Dubai’de başlayan COP28 iklim görüşmelerinin açılış saatlerinde, iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkelere yardım etmek üzere tasarlanan, çok tartışılan kayıp ve hasar fonunun operasyonel hale getirilmesi ve ilk finansmanın sağlanması için dönüm noktası niteliğinde bir anlaşma görüldü.
Fonun faaliyete geçmesine yönelik “tarihi anlaşma”, konferansın açılış gününde COP28 Başkanı Dr. Sultan Al Jaber tarafından açıklandı.
Kayıp ve hasar fonu, beş adet geçici komite toplantısında taraflar arasında varılan mutabakatın ardından faaliyete geçiyor. Beşinci toplantı bu ayın başlarında yapıldı ve taraflar karara vardı.
Sonuçta fon, iklim değişikliği nedeniyle aşırı risk altında olan ülkelere mali yardım sağlamayı ve iklim değişikliğinin azaltılmasını ve toparlanmasını desteklemeyi amaçlıyor.
Dr. Sultan Al Jaber, “Şarm El Şeyh’te vaat edilenler Dubai’de teslim edildi. Tarafların Şarm El Şeyh’te mutabakata varmasından bu yana bu Fonu bir yıl içinde faaliyete geçirmek için dünyanın bir araya gelme hızı emsalsizdir” dedi.
BAE’den sermaye enjeksiyonunun yanı sıra, fona yönelik diğer önemli taahhütler arasında Almanya’dan 100 milyon dolar, fon için İngiltere’den 40 milyon sterlin ve diğer düzenlemeler için 20 milyon sterlin, Japonya’dan 10 milyon dolar ve ABD’den 17,5 milyon dolar yer alıyor.
Şu anda fonun tam olarak nasıl dağıtılacağına dair hiçbir ayrıntı yok, ancak kayıp ve hasar fonunun en savunmasız ülkeler için risk transfer primlerinin bir kısmını nasıl ödeyebileceği konusunda çok fazla tartışma var.
Fonda yapılan duyuruda, kayıp ve hasara ilişkin bu kararlı eylemin, tarafların, Paris Anlaşması hedeflerine yönelik ilerleme konusunda dünyanın karnesi olan Küresel Durum Değerlendirmesine mümkün olan en güçlü tepkiye odaklanmalarını sağlayacağı belirtiliyor.