Sigortacılarda Paris Olimpiyatları endişesi…

 

Sigortacılar, militan saldırıların veya yapay zeka tarafından oluşturulan sahte görsellerin Paris Olimpiyatları’nı rayından çıkarabileceğinden, etkinliklerin iptal edilmesine ve milyonlarca dolarlık tazminat taleplerine yol açabileceğinden endişe ediyor.  Reuters’de yer alan habere göre, sigortacılar, COVID-19 salgını nedeniyle 2020 Tokyo Olimpiyatları’nın bir yıl ertelenmesinin ardından kayıplarla karşı karşıya kaldı.

O tarihten bu yana Ukrayna ve Gazze’deki savaşlar ve bu yıl Fransa’da da dahil olmak üzere bir dizi seçim, yüksek profilli küresel etkinliklerde siyasi amaçlı şiddet korkularını artırdı.

Olimpiyatlar 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri ​​arasında Paris’te, Paralimpik Oyunları ise 28 Ağustos-8 Eylül tarihleri ​​arasında düzenlenecek.

Alman sigortacı Allianz, oyunların sigorta ortağı durumunda. Lloyd’s of London pazarı gibi diğer sigortacılar da teminat sağlıyor.

Allianz Olimpiyat ve Paralimpik Programı Başkanı Eike Buergel, “Dünyanın içinde bulunduğu jeopolitik durumun hepimiz farkındayız. IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi), Paris 2024 ve ulusal organizasyon komitelerinin, Fransız yetkililerle birlikte sahadaki zorluklar söz konusu olduğunda doğru önlemleri aldığına inanıyoruz.” dedi.

Sigorta şirketi Beazley’nin acil durum sorumlusu Andrew Duxbury, “Bu, çok büyük bir şehirde gerçekleşen ve polis denetiminin oldukça zor olduğu çok büyük bir olay” dedi.

Fransa, belirli bir güvenlik riskinin doğrulanması halinde açılış töreninin Seine Nehri’nden taşınacağını duyurdu.

Sigorta sektörü kaynaklarından Reuters’a gelen bilgiye göre, sigortacılar geçen ay Paris’te IOC ile risk azaltma önlemlerini görüşmek üzere bir araya geldi.

IOC, Reuters’a gönderdiği e-posta açıklamasında, risk yönetiminin IOC’nin çalışmalarının “temel” bir parçası olduğunu ve beklenmeyen olayların Oyunları olumsuz etkileme olasılığını azalttığını belirtti.

Morningstar Sigorta Derecelendirmeleri Genel Müdürü Marcos Alvarez, can kaybına, mal hasarına ve iş kesintisine yol açan bir saldırının, Tokyo Olimpiyatları’nın COVID-19 nedeniyle iptal edilmesi durumunda 3 milyar dolarlık sigorta kaybı tahminlerine “birkaç milyar dolar daha ekleyebileceğini” söyledi.

IOC sigortasını birkaç yıl önceden satın alıyor. Genellikle her Olimpiyat Oyunu için yaklaşık 800 milyon dolarlık teminat satın alınıyor.

“IOC, hizmet sağlayıcılarımızla yaptığımız anlaşmalarda yer alan gizlilik maddeleri nedeniyle sözleşmelerinin şartlarını ifşa edemez” denildi.

Marsh’ın İngiltere’deki spor ve eğlence iş kolunda yönetici olan Edel Ryan ise, yapay zeka tabanlı saldırıların, “bilet satışı, dolandırıcılık veya canlı yayın akışlarının manipüle edilmesi gibi” oyunları sekteye uğratma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Sektör kaynakları, olimpiyat organizatörlerinin gerekirse etkinlikleri yeniden planlamak için ellerinden geleni yapacaklarını ancak sıkışık program nedeniyle bunun her zaman kolay olmadığını ve potansiyel iptallere yol açtığını belirtti.

Sigorta hukuku firması HF’de spor bölümünün başkanı olan Imogen Mitchell-Webb de, “Lojistik olarak bunun kabus gibi bir domino etkisi olurdu. İşleri yeniden planlamak için yer yok.” şeklinde konuştu.