Insurance Europe’dan sektörün önceliklerini özetleyen manifesto

Avrupa sigorta ve reasürans şirketlerinin temsil organı Insurance Europe, Avrupa Birliği’ni daha müreffeh, dayanıklı ve rekabetçi hale getirmeyi amaçlayan sigorta sektörünün stratejik önceliklerini özetleyen manifestosunu yayınladı.

Sektör, AB politikacılarını koruma boşluklarını azaltmaya, iklim değişikliğiyle mücadeleye devam etmeye, özel yatırımları artırmaya ve düzenlemelere yeni bir yaklaşım benimsemeye çağırıyor Insurance Europe’un manifestosunda sektörün bu hedeflere ulaşılmasına katkı sağlamasını amaçlayan öneriler yer alıyor.

İlk öncelik, Avrupa vatandaşları ve kuruluşlarının dayanıklılığını ve refahını sağlamak amacıyla iklim, emeklilik, sağlık ve siber korumalardaki eksiklikleri azaltmayı içeren koruma boşluklarını ele almak. İkinci öncelikse net sıfır geçişine yönelik sürekli çabaları savunarak iklim değişikliğine odaklanıyor. Bu, iklim adaptasyonu ve dayanıklılığın güçlendirilmesi konusunda somut eylemleri de içeriyor.

Sigorta tasarrufları ve emeklilik ürünleri yoluyla perakende yatırımlarının artırılması ve AB şirketleri için finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesi de dahil olmak üzere AB içindeki özel yatırımların artırılması da bir başka öncelik olarak öne çıkıyor. Son olarak Insurance Europe, inovasyona, küresel rekabet gücüne ve dijitalleşmeye olanak tanıyan düzenleyici bir ortam yaratmayı içeren AB düzenlemelerine yönelik yeni bir yaklaşım çağrısında bulunuyor.

Ancak bu hedeflere ulaşılabilmesi için bir dizi eylem öneriliyor. Bunlar arasında riskler konusunda farkındalığın artırılması, sigorta, tasarruf ve yatırımın gerekliliği yer alıyor. Bunun yanı sıra, güçlü arazi kullanım kontrolleri ve yapı yönetmeliklerinin uygulanması gibi iklim uyum önlemlerinin her düzeyde hızlandırılması savunuluyor.

Sektör ayrıca tüketicilerin emeklilik ve tasarruf ürünlerine yatırım yapma süreçlerinin basitleştirilmesini ve sigortacıların AB şirketlerine yatırım yapmasını önerdi. Ayrıca sektör, politika yapımında sigortanın ulaşılabilirliği ve karşılanabilirliğinin tehlikeye atılmamasını sağlamak amacıyla Avrupa Komisyonu bünyesinde bir “Sigorta Uzmanlık Merkezi” kurulmasını da öneriyor.

Son olarak Avrupa Komisyonu’ndan, raporlama yükünü %25 oranında azaltma taahhüdünü yerine getirmesi ve yeni düzenlemelerin verimli, etkili olmasını ve yalnızca gerçekten gerekli olduğunda eklenmesini sağlaması isteniyor.

Insurance Europe Genel Müdürü Michaela Koller’in konuya ilişkin değerlendirmesi şöyle: “Avrupa’nın sigorta sektörü insanlara ve işletmelere koruma sağlıyor ve ekonominin önemli bir yatırımcısı. Sektör, iklim değişikliğinden sağlığa ve yaşlanan nüfusa kadar zamanımızın zorluklarından bazılarını ele almaya kararlı. AB’nin yeni liderleri ve politika yapıcılarıyla birlikte çalışarak, sektörümüzün daha da fazla katkıda bulunabilmesi için kuralların ve düzenlemelerin amaca uygun olmasını sağlamaya kararlıyız. Gelişen bir sigorta sektörü Avrupa, insanlar, rekabet gücü, büyüme ve geleceğimiz için önemlidir.”

https://www.insuranceeurope.eu/publications/3153/insurance-matters-key-priorities-and-recommendations-for-europe