Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında Türkiye’de 1.079.000 maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Ancak bu kazaların sadece 797.000’inde kaza tespit tutanağı tutuldu. Bu da 281.000’den fazla kazada tarafların tutanak tutmadığı anlamına geliyor.
Son yıllarda trafikteki kaza sayıları artarken, kaza tespit tutanağı sayısında ciddi bir düşüş yaşandı. Geçtiğimiz yıllarda bu sayı 950.000 civarındayken, son üç yılda 700.000’e kadar geriledi. Sürücülerin tutanak tutmaktan kaçınmasının başlıca nedeni ise sigorta primlerindeki artış olarak gösteriliyor.
Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Sigortambir Sigorta Şubeleri Genel Müdür Yardımcısı Altan Akgül, “Sürücüler, kaza tespit tutanağı tuttuklarında sigorta primlerinin yükseleceğinden endişe ediyorlar. Bundan 3-4 yıl önce bir aracın sigorta primi, ortalama 700-800 lira civarındayken, parça fiyatlarının yükselmesiyle bu rakam şu anda 7.000-8.000 liralara kadar çıktı” dedi.
Akgül, ayrıca araçların ikinci el piyasasındaki değerinin de sürücülerin tutanak tutmaktan kaçınmalarına neden olduğunu belirtti. “Aracın kazalı olması, satışları olumsuz etkiliyor. Müşteriler, daha az hasarlı araçları tercih ediyor. Bu yüzden sürücüler, hem araca kaza kaydı yansıdığı için hem de aracı satarken zarara uğramamak için tutanak tutmuyorlar” diye ekledi.
Sağlık başlığı göz ardı ediliyor
Sürücüler kaza tespit tutanağını bu sebeplerle tutmaktan kaçınırken, aslında sağlık sorunları konusunu göz ardı ediyorlar. Çünkü kaza tespit tutanağı, kazaların ardından yaşanabilecek sağlık sorunları için trafik sigortasından yararlanılabilmesi açısından büyük önem taşıyor.
Tutanak tutulmadığında ise, bu haktan yararlanmak mümkün olmuyor. Bu durum, sürücülerin kaza sonrasında yaşayabilecekleri diğer mağduriyetleri de beraberinde getiriyor.