Türkiye’de ticari alacak sigortası kullanımı her geçen yıl artıyor. Nakit akışlarını ve ticaretlerini güvence altına alırken risk seviyelerini de önceden bilerek tedbirini almak isteyen şirketler, ticari alacak sigortasına yöneliyor. Allianz Trade’in Türkiye’nin en büyük 500 şirketine yönelik bu yıl 6.sını düzenlediği Ticari Alacak Risk Yönetimi anketine göre, şirketlerin yüzde 45’i alacak sigortası kullanıyor.
Son yıllarda bilinirliği hızla artan alacak sigortasına şirketlerin gösterdiği talep de aynı oranda artıyor. Allianz Trade Türkiye’nin alacak sigortasına yönelik farkındalığı artırmak adına, Türkiye’nin en büyük 500 şirketi özelinde bu yıl 6. kez düzenlediği anket sonuçları açıklandı. Allianz Trade’in bu yılki anketine Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan 365 şirket katılım gösterdi. Anket sonuçlarına göre Ticari Alacak sigortası en çok kullanılan teminat ürünlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Şirketlerin yüzde 70’i ihracat yapıyor
Ankete katılan şirketlerin yüzde 70’i ihracatçı konumda ve ankete verdikleri yanıtlar da alacak sigortasının öneminin gün geçtikçe önem kazandığının kanıtı niteliğinde. Bu ihracatçı şirketlerin büyük çoğunluğu yeni ihracat müşterilerini yurt dışı fuarlarında ve hedef ülkelere yapılan ziyaretlerde bulduklarını iletiyor. Allianz Trade bu aşamada devreye giriyor ve çalışmayı hedefledikleri alıcıların riskini ölçerek yol gösterici oluyor. Doğru pazarlarda, doğru müşteriler ile güvenle ticaret yaparak büyümelerini sağlıyor. Şirketler yurt dışı pazarlarda ticaret yaparken hasar veya tahsilat süreçleri ile stres altına da girmiyor. Hasar oluştuğu takdirde Allianz Trade’in dünyanın dört bir yanında bulunan yurt dışı ofisleri aracılığı ile alıcı hangi ülkede olursa olsun, hukuki ve bürokratik süreçlerini yürütüyorlar.
Ticari alacak sigortasının şirketler nezdindeki gücünü gün geçtikçe artırdığını belirten Allianz Trade Türkiye CEO’su Ahmet Ali Bugay, “Ticari alacak sigortasının şirketlerimiz tarafından ilgi görmesi, nakit akışlarını ve iş süreçlerini alacak sigortası ile güvence altında tutmaları, bu konudaki bilinirliğin de arttığını gösteriyor. İçinde bulunduğumuz şartlarda ankette çıkan rakamlar sevindirici olmakla birlikte risk yönetimi açısından ürünün kullanımında ciddi artış potansiyeli olduğuna da işaret ediyor” dedi.
2023 yılında şirketlerin odağında üretim ve kârlılık performansı olduğunu belirten Bugay, “Şirketler karlılıklarını korumak adına tıpkı 2022 yılında olduğu gibi 2023’te de alacak ve maliyet yönetimine odaklandı. Allianz Trade olarak biz de Türkiye’deki şirketlerin yarına güvenle bakmaları ve sürdürülebilir bir büyüme sağlamaları için var gücümüzle çalışmayı sürdürüyoruz. Alacak riskini sağduyu ile yöneten, sektöründe katma değerli iş yapan şirketlerimizin yanında durarak, onların yurt içi ya da ihracat pazarlarında güvenle ticaret yapmaları, büyümeleri ve varlıklarını korumaları adına çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.