Gökhan Sertsöz: Tamamlayıcı emeklilikle tasarruflar üçe katlanacak

“TES hayata geçtiğinde, yıllık bazda 200 milyar TL katkının yatırıma dönmesini bekliyoruz. Bu tutar, mevcutta sisteme yönlendirilen tutarın iki katına tekabül etmektedir. Bir başka deyişle TES potansiyel olarak, Türkiye’nin emeklilik için yaptığı tasarruf tutarını üç katına çıkartacaktır.”

Sigorta Dünyası’nın 757’nci sayısındaki bireysel emeklilik haberinde görüşlerine yer verilen BNP Paribas Cardif Banka Sigortacılığı ve Acente Sigortacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sertsöz, 18 yaş altı ve yüzde 30 devlet katkısının sistemi geliştirdiğinden söz ederek şu hususları vurguladı: “Yılın son çeyreğinde sektör açısından devrim niteliği taşıyacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin (TES) uygulamaya alınmasını bekliyoruz. Gönüllü BES’te 2024 Nisan ayı sonu itibarıyla 9 milyon aktif katılımcı adetine ulaşıldı. 2024 yılı sonunda Gönüllü BES’in 9,5 milyon katılımcıyı aşacağını öngörüyoruz. OKS içinde bulunan 9,4 milyon çalışanın da 10 milyonu aşmasını bekliyoruz. Katılımcı adetindeki bu büyüme fon büyüklüğünü de arttırmaktadır. Gönüllü BES, Otomatik BES (OKS) ve devlet katkısı dâhil Bireysel Emeklilik Sistemi, 24 Mayıs 2024 itibarıyla 2023 yıl sonuna göre %32 oranında bir büyüme ile yaklaşık 1 trilyon TL fon büyüklüğüne ulaştı. Bu büyümenin yılın ikinci yarısında da devam ederek, yıl sonu 1,3 trilyon TL üzerinden bir fon büyüklüğüne ulaşılacağını öngörüyoruz.”

18 yaş altı en çok katılım 0 yaştan geldi

Gökhan Sertsöz, 18 yaş altı BES uygulamasıyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Erken yaşta birikim imkânı sunan bu emeklilik planı, ailelerin bütçelerine göre belirleyeceği aylık katkı payı tutarları ve %30 devlet katkısı avantajıyla çocukların geleceğini güvence altına alıyor. Bu uygulama finansal okuryazarlığın daha erken yaşta öğrenilmesi adına da önemli bir imkân sunuyor. Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, BES’te 18 yaş altı katılımcı sayısı 24 Mayıs itibarıyla 1.2 milyon düzeyine yaklaştı. En çok katılım ise 104 bin ile sıfır yaşta görüldü. Söz konusu dönemde 18 yaş altı katılımcıların biriktirdiği fon büyüklüğü devlet katkısı dahil 21 milyar liraya ulaştı. Bu sözleşmelerin %90’ı banka üzerinden müşteriler tarafından satın alındı. Geçmiş dönemlerde kumbara diye nitelendirilen, bankaların çocuklar için açtığı birikim hesapları artık %30 devlet katkısı teşvikiyle Bireysel Emeklilik sistemine yönlendiriliyor. 18 yaş altı katılımcıların %80 gibi büyük bir bölümünün 0-12 yaş arası çocuklardan oluşması da ebeveynlerin 10 yaş altı BES’e olan yoğun ilgisini gösteriyor.”

TES’ten beklenti büyük

Gökhan Sertsöz TES ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Henüz tüm detayları belirlenmemiş olsa da TES’in sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı niteliğinde, geniş kapsamlı ve zorunlu tutulmasının planlandığını biliyoruz. Herkesin uyum sağlayabileceği kadar basit bir sistemle oluşturulacak bu yeni uygulamada, ana hedef işverenlere yönelik teşviklerin de desteği ile verimliliğin ve katılımın artırılması olacak. Halihazırda uygulamada olan Otomatik Katılım Sistemi’nden (OKS) elde edilen tecrübe de TES’e katılım süreçlerinin düzenli bir şekilde takip edilmesine önemli oranda katkı sağlayacak. Beklenen bu düzenleme ile birlikte hem çalışan hem de işverenin katılımı ile yapılan yatırımlar sayesinde emeklilik için gerekli olan birikim seviyelerine ulaşmanın önü açılacak.  Şu anda ülkemizde 25 milyonun üzerinde aktif sigortalı çalışan bulunmakta. TES hayata geçtiğinde, yıllık bazda 200 milyar TL katkının yatırıma dönmesini bekliyoruz. Bu tutar, mevcutta sisteme yönlendirilen tutarın iki katına tekabül etmektedir. Bir başka deyişle TES potansiyel olarak, Türkiye’nin emeklilik için yaptığı tasarruf tutarını üç katına çıkartacaktır.