Lloyd’s: Gelecekteki pandemi küresel ekonomiye 13,6 trilyon dolara mal olabilir

Lloyd’s’un sistemik risk senaryosu araştırmasına göre, küresel ekonomi, varsayımsal bir gelecekteki insan salgını tehdidi nedeniyle beş yıllık bir süre içinde 13,6 trilyon dolarlık potansiyel kayba maruz kalabilir.

Cambridge Risk Çalışmaları Merkezi ile ortaklaşa üretilen bu araştırma, risk yöneticilerine, sigortacılara ve politika yapıcılara büyük risklere karşı hazırlığı artırmak için veri odaklı içgörüler sağlamak üzere tasarlanmıştır. Lloyd’un varsayımsal insan pandemi senaryosu altında modellenen üç şiddet seviyesindeki küresel ekonomik kayıplar, en az şiddetli senaryoda 7,3 trilyon dolardan en uç senaryoda 41,7 trilyon dolara kadar değişmektedir ve bu da küresel GSYİH’da %1,1 ile %6,4 arasında bir azalmaya eşdeğerdir.

Lloyd’s’a göre senaryo, tarihsel pandemiler ve bunların sosyo-ekonomik etkileri analiz edilerek tasarlanmış ve hesaplanmış; GSYİH üzerindeki etkinin değerlendirilmesi ise senaryo modellemesi, tarihsel çalışmalar, COVID-19 verileri ve akademik uzmanlığın bir kombinasyonuna dayandırılmıştır.

Lloyd’s, ekonomik açıdan bakıldığında, yaygın etkilerin öncelikle yerel karantinalar ve küresel seyahat kısıtlamaları nedeniyle küresel endüstrilerde yaşanacak aksaklıklardan kaynaklanacağını açıkladı.

Şirketin araştırmasında, “Ulaştırma sektörünün küresel GSYİH’nın yüzde 10’undan fazlasına sahip olması nedeniyle, uluslararası seyahat kısıtlamalarının sürdürülmesi önemli ekonomik maliyetlere yol açabilir” denildi.

Bu çalışma, Lloyd’s ve Cambridge Risk Araştırmaları Merkezi tarafından geliştirilen, küresel ticaret ve tedarik zincirlerini aksatması beklenen ve beş yıllık bir dönemde küresel ekonomide 14,5 trilyon dolarlık kayba yol açma olasılığı bulunan varsayımsal bir jeopolitik çatışmanın ardından ortaya çıkan altıncı senaryo.