Sigorta akademisinin gelişimi için yıllardır emek harcayan bir avuç bilim insanı var. Ben onlara kar küreyiciler diyorum. Çünkü sigortayı akademik bir disiplin olarak kabul ettirmeyi başaran, USAK gibi etkinliklerin temelini atan hocalarımız onlar. Bunun için ben ve benim gibi akademik kariyerinin başında olan meslektaşlarımın şanslı olduklarını düşünüyorum. Fakat bizlere de çok iş düşüyor.
-Dr. Behlül Ersoy
Bilim bir dizi sürecin gerçekleşmesi sonucu ortaya çıkar. Bir bilimsel disipline ilişkin farklı hipotezler kurulur ve bu hipotezler birçok yöntemle sınanır. Tüm bunların sonucunda üretilen kuramların oluşturduğu o karmaşık ve derin ağ, bilimi ileriye taşıyan enerjiyi üretir. Tabi geliştirilen kuramlar, kendinden öncekileri ya doğrular ya da öncekilerin ortaya attıkları tezleri geçersiz kılar. Bu devinim hızı, o bilimsel disiplinle ilgili araştırma yapan bilim insanı sayısıyla ve üretilen akademik çalışmalarla doğru orantılıdır. Peki akademik bir disiplin olarak sigortanın Türkiye’deki durumu nedir?
Günümüzde sigortanın bir bilimsel disiplin olarak Türk akademisinde kendine bir yer bulabildiği doğrudur. Fakat yakın bir tarihe kadar sigortanın, kendi ayaklarının üzerinde duran, bağımsız bir alan olduğunu söylememiz zor. Özellikle son yıllarda açılan ve hemen her akademik seviyede (önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora) eğitim veren sigortacılık bölümleri sayesinde alana olan ilgi artmaya başladı. Böylece sadece sigortaya ilişkin akademik çalışmalar canlanmakla kalmadı, aynı zamanda kapsamı itibariyle birçok bilim insanının ilgisini de çeken kongreler düzenlenmeye başladı. Bu kongrelerin başında ise, Ulusal Sigorta ve Aktüerya Kongresi (USAK) geliyor. Bu anlamlı organizasyon, Türkiye’nin farklı üniversitelerinin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte etkinliğin, gerçekten de ulusal bir kimlik kazanmayı başardığını söyleyebiliriz.
İlki Başkent Üniversitesi himayesinde olmak üzere sırasıyla, Hacettepe Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve nihayetinde beşincisi Hitit Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi.1 Ben Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Hitit Üniversitesi’nde gerçekleşen kongrelere katılma ve bildiri sunma şansına eriştim. Yıllar önce sigorta sektörüne ilk girdiğimde dışarıdan kocaman gözüken sektörün aslında çok küçük olduğuna şahit olmuştum. Ne de olsa çalışabileceğiniz şirket sayısı belli. Bu yüzden sektörde herkes bir şekilde birbirini tanıyor. USAK’tan edindiğim deneyime göre sigorta akademisinde de durum pek farklı değil. Sigorta akademisinin gelişimi için yıllardır emek harcayan bir avuç bilim insanı var. Ben onlara kar küreyiciler diyorum. Çünkü sigortayı akademik bir disiplin olarak kabul ettirmeyi başaran, USAK gibi etkinliklerin temelini atan hocalarımız onlar. Bunun için ben ve benim gibi akademik kariyerinin başında olan meslektaşlarımın şanslı olduklarını düşünüyorum. Fakat bizlere de çok iş düşüyor. Henüz yeni diyebileceğimiz bu alanda benzer etkinliklerin sayısını arttırmamız ve kapsamını genişletmemiz gerekiyor. Lisans, hatta önlisans düzeyinde eğitim gören üniversitelileri sigorta temalı kongrelerin tamamlayıcı bir unsuru haline getirmeliyiz. Genç akademisyenlerimizi USAK gibi değerli etkinliklere katılmaları ve buralarda çalışmalarını sunmaları için teşvik etmeliyiz. Bu ve benzer etkinliklerin sürdürülebilir olması için bu alanı sahiplenecek, akademik kariyerini sigorta üzerine kuracak akademisyen adaylarına ihtiyacımız var.
Sigorta alanında, eşine az rastlanır şekilde, sektör ve akademinin güçlü bir ilişkisi olduğunu görüyoruz. Bu noktada son olarak, alanın ihtiyacı olan akademisyenlerin yetiştirilmesi için sektörün daha aktif roller üstlenmesini bekliyoruz. Özellikle sigorta alanının cazibesinin artırılması adına, sigorta konulu akademik çalışmaların sektör tarafından daha fazla desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Kaynak:
- USAK2004 (2024). 5.Ulusal Sigorta ve Aktüerya Kongresi, https://usak2024.hitit.edu.tr/tr/kongre-hakkinda (Erişim: 5.11.2024).