geriledi. Poliçe satışındaki düşüşte artan poliçe primleri etkili oldu. Zira bu branşta prim üretimi geçen yılın dokuz ayındaki 41 milyar liradan 85 milyar liraya yükseldi. Yani ortalama prim iki katın üzerinde artınca poliçe sayısında %10’a varan azalma kaydedildi.
EN KÂRLI 5 ŞİRKET
Hayat Dışı
Türkiye 9,6 milyar TL
Allianz 8 milyar TL
Anadolu 7,8 milyar TL
AXA 4 milyar TL
Quick 3,2 milyar TL
Hayat
Türkiye 6,7 milyar TL
Garanti 3,1 milyar TL
AHE* 2,8 milyar TL
Allianz 2,5 milyar TL
AgeSA 1,9 milyar TL
*Anadolu Hayat Emeklilik
BRANŞLARA GÖRE KÂRLILIK
Kasko 21 milyar TL
YDA* 14 milyar TL
Sağlık 12,6 milyar TL
Ferdi kaza 7,9 milyar TL
Mühendislik 3,5 milyar TL
*Yangın ve Doğal Afetler
36 milyar lira:
Teknik olmayan bölümden aktarılan 26 milyar liralık yatırım gelirleri hariç tutulduğunda trafik branşının zararı