Reasürans piyasasında Ocak 2025 yenilemeleri tahmini…

Reasürans piyasası oyuncuları, 1 Ocak’taki önemli yenilemelerdeki fiyat artışlarının, gayrimenkul felaketi alanındaki artan kayıp eğilimlerini düzgün bir şekilde hesaba katmaya yetecek kadar güçlü olup olmayacağı konusunda bölünmüş durumda; ancak Fitch Ratings, reasürans şirketlerinin bu iş kolundaki güçlü karlılıklarını sürdürmelerini bekliyor.

Küresel kredi derecelendirme kuruluşu, 81 reasüransçı, sigortacı, broker ve diğer piyasa katılımcılarının Ocak 2025 reasürans yenilemelerine ilişkin beklentilerini belirttiği reasürans piyasası anketinin sonuçlarını yayınladı.

Katılımcıların %50’den fazlası küresel reasürans şirketlerinin fiyatları 1,1 oranında artırmasını beklerken, %30’u %5’ten fazla artış bekliyor ve %26’sı %5’ten az fiyat artışı öngörüyor. Katılımcıların yaklaşık %22’si fiyatlandırmanın sabit kalmasını beklerken, %12’si %5’ten az fiyat indirimi görüyor ve %10’u %5’ten fazla fiyat indirimi görüyor.

Fitch, fiyatların düşmesini bekleyenlerle aynı şeyi düşünüyor. Derecelendirme kuruluşu daha önce döngünün zirveyi geçtiğine inandığını ve nihayetinde 2025’te bol miktarda sermayenin olduğu bir ortamda daha yumuşak bir reasürans piyasası öngördüğünü söylemişti.

Özellikle emlak piyasasına bakıldığında, ankete katılanlar Ocak ayındaki yenilemelere ilişkin görünüm konusunda ikiye bölünmüş durumda. Katılımcıların %39’u bu seviyedeki fiyat artışlarının artan zarar eğilimlerini telafi etmeye yeterli olacağını söylerken, %36’sı yeterli olmayacağını söylerken, %25’i ise emin değil.

Derecelendirme kuruluşu, “Reasürans şirketlerinin, fiyatlar gevşese bile güçlü mülk-felaket kârlılıklarını sürdürmek için iyi bir konumda olduğuna inanıyor ve temel marjların 2025’te 2023-2024 zirvesine yakın kalmasını bekliyor. Sermaye tamponları ve rezerv yeterliliği, 2023 ve 1H24’teki rekor kârlarla desteklenerek güçlendi ve reasürans şirketlerinin sigortacılık disiplinlerini sürdürmelerini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.