Sigorta Haftası etkinlikleri kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) koordinasyonunda Adana Sanayi Odası ev sahipliğinde “Sanayici ve KOBİ Gözüyle Deprem Sigortası ve Kahramanmaraş Depreminin Sigortacılık Sektörüne Etkileri” başlıklı bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, risk yönetiminin önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin ekonomik kalkınması ve zenginleşmesi için kazançların ve yatırımların korunması gerektiğini belirtti. Kıvanç, “Kahramanmaraş merkezli depremler bize bir kez daha gösterdi ki, ekonomik kalkınma ve zenginlik için kazancın ve yatırımların korunması gerekiyor. Bunun içinde etkin ve doğru bir risk yönetimi şart. Son zamanlarda sıkça kullanılan bir söz var. Coğrafya kaderdir diye. Bize göre de sigortasızlık kader. Çünkü gerek sektörel bazda, gerekse yaşadığımız coğrafya itibariyle sigorta yaptıramıyoruz. Bakınız ben Tekstil sektöründe faaliyet gösteriyorum. Sigorta yaptırmam çok zor. Atık öyle, çırçır öyle, tekstil, mobilya, plastik, kimya sektörleri öyle. Pek çok sektörde yıllardır sigorta yaptıramıyoruz. Halbuki, bu tesisler, fabrikalar hepimizin malı; milli servet. Bunları korumak boynumuzun borcu. Tabi ki bizler hiç önlem almayalım, kurallara uymayalım demiyorum. Gerek sektörel anlamda gerekse işletme bazında gerekli tedbirleri alalım. Ama bizlere karşılığı olmayan, işletme riskinde hiçbir koruma sağlamayacak tedbirlerin alınması sorumluluğu da verilmesin.” dedi. Son olarak, hasar süreçlerinde yaşanan sorunları dile getiren Kıvanç, sigortacıların bilgi verme ve tazminat ödeme süreçlerini daha şeffaf ve hızlı hale getirmelerini istedi. Sigorta eksperlerinin daha etkin bir şekilde bilgilendirme yapmalarını ve gereksiz gecikmelerin önüne geçmelerini talep etti.
Açılış konuşmasında Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Akif Eroğlu ise, “Bugün düzenlediğimiz bu toplantı bizim bu ülkedeki, sanayiciler, sigortacılar, kamu olarak çok önemli bir inisiyatifin başlangıcı noktasıdır” dedi.
Kahramanmaraş depreminin çok şey öğrettiğini söyleyen Eroğlu, “İki gündür sigortacılığın çok düşük olduğunu konuşuyoruz. Sanayicilerin, insanların karşı karşıya kaldığı durumları konuşuyoruz. Bugün elektrik sözleşmesi yapmak için gittiğinizde sizden DASK poliçesi isteniyor. Birileri vatandaşa, git, 40 metrekarelik bir DASK poliçesi yaptır getir, diyor. Oysa konut 100-150 metrekare. Bu durumda eksik yapılmış poliçelerle karşılaşılıyor. Bizim reel sektörümüz bir poliçede en ucuz poliçeyi yaptırmak için uğraşıyor. Önce fiyatına göre ne aldığınıza bakın; teminat nedir, sadece bina mı, eksik sigorta var mı? Kâr kaybı var mı? Muafiyet nedir? Bunlara bakmadan sigorta yaptırırsanız sorunlar yaşarsanız” diye konuştu.
Tüm gün boyunca süren etkinlik, öğleden önce “Sanayici ve KOBİ Gözüyle Deprem Sigortası” ve öğleden sonra “Kahramanmaraş Depreminin Sigortacılık Sektörüne Etkileri” olmak üzere iki oturumdan oluştu.