Yeni OVP’de katılım sigortacılığı ve BES’e vurgu

2025-2027 yıllarını kapsayan yeni Orta Vadeli Program’da (OVP) katılım sigortacılığı ve BES’e önemli vurgu yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan 2025-2027 yıllarını kapsayan yeni Orta Vadeli Program’da Katılım sigortacılığı mevzuat altyapısı geliştirilecek, katılım sigortacılığının ve katılım emeklilik planlarının kapsayıcılığının artırılacağına dikkat çekildi.

Yeni OVP’de tasarrufların artırılması başlığı altında ise BES’e önemle değinildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ve 2025-2027 dönemini kapsayan OVP ile temel ekonomik büyüklükler ve hedefler belirlendi.

2025-2027 döneminin kapsayan Orta Vadeli Program’da sigortacılık tarafında sadece BES , zorunlu afet sigortası ve katılım sigortacılığına yer verildi. OVP kapsamında önümüzdeki üç yılda yapılacaklar madde madde sıralandı.

Programda, uzun vadeli tasarrufların artırılması bakımından önemli olan bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemini geliştirici düzenlemelerin hayata geçirileceğine dikkat çekildi. Bu kapsamda yapılacaklar şöyle sıralandı:

Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki standart emeklilik yatırım fonları, katılımcıların birikimleri için daha fazla katma değer üretecek şekilde yeniden tasarlanacak.

Tamamlayıcı emeklilik 2025’in son çeyreğinde

OKS katılımcılarına BES’te yer alan emeklilik fonlarına erişim imkânı tanınacak, kesintilerin sadeleştirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak ve bu kapsamda sistemin cazibesi artırılarak fon tutarı ve katılımcı sayısında artış sağlanacak.

OVP’ye göre otomatik katılım sisteminin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sisteminin kurulması için tarih de verildi. Yapılacak kanuni düzenleme ile tamamlayıcı emeklilik sistemine 2025’in son çeyreğinde geçilecek.

Afet sigortası 2025 başında

BES dışında OVP’de sigortacılık konusunda iki önemli adım daha atılacak. Bunlardan biri zorunlu afet sigortası. Programda, “Tüm afet tehlikelerini kapsayacak afet sigortası geliştirilerek yaygınlaştırılacak, zorunlu deprem sigortasının beyanı ve ödemesinin etkin takibi sağlanacaktır” denildi. OVP’de, zorunlu afet sigortası için verilen tarih ise 2025 yılının ilk çeyreği oldu. Buna göre zorunlu afet sigortası 2025’in ilk çeyreğinde uygulamaya girecek.

OVP’de sigortacılık alanında yapılacaklar arasında katılım sigortacılığı da yer aldı. Bu kapsamda, katılım sigortacılığı mevzuat altyapısı geliştirilecek, katılım sigortacılığının ve katılım emeklilik planlarının kapsayıcılığı arttırılacak.

Yeni OVP’ye ulaşmak için: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/09/20240905M1-1.pdf