Yüksek enflasyon, oynak piyasalar, durağan hale gelemeyen hukuki altyapı gibi konular ülkemizde o kadar baskın ki aktüerler olarak çok daha fazla katma değer yaratabileceğimiz, sigorta sektörü olarak ülkenin olumlu yöndeki dönüşümüne ve gelişimine katkıda bulunabileceğimiz birçok konu arka planda kalıyor.
-Orhun Emre Çelik
UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası’ndan birkaç hafta önce bir başka Avrupa buluşması vardı: Avrupa Aktüerler Kongresi (European Congress of Actuaries – ECA).
Uluslararası Aktüerler Kongresi gibi dört yılda bir organize edilen ECA’nın 2024 yılı ev sahibi İtalya idi. 32 ülkeden 396 katılımcının yer aldığı kongre 5 Haziran akşamı CERA Global Association (The Chartered Enterprise Risk Actuary&Analyst) tarafından organize edilen hoş geldin kokteyli ile başladı. CERA, aktüerlerin sektörel bilgi ve tecrübelerini kurumsal risk yönetimi odaklı olarak sunmalarını ve risk yönetimi konusunda daha aktif ve verimli bir şekilde yer almalarını sağlayan bir sertifikasyon programı. Aktüerler Derneği’nin CERA’ya üyelik konusunda adım atmasında bu açıdan fayda görüyorum.
Perşembe günü gerçekleşen açılışta ise ilk konuşmacılar Aktüerler Derneği’nin de üye olduğu Avrupa Aktüerler Birliği’nin üç yıllık stratejik planı hakkındaki konuşması ile Birlik başkanı Inga Helmane, İtalya’nın aktüerlerini daha küresel bir seviyeye taşımayı hedeflediği “Project Global Actuary” hakkındaki sunumu ile İtalya Aktüerler Derneği Başkanı ve EURACS’ta birlikte olduğumuz Giampaolo Crenca ve Düzenleyici Otoritelerin Avrupa’daki faaliyetleri hakkındaki konuşması ile EIOPA başkanı Petra Hielkama idi.
Genel oturumlar dışında üç ayrı salonda paralel oturumlar şeklinde gerçekleşen sunumlarda ise iki günde otuz beş ayrı başlıkta çeşitli konular ele alındı. Genel oturumlarda ağırlıklı olarak aktüerlerin sigortacılıkta, risk yönetiminde ve stratejik konulardaki rolleri üzerine görüşmeler gerçekleştirildi.
Paralel oturumlarda ise çok çeşitli konuları ele alınsa da iki ayrı başlıktaki yoğunlaşma dikkat çekiyordu:
- Siber riskler
- Yapay zekâ
Siber riskler ile ilgili beş farklı sunumda özellikle bulut uygulamaları nedeniyle fiziki anlamda da küreselleşen iş hayatında olası kesinti senaryoları, bunların sebepleri ve sıklıkları, oluşma olasılıklarına ve ortaya çıkacak zararlara ilişkin modellemeler gibi konular ele alındı. Türkiye’de de son yıllarda çeşitli ürünler ve hizmetler görmeye başladığımız bu konuyu önümüzdeki yıllarda çok daha fazla konuşmamız muhtemel.
Yapay zekâ konusunda çeşitli uygulama alanlarına ilişkin fikirleri ve derin öğrenme metotlarının kurumlardaki uygulama örneklerini içeren sunumlar yapıldı. Yapay zekâ teknolojileri tüm alanlarda olduğu gibi sigortacılıkta da büyük yenilikler vaat ediyor. Ancak bu vaatlerdeki katma değerli hizmetler ortaya çıkana kadar bir süre daha pazarlama odaklı ve kurumların dünyadan geri kalmıyoruz imajlı çalışmaları ön planda olacak gibi görünüyor.
Kendi adıma gülümseyerek izlediğim sunum ise “Navigating High-inflation: Tactics for Actuaries” başlıklı olandı. Türkiye’de resmî rakamlarla bile aylık olarak karşılaştığımız oranların yıllık seviyede gerçekleşmesi -yurt dışı raporlama yapan şirketlerden de bildiğimiz üzere- alarm zillerinin çalmasına ve analizlerin gözden geçirilmesine yetti.
Kaynak: Giovanni Andrea Frigeri, “Navigating High-inflation: Tactics for Actuaires” sunumu, ECA 2024
Bir başka sunumda karşıma çıkan spesifik bir başlığı “bu konular üzerinde biraz çalışmak istiyorum” şeklinde paylaştığım iş arkadaşımın “çok rafine zevklerin var” şeklindeki yorumu durumumuzu özetliyor aslında. Yüksek enflasyon, oynak piyasalar, durağan hale gelemeyen hukuki altyapı gibi konular ülkemizde o kadar baskın ki aktüerler olarak çok daha fazla katma değer yaratabileceğimiz, sigorta sektörü olarak ülkenin olumlu yöndeki dönüşümüne ve gelişimine katkıda bulunabileceğimiz birçok konu arka planda kalıyor. Her halükârda kişi, kurum veya ülke seviyesinden bağımsız uzun vadeli başarının şimdi rafine zevk olarak algılamak zorunda kaldığımız konulara verilen önem ve bu konulardaki çalışmalar ile geleceğine inanıyorum.