Sigortada küresel birleşme ve satın alma faaliyetleri 2024’te ivme kazanıyor

WTW’nin Üç Aylık İşlem Performansı Monitörü’nün (QDPM) raporuna göre, küresel birleşme ve satın alma (M&A) faaliyetleri 2024’ün başında görülen olumlu ivmeyi sürdürürken, ikinci çeyrekte tamamlanan işlemler geçen yılın aynı dönemindeki işlemleri aştı.

Bayes Business School’daki Birleşme ve Satın Alma Araştırma Merkezi ile iş birliği içinde hazırlanan veriler, 2024’ün ikinci çeyreğinde değeri 100 milyon doların üzerinde olan 166 küresel anlaşmanın tamamlandığını, bu rakamın birinci çeyrekteki sayıyla aynı olduğunu gösteriyor.

Bu rakam, 2023’ün aynı döneminde kapatılan 130 işlemi aşarak, hacimde yüzde 28’lik bir artışa işaret ediyor.

2024’ün 2. çeyreğinde tamamlanan 35 büyük anlaşma (1 milyar doların üzerinde değere sahip), 1. çeyrekteki 34 ve bir önceki çeyrekteki 32 anlaşmanın ardından üst üste üçüncü çeyreklik artışı temsil ediyor.

Ayrıca, 2024’ün 2. çeyreğinde değeri 10 milyar doların üzerinde olan dört mega anlaşma tamamlandı ve bu yıl şu ana kadar dokuz mega anlaşma gerçekleşti. Bu rakam, 2023’ün ilk yarısında yalnızca üç mega anlaşma yapılmıştı.

Sektör içi satın almaların toplam birleşme ve satın alma faaliyetindeki payı artış göstererek, 2023’ün 1. çeyreğinde %57’den son çeyrekte %74’e çıktı. Bu durum, satıcıların temel olmayan varlıklarını elden çıkardığı ve alıcıların kendi pazarlarını konsolide etmeye odaklandığı bir eğilimi gösteriyor.

WTW Avrupa Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı Başkanı Jana Mercereau, şunları söyledi: “2024’ün ilk yarısındaki anlaşmalar, piyasanın pandemi sonrası durgunluktan kurtulmaya ve Covid öncesi seviyelere ve anlaşma davranışlarına dönmeye hazır olabileceğini gösteriyor. Beklenen faiz indirimleri, iyileşen finansman koşulları, düşük oynaklık ve daralan değerleme farkları sayesinde artan piyasa güveni, işlem birikiminin giderilmesine yardımcı olacak.”

WTW, dünya çapında güçlü hisse senedi piyasası performansıyla karşılaştırıldığında, değerlemelerin daha pahalı hale gelmesiyle birlikte, birleşme ve satın alma anlaşmalarını tamamlayan şirketlerin daha geniş piyasaya ayak uydurmada zorlandığını ve Nisan-Haziran 2024 arasında -9,3 puan düşük performans gösterdiğini bildiriyor.

Bu rakam hisse senedi fiyat performansına dayanmaktadır ve satın alanların bir önceki çeyrekteki düşük performans eğilimini (-13,1 puan) sürdürmekte.

Bu son performans rakamlarına rağmen, son 15+ yıllık uzun vadeli eğilim, küresel mali krizden bu yana alıcıların piyasadan %1,4 daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor.

Kuzey Amerika’daki birleşme ve satın alma pazarı zorlu olmaya devam ediyor. Alıcılar bölgesel endekslerinin %7,7 altında performans gösteriyor ve bu alıcıların sektördeki rakiplerinin gerisinde kaldığı üst üste altıncı çeyrek anlamına geliyor.

Tamamlanan 90 anlaşma, 2024’ün ilk çeyreğinde 97 anlaşmanın yapıldığı döneme kıyasla hacimde bir düşüşü temsil ediyor.

WTW’ye göre, Avrupalı ​​işlem yapıcılar işlemlerden değer yaratmada zorluklarla karşılaştı ve Nisan-Haziran 2024 döneminde bölgesel endekslerinin -10,7 puan gerisinde performans göstererek, 2024’ün ilk çeyreğinde 37 olan anlaşma sayısı 34’e geriledi.

Buna karşılık Asya Pasifik piyasası daha iyi performans göstermeye devam etti ve önceki 11 çeyreğin 10’unda endeksin üzerinde performans gösterdi.

Bölgedeki alıcılar, 2024 yılının ikinci çeyreğinde endekslerini +1 puan aşarak 38 işlem gerçekleştirdi ve bu da bir önceki çeyreğe göre yedi işlemlik bir artışa işaret ediyor.

Özellikle dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’deki birleşme ve satın alma faaliyetleri, 2024’ün ikinci çeyreğinde keskin bir düşüşle sadece üç işleme geriledi. İlk çeyrekteki dokuz işlemle birlikte bu, Çin’in 2010’dan bu yana yılın ilk yarısındaki en düşük birleşme ve satın alma faaliyeti seviyesini temsil ediyor.