Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Eskişehir’de akademisyenler ve üniversite öğrencileriyle Sigortalı Anadolu Zirvesi’nde buluştu.
Türkiye Sigorta Birliği’nin desteğiyle sektörün düşünce platformu Sigorta Strateji tarafından organize edilen Sigortalı Anadolu Zirvesi’nin ilk buluşması 7 Mayıs 2024’te Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde gerçekleşti. SEDDK İkinci Başkanı Mehmet Verim ile TSB yönetiminin ve sektörün önde gelen yöneticileriyle sigorta akademisinin buluştuğu etkinlik Eskişehir Osmangazi, Kütahya Dumlupınar ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencilerinden büyük ilgi gördü.
Sigorta sektörünün paydaşlarını Anadolu’daki üniversitelerle bir araya getirmeyi amaçlayan konferans serisinin ilki olma özelliğini taşıyan etkinliğe Türkiye’nin farklı üniversitelerinden katılan öğretim üyeleri, sigorta sektöründeki gelişmelere akademik perspektiften mercek tutma şansı yakaladı. Basın sponsorluğunu Sigorta Dünyası’nın üstlendiği etkinlikte üniversite öğrencileri sektörü yakından tanıma imkânı buldu.
Sigorta Strateji’nin organize ettiği Konferansın açılışında konuşan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, sigortacılığın gelişmesi ve tabana yayılması yolunda en önemli önceliklerini eğitime verdiklerini belirterek, “Türkiye Sigorta Birliği olarak eğitimi, bilgiyi merkezimize koyarak, bugün burada başladığımız bu güzel buluşmanın bir başlangıç olmasını ve ülkemizin dört bir yanında güzel buluşmalarla devam etmesini canı gönülden diliyoruz” dedi.
Sigortacılık gençler için önemli bir iş potansiyeli
Ülkemizde sigortacılık mesleğine olan ilginin her geçen gün arttığının altını çizen Gülen, “Günümüzde sigortacılık hızla gelişen, dinamik yapısıyla geleceğin parlak meslekleri arasında yer alırken Türk sigorta sektörü, sigorta ve reasürans şirketleri, acenteler, brokerlik, eksperlik şirketleri ve diğer aktörleriyle birlikte finans sektörü içerisinde ciddi anlamda istihdam yaratan bir sektör olarak öne çıkıyor. Bu durum gençlerimiz açısından önemli bir iş potansiyelini de beraberinde getirirken, gençlerimizin sigorta sektörüne ilgisinin de her geçen gün artığını görmek bizleri mutlu ediyor” diye konuştu.
Mehmet Verim: “Prim üretimi 1.9 trilyon TL’ye ulaşabilir”
Basın sponsorluğunu Sigorta Dünyası’nın yaptığı etkinlikte Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) İkinci Başkanı Mehmet Verim de bir konuşma yaptı. Verim, sektörün dinamik yapısına dikkat çekerek, 2023 yıl sonu itibarıyla; finansal sektör içindeki payının %5,3 seviyesinde olan sigorta sektörünün 537 trilyon TL teminat tutarı ile GSYH’nın 20 katı teminat sağladığını ve bir önceki yıla göre yüzde 106 oranında büyüyerek 504 milyar TL düzeyinde üretim hacmine ulaştığını belirtti.
Mehmet Verim, “Toplam işletme sayısının yüzde 26’sının sigortalı olduğu göz önüne alındığında toplam verilebilecek sigorta teminatının 2 katrilyon TL’ye, toplam prim üretiminin 1,9 trilyon TL’ye ulaşabileceği görülecektir” dedi.
Sigortalı Anadolu Zirvesi’nin ilk buluşmasına ev sahipliği yapan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak ise, “Kalkınma yolunda hızla ilerlerken önümüze çıkan risklerin yönetimi ancak sigortacılar tarafından gerçekleştirilebilir. Bu noktada bu yılki zirvenin temasının “Türkiye’nin Kalkınmasında Sigorta Sektörünün Rolü” olmasını çok anlamlı buluyor ve bu etkinliğin üniversitemizden başlamasını çok önemsiyoruz” dedi.
