Ekolojik- Paris Olimpiyatları’na vegan menü damgası

İklim değişikliği artık gelecek değil güncel bir krize dönüşünce, bu krizin üstesinden gelebilmek için küresel ölçekte çözüm arayışları hızlandı. Karbon gazının yanı sıra metan gazının da iklim değişikliğinin önemli sebeplerinden olması Paris Olimpiyat Komitesini harekete geçirdi ve oyunlardan sunulacak yemeklerin yüzde 60’ı etsiz yemeklerden seçildi.

Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları, menülerinin %60’ından fazlasını vegan ve vejetaryen seçeneklere ayırarak çevresel sürdürülebilirlikte devrim yaratmaya hazırlanıyor.

Vegan Defter’den Esra Aslan’ın VegNews’ten çevirerek aktardığı habere göre, sporcular ve ziyaretçiler, tamamı çevre dostu bir etkinliği desteklemek için tasarlanan vegan sosisli sandviç, falafel ve vegan ton balığı dahil olmak üzere çok çeşitli bitki bazlı yemeklerin tadını çıkaracak. Ayrıca, bileşenlerin %80’i Fransa’da yerel olarak tedarik edilecek ve bu da gıda taşımacılığıyla ilişkili karbon ayak izini önemli ölçüde azaltacak.

Olimpiyat Komitesi bu girişimlerle, Paris 2024 Oyunları’nı tarihteki en yeşil oyun haline getirmeye çalışırken, düşünceli mutfak seçimleri ve sürdürülebilir uygulamalar yoluyla iklim değişikliğiyle mücadelede bu büyük organizasyonun diğerlerine örnek olması bekleniyor. Oyunlar yaklaşırken, 26 Temmuz’dan itibaren Fransız yemek servisi şirketi Sodexo Live! Olimpiyat Köyü’nde ve 14 mekanda 500 yemek sunacak ve bitki merkezli gıdaların çevremiz üzerindeki güçlü etkisini vurgulayacak.

Menünün %60’ı vegan ve vejetaryen

Menünün yüzde 60’ından fazlasının vegan ve vejetaryen seçeneklere ayrılmasıyla Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları, çevresel sürdürülebilirlik için yeni bir standart belirlemeye hazırlanıyor.

“Vegan yemekler çok lezzetli”

Raporlara göre, Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları tarihin en yeşil oyunları olmaya adayken, Paris 2024’ün başkanı Tony Estanguet konuyla ilgili şunları söyledi:

“Paris 2024’e katılacak insanları eğitmek de bizim sorumluluğumuz. Alışkanlıklarımızı değiştirmek ve kesinlikle karbon ayak izimizi azaltmak artık kolektif bir görev. Yani mekandan yiyecek alırken servis edilen vegan yemekleri de denemelisiniz çünkü bu yemekler lezzet açısından çok güzel. 26 Temmuz’dan itibaren Fransa’nın güzel Paris kentinde düzenlenecek oyunlarda, Fransız yemek servisi şirketi Sodexo Live! Olimpiyat Köyü’nde ve biri aynı anda 3.500 yarışmacıyı ağırlayabilecek 14 mekanda 500 yemek sunacak. Çoğunlukla bitki bazlı yiyecekler sunan Paris Olimpiyatları, yiyecek seçimlerimizin iklim değişikliği üzerindeki etkisini güçlü şekilde vurgulamış olacak. Diğer Paris 2024 karbon tasarrufu önlemleri arasında yeni bina inşaatlarından kaçınmak, tek kullanımlık plastiklerin kesilmesi ve tüketilmeyen kaynakların %100’ünün geri kazanılması yer alıyor.”

“Etçil” Fransızlar bitkisele yöneliyor

Et ve peynir sever şöhretine rağmen Paris genel olarak daha vegan dostu hale geliyor. Happy Cow’a göre, şehirde 585 civarında vegan ve vejetaryen dostu restoran bulunuyor. Fransa genelinde ise fleksitaryenizm (Hayvansal ürünleri tamamen kesmese de azaltan eğilim)  popülerlik kazanıyor. 2022’de yapılan bir çalışmaya göre, Fransız hanelerinin neredeyse yarısına yakınında et tüketimini kısmaya çalışan en az bir kişi bulunuyor.