Helene Kasırgasının sigortalı kayıpları ‘yönetilebilir’ düzeyde

ABD’nin Güneydoğusunu kasıp kavuran Helene Kasırgasında kayıpların çoğunun sigorta kapsamı dışında olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, en büyük sel hasarını yaşayan iç bölgelerin sadece yüzde 1’inden azının sel sigortasıyla korunduğuna dikkat çekiyor.

****

ABD’nin güneydoğu kıyılarında 26 Eylül’de vuran 4. kategori Helene Kasırgası bölgede yüzlerce mil uzanan felaket niteliğinde bir yıkım izi bıraktı. Ulusal Kasırga Merkezi’nin istatistiklerine göre, Katrina’dan bu yana ABD’yi vuran en ölümcül kasırga olan afet şu ana kadar 227 kişinin ölümüne yol açtı. Felaketten en çok etkilenen ev sahipleri, yakın tarihte anakarayı vuran en ölümcül fırtınalardan birinin yol açtığı sellerin zararını nasıl ödeyeceklerini düşünüyor.

Sigortacılara göre, meydana gelen hasarın çoğu sigorta kapsamı dışında. Uzmanlar, en büyük sel hasarını yaşayan iç bölgelerin yüzde 1’inden azının sel sigortasıyla korunduğuna dikkat çekiyor. ABD’de sigorta şirketleri 50 yıldan uzun bir süre önce riskli bölgelerde poliçe satmayı bıraktı. Bunun yerine hükümet bir federal sel sigortası programı oluşturdu. ABD doğal afet yönetimi kurumu FEMA’nın son verilerine göre, Kuzey Karolina’da yürürlükte olan 129.933 adet bu tür poliçe mevcut. Ancak bu poliçelerin çoğu da Helene’in en fazla hasara yol açtığı Blue Ridge Dağları bölgesinden ziyade kıyı bölgelerinde yoğunlaşıyor.

Bu nedenle Helene, özel konut sigortası piyasası için oldukça ‘yönetilebilir’ bir felakete dönüşüyor, çünkü bu teminatlar genellikle sadece kasırgaların yol açtığı rüzgâr hasarını karşılamaya yarıyor.

ABD Sigorta Bilgi Enstitüsü’nün Sözcüsü Mark Friedlander, Helene’nin “çok yönetilebilir bir kayıp olayı” olduğunu ve sigortacı kayıplarının yaklaşık 5 milyar ila 8 milyar dolar arasında olacağını tahmin ettiğini söylüyor. Bu rakam Eylül 2022’de 50 milyar doları aştığı tahmin edilen Ian’ın zararlarıyla kıyaslandığında hayli düşük kalıyor.

Friedlander ve diğer uzmanlar, en büyük sel hasarını yaşayan iç bölgelerin yüzde 1’inden azının sel sigortasıyla korunduğuna dikkat çekiyor.

Friedlander, “Bu, ülke genelindeki iç kesimlerdeki topluluklarda çok yaygındır. Sel sigortasının olmaması ABD’de büyük bir sigorta açığıdır, çünkü ev sahiplerinin yalnızca yaklaşık yüzde 6’sı bu teminata sahiptir. Bunların da çoğu kıyı bölgelerinde yaşayan sigortalılara aittir.”