İstanbul Barosu: Sigorta Hakemlerini Dava ve Tehdit Kabul Edilemez

İstanbul Barosu, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından Sigorta Tahkim Komisyonunda göre yapan 16 hakem aleyhine tazminat davası açılması üzerine sert bir kamuoyu açıklamasında bulundu. Baro, Sigorta Tahkim Komisyonu hakemlerine yapılan hukuksuz saldırı ve tehdit karşısında, sorumlular hakkında her türlü yasal girişimin yapacağını duyurdu.

İstanbul Barosu’nun kamuoyu duyurusu şöyle:

“Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından Sigorta Tahkim Komisyonunda göre yapan 16 hakem aleyhine tazminat davası açıldığı, bu tazminat davalarının husumetin varlığına gerekçe göstermek suretiyle söz konusu hakemlerin hukuka aykırı biçimde reddinin talep edildiği ve ne yazık ki hukuka aykırı bu başvuruların Sigorta Tahkim Komisyonu yönetimi tarafından hukuka aykırı bir biçimde 09.10.2024 tarihinde kabul edildiği iletilmiştir.

DASK yöneticileri bu eylemleriyle yalnızca kendi lehine karar alabilme hayaliyle bu şekilde aleyhine karar veren hakemler hakkında tazminat davası açma ve savcılıklara şikâyet etme gibi yollara tevessül etmiş, ardından da aralarında dava ve husumet olduğunu ileri sürerek ilgili hakemler hakkında reddi hakem talebinde bulunduğu iletilmiştir.

Komisyonun, husumet iddiasına konu edilen tazminat davalarının yapay husumet oluşturma niteliğinde olup olmadığını dahi incelemeden karar verdiği öyle ki, tazminat ve ret talebine muhatap edilen bazı hakemlerin DASK’ın lehine karar verdiği, yine diğer hakemlerin kararlarının da, uyulması gerektiği iddia edilen Yargıtay kararının tarihinden önce olduğu ve diğer hukuka aykırılıklar bir yana bırakıldığında dahi salt bu haliyle ve bu haliyle husumete konu davaların başından çökmüş durumda olduğu, husumetin yapay bir şekilde oluşturulduğu açıkça görüldüğü halde, Komisyon yönetiminin DASK’ın baskısı altında hakemlerin reddine karar vermesi hukukun ağır biçimde ihlali niteliğindedir.

Sigorta Tahkim Komisyonunda görev yapan hakemlerin çoğu meslektaşlarımızdır. Hakemler ve hakem heyetleri 5684 Sayılı Yasanın kendilerine verdiği yetkiye istinaden tarafsız ve bağımsız şekilde hukuka uygun yargılama yapan makam niteliğindedir.

Yasanın kendilerine verdiği yetkiyle yargılama görevi yapan hakemleri haksız ve hukuksuz biçimde savcılıklara şikâyet etme veya haklarında tazminat davası açmanın, Tahkim yargısını yalnızca kendi lehine karar alacak şekilde dizayn etmek için hakemlerle aralarında yapay husumet oluşturma çabası olduğu açıktır. Hakemler aleyhine bu şekilde dava ve ceza tehdidi yoluna gitmek, aynı zamanda diğer hakemlere hukuka aykırı biçimde gözdağı verip tehdit etme niteliğinde olup, hakemler aleyhine girişilen söz konusu eylemler açıkça suç teşkil edebilecek niteliktedir.

İstanbul Barosu, vatandaşın sigorta uyuşmazlıklarında alternatif yargı yolu olarak güvenip uzun yıllardır teveccüh gösterdiği Sigorta Tahkim Komisyonu hakemlerine yapılan bu hukuksuz saldırı ve tehdit karşısında, sorumlular hakkında her türlü yasal girişimi yapacağını ve ayrıca yapılan hukuksuz işlemin iptalini talep edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”