Taha Çakmak: Önceliğimiz sigortayı herkes için kolay ulaşılabilir hale getirmek

2024 ilk yarı sonuçlarını değerlendirmek üzere düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak, yılın ilk 6 ayında 50,4 milyar TL olan prim üretimini yıl sonunda, 100 Milyar TL’ye ulaştırmayı ve kârlılıkta çift haneli rakamlara ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Çakmak, “Kasko, Sağlık, Trafik gibi bireysel branşlarda kâr etmekten ziyade vatandaşlarımızın sigortaya daha kolay ulaşmasını sağlamak en önemli önceliğimiz” dedi.

Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak, genel müdürlük binasında düzenlenen toplantıda basınla bir araya geldi. Toplantıda şirketin ilk yarı performansını değerlendiren Çakmak, hayat dışı prim üretiminde yılın ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre %107’lik artışla 50,4 milyar TL prim üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Çakmak sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı dönemde 5,4 milyon poliçe ürettik. Pazar payımızı ise yüzde 15’e taşıdık. Hayat Prim Üretiminde ise yılın ilk yarısında 5,5 milyar TL prim üreterek, pazar payımızı yüzde 13’e çıkarttık. BES + OKS Fon büyüklüğünde ise %76’lık artışla 216,6 milyar TL’lik fon büyüklüğüne ulaşarak, pazar payımızı yüzde 21’e taşıdık. Katılımcı sayımız ise 5,1 milyona erişti. Ayrıca Kasko, Sağlık, Trafik gibi bireysel branşlarında piyasa yapıcısı olarak büyümemizi sürdürürken, Yangın ve İşyeri Ticari poliçelerinde de öncü rol oynamaya devam edeceğiz.”

Özkaynak kârlılığı %72

1 Ocak-30 Haziran 2024 döneminde; 6,6 Milyar TL net kâr elde ettiklerini bildiren Taha Çakmak, “Net kârımızı önceki yılın aynı dönemine göre %129 oranında artırdık. Yılın ilk yarısında teknik kârımızı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %81 oranında artırarak 2,3 milyar TL’ye yükselttik. Özkaynak kârlılığımız ise %72 seviyesinde gerçekleşti. İlk 6 aylık dönemde Türkiye Sigorta olarak sermaye yeterlilik oranımız %147 oldu.”

Çakmak, yılın ilk 6 ayında 50,4 milyar TL olan prim üretimini yıl sonunda, 100 Milyar TL’ye ulaştırmayı ve kârlılıkta çift haneli rakamlara ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, “Kasko, Sağlık, Trafik gibi bireysel branşlarda kâr etmekten ziyade vatandaşlarımızın sigortaya daha kolay ulaşmasını sağlamak en önemli önceliğimiz. Reasürans kapasitemizi ise 2025 yılında %40 artırmayı hedefliyoruz” dedi.

2024 yılı ilk çeyreğinde sektörün hasar prim oranı %81 olarak gerçekleşirken, Türkiye Sigorta’da bu oranın ilk yarıda %75 seviyesinde gerçekleştiğini aktaran Çakmak, “2024 yılı ilk çeyreğinde sektör bileşik oranı %112 olurken, bizim ilk yarıdaki birleşik oranımız ise %97 olarak gerçekleşti” şeklinde bilgi verdi.

Acente ve Broker Kanal Gelişimi

“Acente kanalında hayat dışı (trafik hariç) prim üretiminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %152’lik bir değişim oranı yakaladık. 3,6 milyar TL olan prim üretimimizi 9 milyar TL’ye çıkarttık. Acente kanalımızda en hızlı gelişim gösteren ise Sağlık branşı oldu. Broker kanalımızda ise aynı dönemde prim üretimlerimizde %216’lık bir değişim yakalarken, prim üretimimizi 1,5 milyar TL’den, 4,8 milyar TL’ye ulaştırdık.”

Taha Çakmak Türkiye Sigorta’nın branş bazlı üretim rakamlarını ise şöyle aktardı: “Yangın ve Doğal Afetlerde 4 poliçeden 1’i Türkiye Sigorta poliçesi. Portföyümüz %45 kurumsal, %35 bireysel, %20 tarım olarak dağılıyor. Uygun fiyatlı ve ihtiyaca yönelik ürünler sunma stratejisi doğrultusunda Kaskoda geçen seneye oranla %5 fiyat artışı gerçekleşti. Ayrıca, sağlık enflasyon oranı %131’ken, Türkiye Sigorta olarak Grup + Bireyselde %63 fiyat artışı gerçekleştirdik.”

Çakmak Türkiye Hayat Emeklilik ile ilgili ise şu bilgileri paylaştı: “Yılın ilk yarısındaki net kârımızı önceki yılın aynı dönemine göre %207 oranında artırdık ve 4,7 milyar TL net kâr elde ettik. Öz kaynak kârlılığımız ise %75 seviyesinde gerçekleşti. Öz sermayemiz %22 büyümeyle 13,7 milyar TL’ye ulaştı. Hasar prim oranı %26, bileşik rasyo ise %68 seviyesinde gerçekleşti.

Sağlıkta 1 milyon sigortalı

Sağlık branşını özellikle önemsediklerini söyleyen Türkiye Sigorta Genel Müdürü, bu branştaki faaliyet ve hedeflerle ilgili şöyle konuştu: “Sağlık branşında %111 artışla yaklaşık 1 milyon sigortalıya ulaştık. Türkiye Sigorta olarak memleketin dört bir yanında sağlık hizmetini insanımız için daha ulaşılabilir hale getirmek üzere çalışıyoruz. Tamamlayıcı sağlıkta (TSS) 600’e yakın anlaşmalı hastane ile en geniş anlaşmalı kurum ağına sahibiz. Hatta Çorum, Ağrı, Niğde gibi rakiplerin olmadığı yerlerde biz varız. Özel sağlıkta (ÖSS) ise 4.500’ün üzerinde anlaşmalı kurum ağı ile sigortalılarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz. TSS’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %143 büyüme elde ederken; ÖSS’de de %40 büyüdük. Tüm ayakta tedavi provizyon başvurularının %85’i, 10 saniye içinde sistem tarafından otomatik değerlendiriliyor. Genel merkez değerlendirmesine konu olan geri kalan %15’lik başvurular ise 3,5 dakika altında sonuçlandırılıyor. Yatarak tedavi provizyon başvurularına ise 30 dakika içerisinde dönüş sağlıyoruz.

Provizyon araştırması

“2024 yılında 53 hastanede 12 gizli müşteri ile provizyon araştırması gerçekleştirdik. “İşlemlerinizin tamamlanması kaç dakika sürdü? Bankoya ilk gittikten sonra onayın tamamlanmasına kadar geçen toplam süre nedir” sorularını ilettik, sonuçlar: TSS Poliçelerinde, Türkiye Sigorta poliçesi kullanıldığında 4,16 dakika, ÖSS poliçelerinde; Türkiye Sigorta poliçesi kullanıldığında 2,30 dakika.”