Arşivden- Ocak 2004: Ocak 2004: İflas eden üç sigorta şirketi için 5,4 trilyonluk ödeme

Mali bünye zafiyeti içine giren şirketler şimdi nasıl varsa, bundan 20 yıl önce de vardı. Dergimizin 2004 yılının Ocak sayısındaki habere göre, iflas eden üç sigorta şirketi için Garanti Sigorta Fonundan ödenen ama o tarihe kadar henüz tamamlanmayan zorunlu trafik sigortası ödemeleri 5,4 trilyon lirayı aşmış. Meblağ bugünün dolar kuruyla hesaplandığında 115 milyon lirayı buluyor. Üç şirketin yanı sıra iki şirketin daha tasfiye planında olduğu haberden anlaşılıyor.

Sigorta Dünyası’nın Ocak 2024 sayısındaki habere göre, o dönemde iflas eden üç şirketin alacaklılarına yapılan ödeme tutarı, dosyalar henüz tamamlanmamasına rağmen, 5,4 trilyon lirayı bulmuş. Dönemin koşullarındaki altı sıfır atıldığında, 10 bin 694 sigortalıya 5,4 milyon lira ödeme yapıldığı anlaşılıyor. Benzer bir sorun sigorta sektöründe geçtiğimiz aylarda da yaşanmış ve SEDDK Gri Sigorta ve Mellce Sigorta’ya el koymuştu. Bu olayda etkilenen sigortalı sayısı ise 125 bini bulmuştu.

20 yıl önceye tekrar dönecek olursak, İflas eden Akdeniz Sigorta, Universal Sigorta ve Emek Sigorta’nın zorunlu trafik sigortası müşterilerinden 10 bin 694’üne bugün Güvence Hesabı denen Garanti Sigorta Hesabı’ndan 5,4 trilyon lira ödeme yapılmış.

Hazine Müsteşarlığı’ndan konuya dair yapılan açıklamadan anlaşıldığı üzere, Akdeniz Sigorta ile ilgili hasarlar için 4,2 trilyon lira, Üniversal Sigorta ile ilgili hasarlar için 563 milyar lira ve Emek Sigorta ile ilgili hasarlar için 579 milyar liralık ödeme gerçekleşmiş.

Bugün ne kadar olurdu?

Dolar bazında baktığımızda, o dönemin 1,4 TL ile 1,5 TL arasında olan kuruna göre yaptığımız hesaptan, bugünkü 32 liralık dolar kuruyla Garanti Hesabı’nın yaptığı ödemenin 115 milyon lira olduğu anlaşılıyor. Dosyaların tamamlanmadığı ve en az yarısının daha ödeneceği düşünüldüğünde, rakamın 200 milyon lirayı aştığı söylenebilir.

Müsteşarlık, söz konusu şirketlerin 2001 yılından itibaren mali bünye zafiyeti içinde olduklarını belirterek, “Şirketlerle ilgili muhtelif tedbirler uygulanmıştır. Mali bünyelerinin güçlendirilmesine imkan bulunmayan şirketlerin yeni sigorta sözleşmesi yapma yetkileri kaldırılmış veya ruhsatları iptal edilmiştir” şeklinde açıklamada bulunmuş.

Dosyalar tamamlanmadı

Açıklamanın devamında dosya adedinin tamamlanmadığı, Akdeniz Sigorta’nın 20 bini aşan dosyasından 8 bin civarı, Universal Sigorta’nın 2 bin 300 dosyasından 952’si ve Emek Sigorta’nın 2 bine yaklaşan dosyasından bin bin 379’unun ödendiği anlaşılıyor.

Haberde, söz konusu üç şirket dışında, ruhsatları iptal edilen iki şirket daha bulunduğu görülüyor. GIC Dünya Sigorta EGS Sigorta’dan alacağı olan sigortalıların ise alacaklarının ödenmesi için yapılan tasfiye planı çerçevesinde, bu şirketlerin kaynakları ve Garanti Sigorta Hesabı’ndan ödeme yapılacağı söyleniyor.