Küresel prim geliri 2006’dan bu yana en hızlı büyümeyi yaşıyor

Allianz Küresel Sigortacılık raporuna göre, dünya sigorta sektörü 2023’te tahminen yüzde 7,5 büyüyerek küresel finans krizinden önceki yıl olan 2006’dan bu yana en hızlı büyümeyi kaydetti.

****

Allianz’ın 2024 Küresel Sigortacılık Raporu yayınlandı. Rapora göre, 2023 yılında dünya çapında toplam 6,2 trilyon avroluk prim üretimi gerçekleştirildi. Bunun 2 trilyon 620 milyar avroluk bölüm hayat, 2 trilyon 153 milyar avroluk bölümü hayat dışı,  1 trilyon 427 milyar avroluk bölümü ise sağlık branşından oluştu. Yalnızca son üç yılda, küresel prim geliri yüzde 21,5’lik artışla 1,1 trilyon avro arttı. Ancak bu büyüme önemli ölçüde yüksek enflasyondan kaynaklanıyor. Bu dönemde prim üretimi reel bazda yüzde 0,7 arttı.

Küresel prim artışının ağırlıklı olarak hayat dışı segmentinden kaynaklandığı 2022 yılının aksine, 2023 yılındaki büyüme daha dengeli gerçekleşti. Her üç segment de oldukça benzer artışlar kaydetti; artış oranları hayatta yüzde 8,4, hayat dışında yüzde 7,0 ve sağlıkta yüzde 6,6 oldu. 2022’de sadece yüzde 3,1 büyüyen hayat segmentindeki toparlanma, esas olarak yüzde 39’luk küresel pazar payıyla dünyanın en büyük hayat pazarı olan Asya’dan kaynaklandı. Hayat dışında Kuzey Amerika açık ara en büyük pazar olmaya devam etti (küresel pazar payı: %54,2).

Diğer pek çok sektörde geleneksel pazarlar, yeni gelişen pazarlar karşısında üstünlüğünü kaybederken, küresel sigorta endüstrisi hâlâ ABD’nin egemenliğinde. Aslında, son on yılda ABD sigorta pazarı küresel pazar payını yüzde 41,3’ten yüzde 44,2’ye yükseldi. Ancak Batı Avrupa (-6,7 puan) ve Japonya (-2,8 puan) gibi diğer “eski” piyasalar pazar paylarını Çin’e kaptırdı.

Rapora göre, önümüzdeki on yılda, küresel sigorta pazarının yıllık yüzde 5,5 oranında, yani küresel GSYİH ile aynı oranda büyümesi bekleniyor. Önceki yıllarda sigortacılıktaki büyüme ekonomik büyümenin gerisinde kalmıştı. Bu arada, üç segmentin ağırlıkları değişecek; hayat dışı segmentinin yıllık yüzde 5, sağlığın yüzde 7,3, hayat segmentinin ise yıllık yüzde 5,1 oranında büyümesi bekleniyor. Toplamda küresel prim havuzunun yaklaşık 5 trilyon avro kadar artması bekleniyor.

Bu büyümenin büyük kısmı hayat segmentinde (1,8 milyar avro) olacak ve Asya Japonya hariç olmak üzere, yıllık yüzde 7,3’lik büyüme oranıyla küresel hayat işlerinin büyüme motoru olmayı sürdürecek. Çin mutlak anlamda bölgeye hakim olmaya devam edecek olsa da, önümüzdeki on yılın gerçek büyüme şampiyonu yıllık yüzde 13,6 büyüme oranıyla muhtemelen Hindistan olacak.

Sektör için en büyük zorluk, giderek daha müdahaleci bir duruma karşı kendini korumak olacak. Artan kutuplaşma ve eşitsizlik sosyal dokuyu zayıflatma tehlikesi yaratırken, bu zorlukların üstesinden nasıl gelineceği önümüzdeki yıllarda sigorta sektörünün temel görevi olacak.