Arşivden- 2023 hedefi tutmadı, 2033 neden olmasın!

Türkiye Sigorta Birliği’nin 2012 yılının Sigorta Haftasında açıkladığı “2023 Hedef ve Beklentiler Raporu”ndaki hedeflerin tutturulamadığı bugün görülüyor. Ancak bu yılki Sigorta Haftasında TSB’nin paylaştığı çocuk kitapları, bugün atılacak tohumların 10 yıl sonra gelişmiş sigorta bilinci olarak karşımıza çıkacağı umudunu yeşertiyor.

Arşivden sayfamız için 2012 yılının Haziran sayısına gittiğimizde, o yıl ikincisi kutlanan Sigorta Haftası kapsamında 2023 Hedef ve Beklentiler Raporu’nun kamuoyuyla paylaşıldığını görüyoruz. Haberde belirtildiğine göre, 2023 Hedef ve Beklentiler Raporu, Türkiye’de ilk kez bir sektör tarafından somut veriler ışığında hazırlanıyor. Dönemin Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı tarafından duyurulan Raporun detayları ise Türkiye Sigorta Birliği yöneticileri tarafından aktarılıyor. McKinsey’in hazırladığı Rapor, sigorta sektörünün mevcut durumu ve Türk ekonomisindeki yeri incelenerek, sektörün 2023 yılı beklenti ve hedeflerini belirliyor.

2023 Türk sigorta ve bireysel emeklilik sektörü vizyonu Raporda, hayat dışının o zamanki büyüklüğünün dört katına çıkarak 2023’te 63 milyar TL’ye ulaşabileceği, elementer sigorta piyasasının, 2023 yılında dünyanın en büyük 16. piyasası olmasının beklendiği belirtiliyor. Hayat ve bireysel emeklilik sektörünün, 2023’te 408 milyar TL büyüklüğe ulaşabileceği, bireysel emeklilik sisteminde beklenen hızlı büyümeyle Türkiye’nin, hayat sigortalan ve bireysel emeklilik alanında 2023 yılında dünyanın en büyük 30’uncu ülkesi haline gelebileceği ifade ediliyor. Rapor için İtalya’dan Singapur’a 30’dan fazla ülkeyle karşılaştırmalar yapılıp 25 farklı ülkeden sigorta uzmanıyla görüşülüyor.

2023 beklentileri gerçekleşti mi?

Swiss Re’nin yayınladığı 2023 yılı ülkeler sıralamasında Türkiye’nin hayat dışındaki 21’inciliğinin hedeflenen sıra olan 16’ncılığın beş basamak gerisinde olduğu görülüyor. 2023’te 63 milyar lira olacağı öngörülen üretim ise 401 milyar lira olarak gerçekleşiyor. 2012’deki 1,7’lik dolar kuruna göre hesaplandığında bu tahmin 37 milyar dolar olarak karşımıza çıkıyor. Ancak 2023’te dolar bazında gerçekleşen üretim 21 milyar liraya denk geliyor.

2023 yılında yüzde 80’e varan enflasyon ve emtia değerlerindeki yüksek artış poliçe primlerini sıçrattı. Yani kendi dışındaki ekonomik sebepler 2022’deki sıralaması 27’cilik olan Türk hayat dışı sigorta sektörünü 2023’te 21’inciliğe yükseltti. Türkiye Swiss Re’nin Sigma Raporundaki verilere göre, 2023’te dünyada sigortacılığın en çok büyüdüğü ülke oldu. Türk sigorta sektörü bu duruma rağmen 2012 hedefinin beş basamak gerisinde kaldı.

Swiss Re Raporuna göre hayat branşında 2023’te Türkiye 44’üncü sırada. 2012’deki hedef ise BES ile birlikte 30’unculuk olarak belirlenmiş. Uluslararası raporlarda BES ile hayatın toplu verildiği bir örneğe rastlanmadığı için doğru bir değerlendirme yapılamasa da hayat üretiminin bulunduğu sıra, hedefin ne kadar tuttuğu konusunda fikir veriyor.

Sigorta bilinci yeni nesillerle artacak

2012 yılında Türk sigorta sektörünün 2023 için tahminleri tutmasa da 2033 için umutlanabilecek bir gelişme bu ay kutlanan 13. Sigorta Haftasında yaşandı. Zirvenin konuşmacıları arasındaki Ceyda Düvenci’nin sigorta bilincini arttırmak için çocuklara sigorta kitapları hazırlanması gerektiğini söylemesinin ardından TSB yöneticileri zaten hazırlamış oldukları üç ayrı çocuk kitabını Düvenci’ye hediye etti.

Yarım asırdır söylenegelen sigortacılığın müfredatta işlenmesi gerekliliği bu tür kitaplarla gerçekleşebilir. Ders olarak işletilmese de yüz binlerce kitap Türkiye’nin farklı bölgelerindeki çocuklarla buluşturulup sigortanın öneminin küçük yaşlarda kavranması sağlanabilir. Böylece, bugün ekonomik hayat içindeki nesillerin sigorta bilinci düşük olsa da gelecek nesillerin daha güvenli hayatlar yaşayabilmesinin adımları atılmış olur.

(Haberin fotoğrafında, 13. Sigorta Zirvesinde TSB Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar çocuk için yeni basılan sigorta kitaplarını Zirveye konuşmacı olarak katıla Ceyda Düvenci ve Mert Başaran’a hediye ederken görülüyor.)