CEO’lar şirket içi organizasyonel risklere giderek daha fazla odaklanıyor

Opinion Matters tarafından yürütülen 2.000 küresel iş liderinin katıldığı bir ankete dayanan, uzman sigorta şirketi Beazley’nin yeni raporu, CEO’lar ve yöneticiler arasında şirket içi organizasyonel risklere giderek daha fazla odaklanıldığını vurguluyor ve işveren riskine ilişkin endişelerde önemli bir artış olduğunu gösteriyor. 2021’de yöneticilerin yüzde 11’i bunu en büyük risk olarak tanımladı ancak mevcut ankette bu rakam yüzde 22’ye yükseldi.

Beazley, ” İş Risklerine Bakış 2023 ” başlıklı son “Risk ve Dayanıklılık” raporunda, çeşitli iş ve yönetim riskleri hakkındaki değişen algılara ışık tutuyor. Rapor, iş liderleri için risk ortamında, çalışan risklerinden itibar yönetimine ve çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) düzenlemelerine kadar birçok hususu kapsayan bir değişime işaret ediyor.

Özellikle küresel yöneticilerin üçte birinden fazlası (yüzde 35) artan iş zorlukları nedeniyle artık risk ve kriz yönetimini kapsayan sigorta seçeneklerini değerlendiriyor.

Kısmen #MeToo hareketine atfedilen işyeri sorunlarındaki artış ve personelin raporlamasındaki artış da iddialarda artışa ve yöneticiler arasında endişelerin artmasına neden oldu. Ek olarak, pandemi sonrası personelin ruh sağlığındaki bozulma, işyeri destek girişimlerine olan ihtiyacı yoğunlaştırdı. Yöneticilerin yaklaşık yüzde 27’si çağdaş işveren riskleriyle baş etme konusunda yetersiz donanıma sahip olduklarını düşünüyor.

Raporda ayrıca işveren ile itibar riskleri arasındaki bağlantı da ele alınıyor. Şirketler, personele yönelik muamele konusunda giderek daha fazla kamu denetimiyle karşı karşıya kalıyor ve bu da itibar açısından potansiyel bir tepkiye yol açıyor. Sözde “kültür savaşları” ve kuruluşların toplumsal sorunları ele alma yönündeki baskıları itibar zorluklarını artırıyor. İş dünyası liderleri itibar yönetiminin giderek zorlaşacağını öngörüyor; yüzde 17’si şu anda bunu en büyük risk olarak görüyor ve bu oranın 2024’te yüzde 19’a çıkması bekleniyor.

Ayrıca rapor, dünya çapında gelişen ESG düzenlemelerinin karmaşıklığını, özellikle de çeşitli yasal ortamlardaki çok uluslu şirketler için zorlu olanları inceliyor. ABD ve Kanada’daki yöneticiler, ESG ile ilgili mevzuata uyum konusunda Birleşik Krallık ve Singapur’daki yöneticilere göre daha fazla endişe duymakta.

Pek çok işletme çevresel sorumlulukları proaktif bir şekilde ele alırken, küresel iş liderlerinin artık yüzde 22’si ESG’yi birincil iş riskleri olarak görüyor; bu oran 2022’de yüzde 19’du. Ancak küresel yöneticilerin %26’sı, ESG ile ilgili riskleri etkili bir şekilde yönetme ve bunlara yanıt verme konusunda hazırlıksız hissediyor.

Rapora ulaşmak için: https://www.beazley.com/en-us/news-and-events/spotlight-on-business-risks-2023/