Sigorta piyasası Lloyd’s of London, mahsul, gıda ve su kıtlığına neden olan iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olaylarındaki “makul artış” durumunda küresel ekonomik kayıpların 5 trilyon dolara ulaşabileceğini öngördü.
Araştırmayı Cambridge Risk Araştırmaları Merkezi ile birlikte yürüten Lloyd’s, aşırı hava koşullarının küresel ekonomik etkisini modelleyen “sistemik risk senaryosunun” iş dünyasının ve politika yapıcıların aşırı hava koşulları gibi kritik tehditlere maruz kalma durumlarına ilişkin anlayışlarını geliştireceğini belirtti.
Cambridge Risk Araştırmaları Merkezi Sistemik Riskler Genel Müdürü Trevor Maynard, “Küresel ekonomi daha karmaşık hale geliyor ve sistemik tehditlere giderek daha fazla maruz kalıyor. Araştırma, işletmelerin ve politika yapıcıların bu senaryoların potansiyel etkilerini keşfetmelerine yardımcı olacaktır” dedi.
Lloyd’s, aşırı hava olaylarından kaynaklanan küresel ekonomik kayıpları, gıda ve su şoklarının beş yıllık bir süre boyunca küresel gayri safi yurt içi hasıla üzerindeki etkisini tahmin ederek modelledi.
Modellediği üç farklı düzeyde (büyük, şiddetli ve aşırı) ağırlıklı ortalama kayıp beş yıl boyunca 5 trilyon dolar, en düşük şiddet senaryosunda 3 trilyon dolar, en aşırı senaryoda 17,6 trilyon dolar olarak çıktı.
Lloyd’s ayrıca bölgelerde yoğunlaşan olaylar için de model oluşturarak, Çin merkezli aşırı hava olaylarının 4,6 trilyon dolar ile en büyük kayıplara yol açacağını belirtti. Lloyd’s, aşırı hava olaylarının burada yoğunlaşması durumunda Karayipler bölgesinin ise beş yıl içinde GSYİH’sının yüzde 19’unu kaybedeceğini tahmin ediyor.