Sigma Raporuna göre, Türkiye 2022’de hayat dışı sigortacılıkta reel olarak %37 büyüyerek dünya lideri oldu. Türk hayat dışı sigortacılığının dolar bazındaki büyümesi ise %27 olarak gerçekleşti. Hayat-hayat dışı toplam üretime bakıldığında, dünyada ABD ve Çin’in paylaştığı ilk iki sıra değişmezken, Japonya %15 daralınca İngiltere üçüncülüğe yükseldi. Toplam prim üretimi 6 trilyon 782 milyar dolar olurken, 2023 sonunda bu rakamın 7 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor.
Swiss Re, dünya sigortacılık üretiminin analiz edildiği ve beklentilerin masaya yatırıldığı Sigma Raporunu yayınladı. Sigorta Dünyası’nın 747’nci sayısının kapak haberinde, Swiss Re, pandemi sonrası başlayan küresel ekonomik yavaşlamanın beklenenden daha hafif geçtiğini kaydediyor. Reasürans devinin her yıl dünyadaki tüm ülkelerden derlediği sigorta üretim rakamlarının analizini içeren Rapor, para politikasının sıkılaştırılmasının tam etkisi henüz ortaya çıkmamış olmasına rağmen, gelişmiş piyasalarda 2023-24 yılında sadece yaklaşık %1 reel gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesinin beklendiğini kaydetti. Bu yıl ve gelecek yıl için reel anlamda küresel büyümeyi %2.3 olarak tahmin eden Swiss Re’ye göre piyasada daha yüksek ortalamalardan bahsediliyor.
Enflasyon en büyük makroekonomik endişe
Büyümenin itici gücü olarak Çin ekonomisinin yeniden açılmasıyla birlikte, gelişmekte olan Asya’nın beklendiği şekilde ön plana çıkacağı tahminin yapıldığı Rapor şöyle devam ediyor: “En büyük küresel makroekonomik endişe hâlâ enflasyon. İş gücü piyasasındaki sıkıntılar ve enflasyonun reel sektörden hizmet sektörüne kayması nedeniyle fiyat baskıları devam ediyor. Bu yılın tekrarlayan stresi ise para politikasındaki sıkılaştırmanın bankacılık sektörü üzerindeki gecikmiş etkileri nedeniyle finansal sistem istikrarsızlığı. Bu durum, bankaları desteklemek için alınacak yeni likidite önlemlerinin, birçok ekonomide geleneksel para politikasına dönüşü geciktirebileceği için enflasyon görünümüne belirsizlik ekliyor.
Swiss Re’nin Raporu sigorta endüstrisiyle ilgili olarak ise şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Ekonomik yavaşlama ve enflasyon, sigorta şirketleri için zorluklar doğuruyor; ancak önümüzdeki iki yıl boyunca endüstrinin dayanıklı olacağına inanıyoruz. Enflasyon baskısıyla birlikte, hayat dışı sigorta şirketleri yüksek hasar maliyetlerini daha yüksek prim fiyatlarıyla dengeleyecek. Ancak, enflasyon gerilemeye başladığında hasar maliyetlerinin azalmasıyla ve faiz oranına duyarlı yatırımlardan elde edilecek daha yüksek getirilerle kârlılık desteklenmeli. Finansal sistemle ilgili olarak, sigorta şirketlerinin likiditesinin ve sermaye pozisyonlarının sağlam olduğuna inanıyoruz ve bu durum, gelecekteki istikrarsızlıkla başa çıkmalarına ve sarsılmamalarına olanak tanıyacaktır. Diğer finansal sektörlere göre, sigorta şirketleri piyasa sorunlarını absorbe edebiliyor.”
Sigorta endüstri diğerlerine göre güçlü
Küresel ekonomik yavaşlama ve enflasyonun, sigorta şirketleri için zorluklar doğurduğunun belirtildiği Raporda, buna rağmen önümüzdeki iki yıl boyunca endüstrinin dirençli olacağının tahmin edildiği de vurgulandı. Enflasyon baskısının devam etmesi nedeniyle sigorta şirketlerinin hasar maliyetlerini yükselen prim fiyatlarıyla dengeleyeceğinin dile getirildiği Rapor, bunun da sektörde sert piyasa koşullarının devam edeceği anlamına geldiğinin altını çizdi. Enflasyonun gerilemesiyle birlikte hasar maliyetlerinin azalması ve faiz oranlarına duyarlı yatırımlardan elde edilecek daha yüksek getirilerin kârlılığı destekleyeceği kaydedilerek, “Finansal sistemle ilgili olarak, sigorta şirketlerinin likidite ve sermaye pozisyonlarının güçlü olduğuna inanıyoruz ve bu durum, gelecekte olabilecek herhangi bir istikrarsızlıkla başa çıkmalarına izin verecektir. Diğer finansal sektörlere kıyasla, sigorta şirketleri piyasa sıkıntılarını emen ve yaygınlaştırmayan yapıya sahip” dendi.
