TSB: Yıl sonu kârlılık geçen yılın üzerine gerçekleşir

Türkiye Sigorta Birliği: Yılın ikinci döneminde kârlılığın ilk yarıyla aynı seviyede olmasa bile geçtiğimiz yılın üzerinde kapanmasını bekliyoruz.

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) Sigorta Dünyası’na yaptığı açıklamaya göre, teknik sonuçlarda geçen yılın ilk yarısının neredeyse iki katı kadar kâr rakamı oluştu. TSB kârlılığın nedenlerini ise şöyle açıklıyor: “En temel neden mali gelirlerdeki geçtiğimiz yıl bağlanan KKM ve tahvil ile faiz gelirlerinin bilanço üzerindeki etkileriyle, depremle birlikte artan ve ancak Trafik branşındaki görünmeyen zararın da kompanse edilmesi için kârlılığın yükseldiği anlaşılıyor. Yılın ikinci döneminde kârlılığın aynı seviyede olmasa bile yine geçtiğimiz yılın üzerinde bir seviye ile kapanacağını bekliyoruz. Burada Trafik branşında ihtiyaç duyulan tarife zammının yapılması az bir etki yaratacak olsa bile, kârlılık seviyesinin oluşmasında mutlaka çok belirleyici olacaktır.”

Oto branşlarına İMM, otobüs ferdi kaza ve destek hizmetlerinden de ciddi bilanço etkilerinin olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Oto branşlarındaki kâr seviyesinin geçtiğimiz yıllara ait rezerv eksikliğiyle 2024 yılındaki tarife zammının enflasyonun gerisinde kalmasını karşılayabilmesi mümkün görünmemektedir. 2024 iş yılında Trafik branşında, mevcut tarife uygulamaları neticesinde 200 milyar TL prim üretilirken, bu poliçelere gelecek zararın ise 40 milyar TL olacağı hesaplanmaktadır. Dolayısı ile 5 milyar TL seviyesindeki kârlar oto branşının sürdürülebilirliği için yeterli seviyeler değildir. Trafik Branşında gerek maliyeti düzenleyici gerekse tarifeyi serbestleştirecek önlemler alınmalıdır. Serbest tarifeyle çok kaza yapan araç sahipleri eskisinden daha çok prim ödeyecektir. Bu kitle yaklaşık 38 bin kişidir. Bu kişilerin serzenişlerinin olması muhtemeldir, ancak bu sürücü ve araç sahiplerinin rehabilitasyonu şarttır. Geriye kalan yaklaşık 25 milyon araç sahibinin fiyatları ise reel olarak düşecektir. Piyasada bu açıdan ciddi bir rekabet mevcuttur. Serbest tarife ile fiyatların büyük ölçüde düşeceği, küçük bir kitle için ise artacağı söylenebilir” şeklinde bilgi paylaşıldı.

TSB son olarak, kasko ve sağlık sigortalarında, yılın ikinci yarısında asgari ücret artışı ya da büyük bir kur değişim olmazsa en çok aylık enflasyon seviyesinde prim artışı ve yatay seviyede üretim adetleri görüleceğini belirtti.