Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), bu yılın 2023 yılını geride bırakarak dünyanın kayıt altına alınmaya başlandığı tarihten bu yana en sıcak yılı olmasının “neredeyse kesin” olduğunu açıkladı.
Veriler, ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele için fonlarda büyük bir artış konusunda anlaşmaya çalışacakları gelecek hafta Azerbaycan’da yapılacak BM COP29 iklim zirvesi öncesinde yayınlandı. Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerindeki zaferi, görüşmelere yönelik beklentileri azalttı.
C3S, Ocak-Ekim ayları arasında küresel ortalama sıcaklığın o kadar yüksek seyrettiğini, yılın geri kalanında sıcaklık anomalisinin sıfıra yakın seviyelere düşmemesi durumunda 2024’ün dünyanın en sıcak yılı olmasının kesin olduğunu belirtti.
C3S Direktörü Carlo Buontempo Reuters’a yaptığı değerlendirmede “Bu yılki rekorun temel, destekleyici nedeni iklim değişikliğidi. İklim genel olarak ısınıyor. Tüm kıtalarda, tüm okyanus havzalarında ısınıyor. Bu yüzden bu rekorların kırıldığını görmeye mahkumuz” dedi.
Bilim insanları, 2024’ün aynı zamanda gezegenin, insanların endüstriyel ölçekte fosil yakıt yakmaya başladığı 1850-1900 sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 santigrat dereceden daha sıcak olduğu ilk yıl olacağını söyledi.
Kömür, petrol ve doğalgaz yakılmasından kaynaklanan karbondioksit emisyonları küresel ısınmanın başlıca nedeni.
Zürih’teki ETH Üniversitesi’nde iklim bilimci olarak çalışan Sonia Seneviratne, bu dönüm noktasına şaşırmadığını belirterek, COP29’da hükümetleri, ekonomilerini CO2 yayan fosil yakıtlardan uzaklaştırmak için daha güçlü adımlar atma konusunda anlaşmaya çağırdı.
Seneviratne, “Dünya genelinde iklim eylemlerinin çok yavaş ilerlemesi nedeniyle Paris Anlaşması’nda belirlenen sınırlar çökmeye başlıyor” dedi.
Ülkeler, 2015 Paris Anlaşması’nda küresel ısınmanın en kötü sonuçlarından kaçınmak için 1,5 santigrat dereceyi (2,7 Fahrenheit derece) aşmasını önlemeye çalışmak konusunda anlaştılar.
Dünya bu hedefi -on yıllar boyunca ortalama küresel sıcaklığın 1,5 santigrat derece olması anlamına gelen- henüz aşmadı, ancak C3S artık dünyanın 2030 civarında Paris hedefini aşmasını bekliyor.
Buontempo, “Artık neredeyse köşedeyiz” dedi.
Sıcaklık artışının her bir zerresi aşırı hava olaylarına sebep oluyor.
Ekim ayında, İspanya’da felaket niteliğindeki ani seller yüzlerce kişinin ölümüne yol açtı, Peru’da rekor seviyede orman yangınları yaşandı ve Bangladeş’teki seller 1 milyon tondan fazla pirinci yok etti ve gıda fiyatları fırladı. ABD’de, Milton Kasırgası da insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle kötüleşti.
C3S’nin kayıtları 1940’a kadar uzanıyor ve bu kayıtlar 1850’ye kadar uzanan küresel sıcaklık kayıtlarıyla çapraz kontrol ediliyor.