Yüksek Riskli Bölgelerde Deprem Sigortası Talebine Yönelik İçgörüler: Türkiye Örneği* başlıklı akademik çalışma, alanında dünyanın en önemli dergilerinden olan “International Journal of Risk Reduction”da yayınlandı. Hatay ve Kahramanmaraş Depremlerinin öncesine uzanan çalışma Sigorta Dünyası’nın da yazarları arasında bulunan Dr. Hasan Meral ve Dr. Behlül Ersoy ile Dr. İsmail Dilek tarafından hazırlandı.
Yüksek Riskli Bölgelerde Deprem Sigortası Talebine Yönelik İçgörüler: Türkiye Örneği başlıklı makaleyle ilgili sosyal medyadan bir açıklama yapan Dr. Behlül Ersoy, “Makalemiz henüz yayınlanmadan önce Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşadı. Ve üzülerek görüyoruz ki, bugün “Deprem” gündemimizden çıktı bile! Biz yine de bu makalemizin aracılığıyla bu gerçeği tekrar hatırlamak ve hatırlatmak istiyoruz” dedi. Dr. İsmail Dilek ise, “Büyük depremin üstünden bir buçuk yıl kadar süre geçti. Bu deprem bize hazırlıklı olmanın önemini fazlasıyla anlattı. Umarım çalışma hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekmeye bir nebze olsun katkı sağlar” şeklinde görüş bildirdi.
Dr. Behlül Ersoy, Türkiye’de deprem sigortası talebini belirleyen değişkenleri ortaya koyarak, düzenleyici kurumlara ve sigortacılara teminat stratejilerine ilişkin politika önerilerinin sunulmasının amaçlandığı makalenin sonuçlarını şöyle sıraladı:
“Beklenildiği gibi deprem riski ile sigorta talebi arasında güçlü bir ilişki bulunuyor. Riske hassasiyet olmakla birlikte penetrasyon oranları çok zayıf! Bu konu düzenleyici otoritelerin teminat kapsamına (artırma yönünde) ilişkin radikal değişikliklere gitmesini zorunlu kılıyor.
Yüksek doğum oranlarına sahip veya daha kalabalık hanelerde penetrasyon daha da düşüyor. Çünkü bu hanelerde kısa vadeli ihtiyaçlar, deprem sigortasından daha öncelikli oluyor. Özellikle bu profildeki hanelere kapsamlı sigorta ve finansal okuryazarlık eğitimlerinin verilmesi gerekiyor.
Ekonomik kalkınmışlık, önemli bir parametre olmakla birlikte deprem sigortası talebini tek başına açıklayabilecek bir gösterge değil. Bunun için, deprem sigortası kentsel kalkınma politikalarının tamamlayıcısı olarak ele alınması gerekiyor.
*Insights into Earthquake Insurance Demand in High-Risk Regions: A Case Study of Turkey