Sigorta sektöründe “sağlık”lı 9 ay

Türkiye Sigorta Birliği’nin açıkladığı dokuzuncu ay sonuçlarına göre hayat dışında 501 milyar, hayatta ise 69 milyar liralık üretim kaydedildi. Poliçe primlerindeki artış hızı yavaşlayan Kaskonun toplam pastadaki payı geçen yılın dokuz ayındaki %20’den %15’lere geriledi. Bu sonuçla söz konusu branş üretim sıralamasında üçüncülüğe geriledi. Toplamdaki payı %18’i aşan sağlık sigortası ise pandemiden bu yana artan büyümesini sürdürdü. Sağlık branşı, primlerle birlikte poliçe artışı da kaydedilince, Trafikten sonra ikinci sıraya iyice yerleşti.

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) açıkladığı dokuzuncu ay üretim sonuçlarına göre, sigorta sektörünün hayat ve hayat dışı dahil olmak üzere toplam üretimi 570 milyar lira oldu. Geçtiğimiz yılın dokuzuncu ay sonucuna göre toplam üretim yüzde 73 artarken, reel artış ise yüzde 16 olarak kaydedildi. Üretimin 501 milyar lirası hayat dışından, 69 milyar lirası ise hayat branşından elde edildi. Bu sonuçla hayat branşının toplam üretimdeki payı yüzde 12 olarak kaydedildi.

Oto sigortaları, toplamda 203 milyar lira prim üretimiyle toplam prim üretiminin yüzde 41’ini gerçekleştirerek lokomotif branş olmaya devam etti. En çok prim üretilen branş 147 milyar lira ile yine kara araçları sorumluluk (Zorunlu Trafik) oldu. Bu branştaki yüzde 81’ik büyüme, reelde yüzde 21’lik orana denk geldi. Kaskonun üretimi ise 76 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu branşta dokuz ay sonunda reel büyüme kaydedilmedi. Kaskonun toplam üretimdeki payı ise 19,8’den 15,2’ye geriledi. Bu düşüşte 2023’te çok artan kasko primlerinin bu yıl stabil hale gelmesi etkili oldu.

Sağlıkta %100’e yakın büyüme

Sağlık branşında dokuz ayda 91 milyar lira prim üretilirken, geçen yılın aynı dönemindeki 46 milyon liralık üretime göre yüzde 98 büyüme kaydedildi. Reelde büyüme oranı ise yüzde 32 oldu. Bu branş içindeki tamamlayıcı sağlıkta ise 29 milyar liralık prim üretimiyle nominalde yüzde 137, reelde yüzde 59 büyüme kaydedildi. Sağlık böylece bu yılın ilk çeyreğinde kaskoyu geçerek elde ettiği ikinciliği pekiştirdi. Sağlık sigortacılığının geçen yılın dokuz ayında yüzde 16 olan toplam üretimdeki payı yüzde 18,2’ye yükseldi. Tamamlayıcı sağlığın payı ise yüzde 4,3’ten 5,8’e çıktı.

Sağlıktaki bu yükselişte prim artışı kadar sisteme giren sigortalı sayısındaki artışın etkili olduğu da görülüyor. Sigorta Bilgi Merkezi’nin (SBM) raporları incelendiğinde, 2023’ün dokuzuncu ayında 5 milyon 348 bin olan sağlık sigortalı sayısının bu yılın aynı döneminde 6 milyon 733 bin olduğu görülüyor.

Bu branşta 2020 sonundaki 5 milyon 750 bin olan sigortalı sayısının 2023 sonunda 8 milyon 225 bine çıkmasıyla ortaya çıkan yaklaşık yüzde 10’luk bileşik büyüme oranının, dokuz aylık performansın sürmesi halinde 2024 sonunda devam edeceği öngörülebilir.

6 Şubat Depremi fiyatları uçurunca Yangın ve Doğal Afetlerde poliçe sayısı geriledi

Yangın ve Doğal Afetler branşında da dokuz ay sonunda prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre nominalde yüzde 102, reelde ise yüzde 35 oranında artarak 85 milyar liraya ulaştı. Bu branş içinde yer alan Zorunlu Deprem Sigortasında dokuz ayda yüzde 76’lık reel büyüme ile 9,3 milyar lira, İhtiyari Deprem Sigortasında da reelde yüzde 53 oranında büyüme ile 17 milyar lira tutarında prim üretimi oldu. Zorunlu depremde nominaldeki yüzde 163’lük, ihtiyarî depremdeki yüzde 128’lik büyüme yapı maliyetlerindeki yükselmesinden ve 6 Şubat Depremlerinin primleri arttırmasından kaynaklandı. Dokuzuncu ay poliçe rakamları henüz yayınlanmamış olduğu için altıncı ay sonuçlarına bakıldığında, yangın ve doğal afetlerde 2023 yılında 9 milyon 141 bin poliçe kesilmişken bu yılın aynı döneminde 8 milyon 226 bin poliçe kesildiği görülüyor (Kaynak: TSB). Bu sonuçlardan, artan fiyatların poliçe sayısını düşürdüğü anlaşılıyor. Ancak buna rağmen, üretim sıralamasında söz konusu branş Kaskoyu geçerek üçüncülüğe yükseldi.

Türkiye, hayat dışında liderliğini sürdürdü

Hayat dışında ilk beşi sırasıyla 72 milyar liralık üretimle Türkiye Sigorta, 55 milyar liralık üretimle Allianz, 46 milyarlık üretimle Anadolu Sigorta, 38 milyar liralık üretimle AXA Sigorta ve 25 milyarla Aksigorta oluşturdu. Hayat dalındaki ilk beşte sırasıyla 10 milyar lirayla AgeSA, 9 milyarla Türkiye Hayat, 8,9 milyar lirayla Viennalife, 8,7 milyar lirayla Anadolu Hayat ve 6,7 milyar liralık üretimle Garanti BBVA Emeklilik yer aldı.