Fiyat artışları endüstriyi büyütecek
Swiss Re tarafından küresel sigorta prim üretimiyle ilgili tahminlerde de bulunuldu. Hayat dışı ve hayat sigortaları toplamında 2023 yılında %1,1 ve 2024 yılında %1,7 oranında büyüme öngörülürken, her iki branşın da %2,6 olan 10 yıllık ortalamanın altında olacağı vurgulandı. 2022 yılında ise %1,1 daralma kaydedilmişti. Prim üretiminin bu yıl sonunda yeni bir rekor olan 7,1 trilyon dolara ulaşacağı tahmin edildikten sonra şu hususlara yer verildi: Hayat dışı sigorta için, geçen yılki %0,5’luk artıştan sonra bu yıl %1,4’lük reel büyüme öngörüyoruz. Bu iyileşme büyük ölçüde bireysel sigorta alanında ve ticari sigortalarda yüksek fiyat artışlarından kaynaklanacaktır. Oto sigortası pazarının, primlerin yükselmesine dayanarak üç yıl süren daralmadan sonra büyümeye döneceğini görüyoruz. ABD’deki pandemi destek politikalarının sona ermesi nedeniyle sağlık primlerinde yaşanacak düşüş ise diğer iş kollarında meydana gelen hacim artışlarının bir kısmını dengeleyecektir.”Formun Üstü
Rapora göre, hayat dışı sigorta şirketlerinin kârlılığı, yatırımların hızlanması ve yavaşlayan enflasyonun hasar maliyetlerini azaltmasıyla iyileşecek. Hayat dışı sektörün özsermaye getirilerinin geçen yılki %3.4’ten %7.8’e ve 2024 yılında da %9.3’e yükseleceği tahmin edilerek, “Güçlü yatırım getirisiyle paralel olarak sermaye maliyeti artıyor, ancak kârlılık farkının daralacağını öngörüyoruz” dendi.
Hayatta düşük büyüme
Hayat sigortasında ise 2023 yılında küresel primlerin reel anlamda %0.7 oranında, yani 10 yıllık trendin altında büyüyeceğinin tahmin edildiği Raporda, bunun yüksek enflasyonun tüketici tasarruflarını erozyona uğratıp nominal prim büyümesini %3.1’lik daralttığı 2022 yılına göre iyileşme olduğunun altı çizildi. Raporda küresel hayat sigortası konusunda şu öngörüler paylaşıldı: “Primlerin 2024 yılında %1.3 olan 10 yıllık trendin üzerinde, %1.5 oranında artacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıl başlayan faiz oranındaki artış döngüsü, sektörün kazançlarını da arttırdı. Bu yıl, gelişmiş piyasalarda yükselen ücretler ve faiz oranları, olumlu büyüme ve kârlılık destekleri oluşturuyor. Ayrıca, Çin’in yeniden açılmasının bir sonucu olarak Hong Kong’da yeni hayat risk havuzları görüyoruz. Yüksek faiz ortamı, emeklilik sigortası işi ve emeklilik risk transfer anlaşmaları için özellikle ABD ve İngiltere’de yeni destekleyici faktörler yaratıyor.”
Sigorta Dünyası’nın notu
Türk sigorta sektörünün özellikle hayat dışındaki büyümesi tüm dünyada öne çıksa da, buradaki sebebin poliçe sayısındaki artış değil, yüksek enflasyon olduğu gözardı edilmemeli. Türk Lirasının engellenemeyen değer kaybıyla birlikte oto ve konut fiyatlarında yaşanan sıçramanın, Türk hayat dışı sigorta sektörünü büyümede dünyanın tepesine taşıdığı görülüyor.
Üç sigortacılık göstergesinde de yükseliş
Türkiye 2022’de kişi başı toplam prim üretiminde 154 dolarla 68’incilikten 65’inci basamağa yükselirken, sigorta üretiminin GSYİH’ye oranında (penetrasyon), %1.5’luk oranla 73’üncü sıradan 70’inci sıraya çıktı. Toplam üretimde ise 39’uncu sıradan 37’nci sıraya geldi.
Hayat Sigortası Payının
En Düşük Olduğu 5 Ülke
Katar %2.8
Suudi Arabistan %3.5
Kayman Adaları %7.8
Cezayir %9.4
Kuveyt %9.8