Lloyd’s’tan acı tablo: Jeopolitik çatışma küresel ekonomide 14,5 trilyon dolarlık kayba yol açabilir

Lloyd’s, olası bir jeopolitik çatışmanın küresel ticaret ve tedarik zincirlerini aksatabileceğini, bunun beş yıllık bir dönemde küresel ekonomide 14,5 trilyon dolarlık kayba yol açabileceğini belirten bir rapor yayınladı.

Cambridge Risk Çalışmaları Merkezi ile ortaklaşa hazırlanan Lloyd’s araştırması, sekiz adet “varsayımsal ancak olası” sistemik risk senaryosunu ele alıyor.

Lloyd’s ve Cambridge modeli, merkezi ölçümü olarak küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’yı kullanarak, jeopolitik bir çatışma senaryosunun küresel ekonomik kaybını hesaplıyor. Bu küresel ekonomik kayıp, en düşük şiddet senaryosunda 7,8 trilyon dolardan en uç senaryoda 50 trilyon dolara kadar değişiyor.

Lloyd’s raporunda, “Dünyanın ithalat ve ihracatının yüzde 80’inden fazlası, yani yaklaşık 11 milyar ton mal, denizde gerçekleştiğinden, jeopolitik bir çatışma nedeniyle önemli ticaret yollarının kapanması, dayanıklı bir ekonomi için ihtiyaç duyulan kaynaklara yönelik en büyük tehditlerden biridir.Bu senaryonun ekonomik etkileri, öncelikle çatışma bölgesindeki altyapının ciddi şekilde hasar görmesinden ve yaptırımların uygulanması ve nakliye hatlarının tehlikeye girmesi nedeniyle küresel ticaret ağlarının yeniden düzenlenmesi ihtiyacından kaynaklanmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Rapor şu şekilde ayrıntılara yer verildi: “İşletmeler üzerindeki etki, bulundukları bölgeye ve çatışmaya katılım, uluslararası ticarete bağımlılık ve tedarik zinciri kesintileri nedeniyle gecikecek veya kaybolacak mallar gibi faktörlere bağlıdır. Örneğin, otomobil ve elektronik üretimi için yarı iletkenler gibi tedarikler için endüstriyel olarak gelişmiş diğer ülkelere büyük ölçüde bağımlı olan Avrupa, 3,4 trilyon dolara kadar kayıp yaşayabilir.”

Lloyd’s’a göre bu ekonomik etkileri hafifletmek için tasarlanmış sigorta türlerine örnek olarak siyasi risk sigortası, kredi sigortası, olası iş kesintisi sigortası ve Denizcilik ve Havacılık sigortası verilebilir.

Lloyd’s Kurumsal İşler Direktörü Rebekah Clement rapora yönelik yaptığı değerlendirmede, “Lloyd’s, hayati önem taşıyan malların kıtlığı gibi küresel krizlerin önlenmesi için kamu-özel sektör çabalarını destekliyor ve işletmelerin dirençli kalmasına ve jeopolitik istikrar da dahil olmak üzere sayısız küresel riskten kaynaklanan yaygın kesintiler ve mali kayıplara karşı hazırlıklı olmasına yardımcı olmaya kararlıdır. Sigortanın değeri, jeopolitik çatışmaların bileşik ikincil etkilerine de uzanır; bunlara, etkilenen ticaret ortakları ve tedarikçiler tarafından meydana gelen aşağı yönlü gecikmeler ve kesintiler de dahildir.İşletmelerin kendilerini bu etkilere karşı korumasına yardımcı olabilecek sigorta kapsamlarına örnek olarak siyasi risk sigortası ve olası iş kesintisi sigortası ile özel savaş riski sigortası verilebilir.” dedi.