Kasım Yılmaz: “Bireysel tarafta kefalet sigortası anlamında büyük bir pazar var”

Kurumlar ve tüzel kişiler kadar bireylerin de ticari hayat içerisinde kefil olduğunu veya kişilerden alınacak mal ve hizmet karşılığı bireylerden teminat istendiğini belirten Koru Sigorta Genel Müdürü Kasım Yılmaz, bu noktada kefalet sigortasının bireylerin de ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Kefalet sigortasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Koru Sigorta Genel Müdürü Kasım Yılmaz, şu ifadelere yer verdi: “Kefalet sigortası ile sigortacı, borçlu olan sigortalının zor duruma düşebilecek her türlü maddi durumuna karşı kefil olmaktadır. Borçlunun, kefalet poliçesinde tanımlanan borç yükümlülüğünü yerine getirememesine karşı, borçluya kefil olarak poliçede belirtilen alacaklıya (lehdara) karşı teminat sağlanmaktadır. Kurumlar ve tüzel kişiler kadar bireyler de ticari hayat içerisinde kefil olmakta veya kişilerden alınacak mal ve hizmet karşılığı teminat, depozito istenilmektedir. Mevcut koşullarda bireyler istenilen teminat veya depozitoyu ya nakit olarak ya da kredi kartlarındaki limitleri bloke ettirmek sureti ile sağlamaktadır. Bireylerin kefil olmak zorunda oldukları, nakit teminat veya depozito vermek zorunda oldukları durumlar için sigorta şirketlerinden kefalet sigortası alabilir ve bunu alacaklıya (lehdara) sunabilirler.”

“Kefalet sigortası büyük bir pazar”

Ülkemizin nüfusu dikkate alındığında bireysel hizmet ve mal alımındaki ticaretin büyüklüğü düşünüldüğünde bireysel tarafta kefalet sigortası anlamında büyük bir pazarın bulunduğunu belirten Yılmaz, “Bireylerin kefalet sigortasından alacakları teminat rakamları kurumlar ve tüzel kişilere kıyasla daha düşük olacak olup bu da sigortalanabilir menfaat anlamında sigorta şirketleri tarafından daha kolay yönetilebilir ve büyük sayıların çalışacağı bir havuzu oluşturacaktır. Kefalet sigortası almak isteyen sigortalılardan kime teminat verilebileceği ve hangi limitle rizikonun üstlenileceği kişinin geçmiş ödeme performansına bakılarak değerlendirilmekte ve bu değerlendirme sonucunda ortaya çıkan skora göre teminat verilip verilemeyeceği ve teminat verilecek ise hangi limit ile teminat verilebileceği belirlenmektedir. Bireylerin ödeme performansları değerlendirilirken finansal kurumlardaki bilgilerin yanında finans dışı sektörlerdeki ödeme performansları da büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

İhtiyaçlara yönelik yeni ürünler

Koru Sigorta olarak, bireylerin finans ve finans dışı sektörlerdeki ödeme performanslarını değerlendirmek amacıyla SkorVeri isimli firma ile çalışmakta olduklarını vurgulayan Yılmaz, “SkorVeri firmasının üretmiş olduğu skorlama üzerinden kendi tarife alt yapımız ile kefalet sigortasını düzenleyebilmekte ve bireylere teminat sunabilmekteyiz. Sigorta şirketimize ait olan Taxit mobil uygulaması üzerinden de bireylerin kendilerini skorlayabilmesi sağlanabilmekte ve anlaşmalı olduğumuz üye iş yerlerinde de taksitli alışveriş yapmalarına imkân sağlanmaktadır. Bireylerin yapmış oldukları alışverişlerden kaynaklı taksitlerin ödenmemesi durumunda Koru Sigorta anlaşmalı üye iş yerine ödemek yapmaktadır. Ülkemizde sigortalı oranını artırmak amacıyla farklı ihtiyaçlara yönelik yeni ürünler ve mikro ürünler sunmak üzere sektörümüz çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” şeklinde konuştu.