Açılış konuşmalarından sonra Zirvenin “Key Not Speaker’ı Smart Assist Genel Müdürü Dr. Hüseyin Akbulut, “Homo Securus: Sigortalı Yaşamın Kısa Tarihi” başlıklı bir sunum yaptı. Akbulut’un sunumundan ardından Türkiye Sigorta Birliği’nin sigortacılığın tarihini anlatan belgeselinin özeti ekrana yansıtıldı. Belgesel gösteriminden sonra ise Prof. Dr. Erdem Kırkbeşoğlu’nun moderatörlüğündeki Türkiye’de Makro İstikrarın Teminatı: Sigorta Sektörü başlıklı panele geçildi.
Panelin konuşmacılarından Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı, sigorta sektörünün ekosisteminin genişliğini ve istihdam kapasitesini izleyicilerle paylaşarak, “Teknoloji insan kaynağıyla buluşunca faydalı oluyor. Bizim de eğitimli bir nüfusa ihtiyacımız var. Teknoloji öğrenebilen yapay zekayla birlikte dönüşüyorken, sigorta sektöründe de bakış açılarımız değişiyor. Bizler için kritik olan sınırlarımızı zorlamak” dedi.
Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Yıldırım, “Belki üniversite öğrencilerinin BES’e dahil edilmesi için YÖK’le anlaşma yapılıp burs sistemiyle katkı ödemelerini gerçekleştirebilir miyiz, onları sisteme katabilir miyiz diye tartışabiliriz” dedi.
Aynı oturumda konuşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hasan Meral, sigortacılığın ekonomiye sunduğu 25 trilyon dolarlık teminatın önemine işaret ederek, “Finansal riskler için uygun koruma araçlarını bulamadığımızda gündelik yaşantımızı bile idame ettirmekte zorlanıyoruz” dedi.
“Öğrenciler bu tür temas fırsatlarını kaçırmamalı”
“Türk Sigorta Sektöründe İstihdam Olanakları ve Kariyer Fırsatları” panelini ise Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Özgür Prof. Dr. Özgür Akpınar yönetti. Akpınar, sözü ilk olarak Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar’a verdi. Ahmet Yaşar, bu tip toplantılara katılan öğrencilerin diğer arkadaşlarının önüne geçtiğini belirterek, “Çünkü burada çalışma hayatındaki yöneticilerle temas etme, onlarla sektöre dair gelişmeleri konuşma fırsatı buluyorlar” dedi.
Ahmet Yaşar’dan sonra söz alan İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Özcan, “Yeni trend çalışırken yüksek lisans yapmak. Burada oran yüzde 5’ten 10’a çıkmış ve hızla büyüyor. Sektördeki bankacılık ve sigortacılık mezunları da yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkmış durumda” diye konuştu.
Aynı oturumda konuşan QNB Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Çapkın Ersoy, sektörde çok farklı branşlardan mezun olanların çalıştığını söyleyerek, “Sürekli büyüyen bir sektörüz. Çalışan sayısı da sürekli artıyor. Sizlere iş imkanı sağlamak için hevesli bir sektörüz” şeklinde görüş belirtti.
Türkiye’de Sigorta Okuryazarlığını ve Bilincini Geliştirmek başlıklı oturumun moderatörlüğünü ise Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Dalkılıç üstlendi.
Dalkılıç’ın ilk sözü verdiği SEDDK Grup Başkanı Canan Sanem Cengiz, sigorta okur yazarlığı olan bireyde risk algısının da bulunması gerektiğini söyleyerek, “Toplumda risk algısı düşük. Ülkemizde risk gerçekleştikten sonra tedbir alınıyor. Sigortalı oranı benzer ekonomilerle kıyaslandığında gelişmeye açık” dedi.
Ucuz poliçe iyidir anlayışı yanlış
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feride Hayırsever Baştürk, “Sigorta okuryazarlığı daha zor oluşuyor. Öncelikle risk bilinci olması gerekiyor. Sigorta hangi riske teminat verebilir ve hangileri dışarıda kalır, bunların bilinmesi lazım” diye konuştu.
Son olarak söz alan Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Hakan Öger, “Finansal okuryazarlık gelişti ama sigortada çok yol almamız lazım. Sigorta bilinirliğinde BES ve sağlık önde” dedi., yurtdışından finansal okur yazarlıkla ilgili bilgi vererek sözlerini tamamladı.