Aniden bastıran kar, 7 derecenin altına düşen sıcaklıklar… Kış, tüm zorluklarıyla kapımızda! 1 Aralık 2024’te başlayacak Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması ise güvenli sürüşe büyük bir katkı sağlıyor.
Soğuk, kar, buz ve yağmur gibi zorlu kış koşullarında, araçların yol tutuşunu ve frenleme performansını etkileyen en önemli faktörlerin başında lastikler geliyor. Ancak kış lastiklerinin sadece zorunluluktan değil, güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi için de kullanılması gerekiyor. Lastik üreticisi Continental, kışın zorlu yol koşullarına karşı kış lastiğinin önemine yönelik açıklama yaptı.
Sıcaklık 7°C’nin altına düştüğünde kış lastikleri kullanmak güvenlik için kritik önem taşıyor. Kış lastikleri, özel olarak geliştirilmiş sırt deseni ve kauçuk bileşimi sayesinde soğuk havalarda daha iyi yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlıyor. Yaz lastikleri ise soğuk havalarda sertleşerek yol tutuşunu ve frenleme performansını olumsuz etkiliyor. Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A Maddesi kapsamında ‘‘Kış Lastiği Zorunluluğu’’ her yıl 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında yürürlüğe giriyor. Bu tebliğde “Eşya ve yolcu taşımak amacıyla ülkemiz karayollarında seyreden motorlu araçlar ile yabancı plakalı araçlar kış lastiği kullanmak zorundadırlar” şeklinde belirtiliyor. Ticari araçların tabii olduğu bu zorunluluk hususi ruhsatlı araçları kapsamıyor ancak yine de yola çıkacak tüm otomobiller için kış lastiği öneriliyor.
Lastik değişiminin sıcaklıklar 7°C’nin altına düşmeden yapılması gerekiyor.
Kış lastikleri, sıcaklıklar 7°C’nin altına düştüğünde en iyi performansı gösteriyor ve güvenli bir sürüş sağlıyor. Yaz lastikleri, soğuk havalarda sertleşerek yol tutuşunu ve frenleme performansını kaybedebiliyor. Bu nedenle hava sıcaklıkları 7 derecenin altına düşmeden yaz lastiklerinin, kış lastikleri ile değiştirilmesi öneriliyor.
Lastik basıncını ve diş derinliğini düzenli olarak kontrol etmek önem taşıyor.
Lastik basıncı, soğuk havalarda düşme eğilimindedir, bu nedenle düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde ayarlanmalıdır. Yetersiz lastik basıncı, lastiğin ömrünü azaltıyor ve yakıt tüketimini artırıyor. Yasal diş derinliği ise “kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde 4 mm’den, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda 1,6 mm’den az olamaz” şeklinde belirtiliyor.
Kış şartlarına uygun bir sürüş tarzı hem güvenliği artırıyor hem de lastiklerin ömrünü uzatıyor.
Ani hızlanma, sert frenleme ve yüksek hızlarda viraj alma gibi agresif sürüş davranışlarından kaçınmak lastiklerin ömrünü uzatıyor ve yakıt tasarrufu sağlıyor. Ayrıca, yeterli takip mesafesi bırakmak ve trafik ışıklarına yaklaşırken yavaşlamak da güvenli bir sürüş için önem taşıyor. Lastiklerin aşınmasını ve yıpranmasını önlemek ve güvenliği artırmak için kış aylarında da daha sakin sürüş dinamiklerini benimsemek gerekiyor.