AM Best’e göre, IFRS 17 raporlama standartlarını kullanan dünyanın en büyük 50 reasürans şirketinin başında Munich Re yer alırken, IFRS 17 dışı en büyük reasürans şirketi ise Swiss Re oldu.
En büyük IFRS 17 raporlama reasürans şirketleri arasında Munich Re’yi ikinci ve üçüncü sırada Hannover Re ve SCOR takip ediyor. IFRS-17 raporlamayan reasürans şirketlerinin başında Swiss Re, Berkshire Hathaway ve Lloyd’s geliyor.
Geçtiğimiz yılın en iyi 50’sinde Munich Re en büyük reasürans şirketi olarak yer alırken, Swiss Re ikinci sırada yer aldı.
AM Best, “Dünyanın En Büyük 50 Reasürans Şirketi” başlıklı raporunda, IFRS 4’ten IFRS 17’ye geçişin reasürans şirketleri arasındaki karşılaştırılabilirliği azalttığını ve reasürans şirketlerinin finansal tablolarının geleneksel odağını yazılan ve kazanılan primlerden sigorta geliri temeline kaydırdığını açıkladı.
AM Best, küresel reasürans sektörünün birçok reasüransçı için önemli bir büyüme sağlayan “nesiller boyu süren zorlu bir pazar” ortasında olduğunu belirtti. Bu talih dönüşü sonucunda AM Best, Haziran ayında reasürans sektörü için görünümünü durağandan pozitife revize etti ve bu, derecelendirme kuruluşunun segmente ilişkin ilk olumlu görünümü oldu.
Raporda, “2022’de Kasırga Ian ve önemli ikincil tehlike olaylarının yeniden alevlendirdiği zorlu piyasa koşulları, önemli orandaki oran artışlarının yanı sıra 2023 yenilemelerinde de devam eden şartlar ve koşulların sıkılaştırılmasıyla sonuçlandı” denildi.
AM Best, “2022’deki ek faktörler – piyasa değerine göre gerçekleşmemiş sabit gelirli yatırım kayıpları, zarar maliyeti ve sosyal enflasyon ve küresel makroekonomik belirsizlik gibi – reasürans arz ve talep dinamiklerinde önemli bir dengesizliğe neden oldu,” diye devam etti. “Toplamda, bu faktörler prim hacminde, sigorta gelirinde ve net gelirde önemli bir büyümeye yol açtı.”
AM Best, bu zorlu piyasa dinamiklerinin bir sonucu olarak reasürans segmentinin en üst düzey büyümesinin 2023 boyunca güçlü olduğunu belirterek, ilk 35 IFRS 17 dışı şirket için toplam reasürans brüt primlerinin geçen yıl %6’dan fazla arttığını ve bunun “maruziyet artışından ziyade güçlü oran artışları tarafından yönlendirildiğini” kaydetti.