Arşivden- Türkiye Sigorta Birliği’nden 1997 yılında iklim değişikliği paneli

Sigorta şirketlerinin çatı kuruluşu Türkiye Sigorta Birliği, sektöre değer katan etkinlikleri bugün nasıl düzenliyorsa, önceki on yıllarda da bu misyonu sektöre yön vererek üstleniyordu. 1997 yılında karşımıza çıkan bir haber, ne küresel çapta ne de Türkiye’de iklim değişikliğinin konuşulduğu yıllarda, Birliğin bu konuyu mercek altına aldığını gösteriyor.

Bu ay Arşivden sayfamız için 1997 yılının Şubat sayısına gittiğimizde, iklim değişikliğiyle ilgili bir panel haberine rastlıyoruz. 5 Şubat’ta Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı ve İsviçre Sigorta Genel Müdürü Okan Balcı’nın moderasyonunda düzenlenen etkinlikte, yurtiçinden ve yurtdışından uzmanlar konuşmacı olarak yer almış.

Haberin başında usta bir kalemden çıktığı anlaşılan bir girizgah göze çarpıyor. Bu yazıdan anlaşıldığı kadarıyla, bugün nasıl geçmiş kışları özlemle hatırlıyorsak, aynısı bundan 25-30 yıl önce de geçerliymiş: “Şu yaşadığımız kış mevsimi de öyle yumuşak geçiyor ki, bu durum, ilk gençlik çağındakilerin bile çocukluklarındaki kışların daha soğuk geçtiğinden söz etmelerine yol açıyor.”

Sayfada imza olmasa da İnal Karagözoğlu tarafından kaleme alındığını düşündüğümüz haber şöyle devam ediyor: “Mevsim koşullarındaki kimi değişiklikler arızi olsa da, bir gerçek var, Dünyamız gittikçe ısınıyor. İnsanlık kaynaklı sıcaklık artışları iklim değişikliğine yol açacak boyutta artık. İklim değişiklikleri doğal olarak sigortacıları çok yakından ilgilendiriyor. Münih Re’nin bir araştırmasına göre, katastrofik doğal afetler 1960’tan bu yana 5 kat, bunların ekonomiye yüklediği zarar 8 kat, sigorta hasarları da 15 kat artmış bulunuyor.”

Tüm bu konuları konuşmak üzere, Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı ve İsviçre Sigorta Genel Müdürü Okan Balcı, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulviye Özer, Devlet Planlama Teşkilatından Zeynep Demirhan Derviş, Willis Faber’den Muzaffer Aktaş, Avrupa Sigorta Birliği’nden (CEA) Genel Sekreter Yardımcısı Bernard Legrand Milli Reasürans Konferans Salonunda bir araya gelmiş.

Atmosferin ısınması iklim felaketine yol açmıyor!

Muzaffer Aktaş, insan yerleşimlerinin doğal afetlere daha açık olan kıyı bölgelerde yoğunlaştığına dikkat çekerek, doğal afetlerin o tarihlerde toplam sigortalı hasarların yüzde 80’ini oluşturduğunu söylemiş. 60 ülkeden sigorta birliklerinin insan kaynaklı atmosfer ısınmalarının önüne geçilmesi için Birleşmiş Milletler’in desteğiyle bir araya gelerek örgüt oluşturduklarını da belirtiyor. Daha sonra söz alan Bernard Legrand ise bu örgütün görüşleri karşısında durum saptaması yapan CEA’nın, atmosferin ısınması ve ile iklim felaketleri arasında bir neden ve etki bağlantısı bulunmadığını açıkladığını dile getiriyor.

27 yıl öncesinde Avrupalı sigortalıların görüşünün günümüzde artık yanlış olduğunun kabul edildiğini belirterek Arşiv’den haberimize son verelim.