Serpil Akyol Erden: Sigorta Sürdürülebilirlik ile İç İçe Değil mi?

“Sigortacıların risk yönetimi ve hasar tazmini konusundaki bilgi birikimi sürekliliğin sağlanmasında önemli değere sahip. Poliçe kesilmeden önce riziko teftişlerinde bireylere, şirketlere kayıpların önlenmesine yönelik tavsiyeler veriyor olmamız, bir prim karşılığında riskler gerçekleştiğinde finansal destekte bulunarak koruyuculuk görevini üstlenmemiz sürdürülebilirlikle güçlü bağ kurmamızın temel sebepleri arasında yer alıyor.”

****

Son günlerde yaptığım toplantılarda bir şekilde sürdürülebilirlik konusuna değinildiğini fark ettim. Sürdürülebilirlik etkin bir risk değerlendirmesi ve risk yönetimi ile sağlandığı için konumuz sigorta ise bir şekilde mutlaka sürdürülebilirliğe uzanıyor anlattıklarımız.

Sigorta sektörünün uzmanlığı farklı birçok risk türünü anlamak ve bunlarla uğraşmak olduğu için sürdürülebilirlik konuları ile sigorta sektörü arasında bir bağ var. Bu bağ gün geçtikçe daha da önemli hale geliyor. Çünkü sigortacılık sektörünün faaliyetleri bütün sektörlerde sürdürülebilirlik risklerinin yönetimini kolaylaştırıyor.

Sigortacıların risk yönetimi ve hasar tazmini konusundaki bilgi birikimi sürekliliğin sağlanmasında önemli değere sahip. Poliçe kesilmeden önce riziko teftişlerinde bireylere, şirketlere kayıpların önlenmesine yönelik tavsiyeler veriyor olmamız, bir prim karşılığında riskler gerçekleştiğinde finansal destekte bulunarak koruyuculuk görevini üstlenmemiz sürdürülebilirlikle güçlü bağ kurmamızın temel sebepleri arasında yer alıyor. Sigortacılar, kişisel ya da doğal nedenlerle olsun, her türden çevresel kayba çözüm sunuyor.

Zorlu ekonomik ortamda farklı ve yenilikçi teknikler şart

Sürekliliği sağlamada sürdürülebilir sigortacılık bilinciyle hareket edilmesi bir gereklilik. Ancak enflasyon, dalgalı kur, artan maliyetler sigortanın sürdürülebilir olmaktan çıkmasına sebep olabilmektedir. Yaşanan bu zorluklara karşı sigorta şirketleri de farklı ve yenilikçi teknikler gündeme getiriyor. Hatta sürdürülebilirliğin artırılması için risk yöneticilerinin, eksperlerin bu riskler konusunda eğitilmesi, yeni teknolojilerin kullanılması da bir diğer husus. Günümüzde uygulamaların sistematik, teknoloji ile örtüşük, ölçülebilir ve analiz edilebilir olması artık gereklilik.

Sigorta sektöründeki uygulamalara ve geliştirmelere bakıldığında müşteri memnuniyet sürecinden fiyatlandırmaya, network yönetiminden hasar yönetim süreçlerine kadar her alanda etkin maliyet yönetimi teknikleriyle hareket edilmesi, kişisel etkilerden arındırılmış sistemlerin kurulmaya başlaması süreklilik anlayışıyla bütünleşen gelişmeler. Arabalarda manuel vites yerine otomatik vitese geçilmesi gibi… Önemli noktalarda insan müdahalesine evet ama standardı sağlamak ve yanılma payını azaltabilmek adına sistematik geliştirmelere yer verilmesi şart. İyi tanımlanmış ve uygulanabilir haklar ve teminat sistemi oluşturulması bir ihtiyaç. Şirketlerde toplanan büyük verinin kullanımı, kalitesi ve güvenliği, donanım verimliliği, kesintisiz sistemler yine sürdürebilirliğe hizmet edecek şekilde değerlendirilmeli.

Sürdürülebilir sigortacılık için finansal sağlamlık, verimlilik

Hizmet sektöründeyiz ama teknoloji ile donanımlı hale geliyoruz. Çünkü bu geliştirmeler yönetimi, alınacak kararları ve uygulamaları kişilerin etki alanından alıp sisteme taşımaktadır. Bu ise sürdürülebilir sigortacılığın kaynağı ve sektörümüzün gelecek için de hazır olmasını sağlayan en büyük güçtür. Sürdürülebilir sigortacılık için finansal sağlamlık, verimlilik de önemli. Verimliliği ve kârlılığı sağlamada acentelerden müşterilere, şirket çalışanlarından iş ortaklarına kadar sektörün ekosistemi içinde bulunan her kesimin bu bilinçle hareket edeceği günleri de göreceğiz diye düşünüyorum.

Çünkü özellikle pandemiyle birlikte iş dünyasının yeryüzü üzerindeki etkisini daha çok sorgulamaya başladı insanlık. Değişen çevresel risklere uyumlanmaya daha çok odaklandık. Sonuç olarak da sürdürülebilirlik hepimizin ajandasında öncelikli yerini aldı. Görünen şu ki hem müşteriler hem iş ortakları bu konuda bilinçli ve talepkâr. Teknoloji, metodoloji ve yasal gereksinimler bu bilinci yönetecek seviyeye geldi, geliyor.

Diyorum ya; sürdürülebilirlik artık gündemimizde… Geleceği yakalamak, istikrarı sağlamak ve kalıcı olmak adına sürdürülebilirlik mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir faktör.

Altını çizelim, dikkat çekelim ve bu bakış açısıyla hareket eden ekipler olalım.

Rasyonel insan, rasyonel kurum olma yolunda ilerlerken aksi düşünülemez.