Bloomberg Intelligence (BI), son otuz yılda doğal afetlerin sıklığı ve yoğunluğunun artması nedeniyle sigortalı hasarlarda yüzde 360’lık bir artışın sigortacıların “primleri artırmasına ve yüksek riskli bölgelerden çıkmasına” neden olduğunu açıkladı.
Aynı zamanda, bu yükümlülükleri destekleyen varlıklarla ilişkili geçiş riskinin, yatırım portföylerinde kirletici sektörlerin kapsamını kesmeleri için “sigortacılara baskı yaptığı” söyleniyor.
BI’ya göre, 2023 yılında doğal afetlerden kaynaklanan küresel sigortalı kayıpların 118 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor; bu, 2017-21 ortalaması olan 97 milyar doların oldukça üzerinde.
BI ekibi ayrıca, en büyük 20 küresel reasürör şirketinin %50’sinden fazlasının Ocak 2023 yenilemelerinde doğal afet risklerini koruduğunu veya azalttığını açıkladı.
Ancak BI, kısa vadede doğal afet risklerini azaltmanın sigortacılara maliyet getirebileceğini de belirtti. Bunun önemli bir örneği, 2023’te fiyatları %10 artıran ancak riski azaltmanın bir sonucu olarak %5 daha az kar elde eden AXA XL Re.
BI ESG Analisti Grace Osborne şu yorumu yaptı: “İklim risklerinin yeniden fiyatlandırılması, küresel emlak felaketi reasürans oranlarının 2024’ün başında %30’a kadar artmasına neden oldu. Artan primler hasar oranlarının (sigortacılar tarafından ödenen toplam hasarlar) iyileşmesine hizmet etti artı toplam kazanılan primler üzerinden düzeltilmiş giderler), artan sigortalı zararlara rağmen, 2000-22’de yalnızca Allstate ve RenaissanceRe hasar oranlarında artış gördü. Ancak artış oranı devam ederse, tüketicinin iklim riskini sigorta şirketlerine kaydırma iştahı azalabilir. İklim olaylarının sıklığının artması, sigorta şirketlerini daha fazla riske maruz bıraktı; çünkü reasürans şirketleri, reasüransın devreye girmesi için kayıp eşiğini yükselterek ikincil tehlike olaylarına maruz kalma durumlarını azaltıyor. Geçen yıl yaşanan 25 Şiddetli Konvektif Fırtına gibi daha küçük ve daha sık görülen olaylar, bu nedenle sigortacılar için bilanço yıpranması dalgalanması yaratıyor.”