Olgun Küntay: Tamamlayıcı emeklilik artık hayata geçmeli

757’nci sayımızdaki bireysel emeklilik haberine yorumlarıyla katkıda bulunan AXA Türkiye Hayat ve Emeklilik Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili de görüş bildirdi. Küntay, bu sistemin artık düzenlenmesinin zamanının geldiğini söyleyerek,  “SGK emekli maaşlarının desteklenmeye ihtiyacı olduğu açıkça görülüyor. Farklı modeller kurulabilir ama çıkışların kısıtlı olması ve işveren katkısı bulunmasının her model için önemli” dedi.

AXA Türkiye Hayat ve Emeklilik Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, fon büyüklüğü gibi makro değişkenlerin ulaştığı düzeylerde, gerçekleşen enflasyon oranlarının belirleyici bir role sahip olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Bu nedenle ulaşılan katılımcı sayıları, beklentiler ile karşılaştırmak açısından daha anlamlı sonuçlar verebilir. BES için şirketimizde başlangıç aşamasında kurduğumuz modeller katılımcı sayısının 8 milyon kişi civarında istikrar kazanacağına işaret ediyordu. Ancak henüz devlet katkısı ve OKS gündemde değildi. Bugün, BES için ulaştığımız 9 milyon katılımcı sayısı dikkate alındığında beklentilerin geçildiği ifade edilebilir. Eğer OKS olmasa idi BES tarafında katılımcı sayının daha yüksek bir noktada gerçekleşmiş olacağını da hesaba katmak gerekir. 2017 yılında hayatımıza giren OKS’nin özel emeklilik yolculuğumuzda çok önemli bir yeri oldu. Yeterince hazırlık yapılmadan ve işveren katkısı bulunmaması gibi bir eksiklikle girilmiş olmasına rağmen bugün ulaşılan 7 milyon kişi üzerindeki katılımcı sistemin etkisini ortaya koyuyor.”

En önemli özellik devlet katkısı

Küntay, 18 yaş altının sisteme katılımıyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Henüz beklenen ölçüde olmasa da 18 yaş altı düzenlemesiyle 2021 yılı ortasından bu yana yaklaşık 1,2 Milyon katılımcı düzeyine ulaşıldı. 2022 Ocak ayından itibaren devlet katkısı oranının %25’ten %30 düzeyine yükseltilmesinin etkisini ölçmek ise kolay değil ama gerek yeni girişlerin artışında gerekse çıkışların azalmasında önemli bir etkiye sahip olduğu düşünülüyor. Hemen bütün araştırmalar özel emeklilik sisteminde en öne çıkan özelliğin devlet katkısı olduğunu tespit ediyor.”

TES çıkınca BES gündemden düşmemeli

Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili de görüş bildiren Küntay, bu sistemin çok tartışıldığını, değerlendirildiğini ve artık düzenlenmesinin zamanının geldiğini söyledi. “SGK emekli maaşlarının desteklenmeye ihtiyacı olduğu açıkça görülüyor” diyen Küntay, “Farklı modeller kurulabilir ama çıkışların kısıtlı olması ve işveren katkısı bulunmasının her model için önemli olduğu görülüyor. Diğer önemli bir nokta da şu: TES ile birlikte BES’in gündemden düşmemesi gerekiyor. Burada devlet katkısı önemli bir rol oynayabilir” şeklinde konuştu.

Son olarak BES fonlarının getirilerinin tartışma konusu olmaması gerektiğini ifade eden Olgun Küntay, “Şeffaf bir sistemimiz var, şirketler arası geçişler ve başka bir şirketin fonlarını almak serbest. Her katılımcı kendi fon dağılımını belirleyebiliyor, şirketler de bu konuda destek sağlıyorlar. Fon dağılımı ile ilgilenmeyen bir katılımcı açısından sektörel ortalama getiri oranları ile baktığımızda dahi 20 yılın 15’inde enflasyonun üzerinde bir ortalama getiri görüyoruz” dedi.