Evet, tam da bayrakların devir tesliminin yapıldığı bir dönemdeyiz. Ama benim baktığım nokta zirve değil; tam tersine, sektöre ilk adım atacak olan, kariyerlerini sigorta sektörüne bağlayan genç sigortacı adaylarımız.
-Dr. Behlül Ersoy
Sektör son birkaç aydır çok hareketli. Doğası gereği, değişimin sektörün her katmanında homojen şekilde dağılması gerekir. Fakat bizim dikkatimizi çeken hep üst yönetimlerdeki değişimler oluyor. Evet, tam da bayrakların devir tesliminin yapıldığı bir dönemdeyiz. Ama benim baktığım nokta zirve değil, tam tersine sektöre ilk adım atacak olan kariyerlerini sigorta sektörüne bağlayan genç sigortacı adaylarımız. Bu yazımı okuduğunuzda bayrağı devralacak genç sigortacılar çoktan üniversite tercihlerini yapmış olacak.
Aslında son üç yıldır düzenli olarak Sigorta Strateji Platformu’nda yayımladığımız “Sigortacılık ve Aktüerya Tercih Rehberi” ile hem sektörün hem de tercih döneminde parlak beyinlerin ilgisini çekmeye çalışıyoruz. Şimdi yeni bir tercih dönemindeyiz. 2023 Yılı YÖK Lisans Atlas’a göre farklı isimlerle Sigortacılık ve Aktüerya eğitimi veren üniversitelerimizin kontenjanlarına gelin birlikte göz atalım…1 Ağırlıkla devlet üniversitelerinden oluşan bu bölümler 2022 yılında yaklaşık 1.140 kontenjana sahipmiş. Vakıf ve KKTC’deki üniversitelerin indirimli veya tam ücretli kontenjanlarının doluluk oranlarının düşük olduğunu görüyoruz. Fakat bahsi geçen bu kontenjanlar toplam içinde küçük bir orana isabet ediyor. Bunun dışında devlet üniversitelerinde ve vakıf üniversitelerinin tam burslu kontenjanlarında doluluk oranı ise neredeyse %100’e ulaşıyor! Net olan şey, gençlerin sigorta sektörüne yoğun ilgisi var! Var ama kim bu gençler, onları tanıyor muyuz? Bu soruya kapsamlı bir cevap vermek için Milli Reasürans’a ait Reasürör Dergisi’nde “Türkiye’de Lisans Düzeyinde Sigortacılık ve Aktüerya Eğitimi” başlıklı bir makale kaleme almıştım.2 Buna bir göz atmanızı tavsiye ederim. Burada o derece detaylı bir analiz yapmam mümkün olmasa da önde gelen Sigortacılık ve Aktüerya bölümlerinin başarı sıralamalarındaki değişim üzerinden bir yorum yapmak isterim.
YÖK Lisans Atlas’a göre, 2022 yılında “Sigortacılık” bölümleri arasında en yüksek puanla öğrenci almayı başaran Başkent Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Sigortacılık Bölümü. Tam burslu olarak yerleşen son öğrencinin başarı sıralamaları ise 2020’de 340.928, 2021’de 421.297 ve 2022’de 338.336. Bir de 2022 yılında “Aktüerya Bilimleri” bölümleri arasında hangi üniversite öne çıkıyor ona bakalım. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri bölümü en yüksek puanla öğrenci almayı başarmış. Son üç yılda bu bölüme yerleşen son öğrencinin başarı sıralamaları ise 2020’de 315.420, 2021’de 329.191 ve 2022’de 304.206.1 En yüksek puanla öğrenci alan Aktüerya Bilimleri ve Sigortacılık bölümleri bu noktada bir patern veriyor diyebiliriz. Maalesef bu istikrarsız görünüm bize sektörün, Türkiye’nin en parlak gençlerini aramıza katmakta sürdürülebilir bir başarı kaydedemediğini söylüyor.
Her yıl bu dönemde sessiz sedasız bir bayrak teslimi yaşanıyor. Ve birçoğumuz bunun gelecekteki etkisinden bihaberiz. Artık bu bölümlerde her yıl bir öncekine göre daha düşük dilimde yer alan öğrencileri görelim. Bayrağı en başarılılara devredelim. Unutmayalım ki sigorta sektörünün en büyük sermayesi bu beşeri sermayedir!
“Sigortacılık bölümleri arasında en yüksek puanla tam burslu olarak yerleşen son öğrencinin başarı sıralaması 2022’de 338.336’ydı. Maalesef en parlak gençleri aramıza katmakta başarı kaydedemiyoruz.”
Kaynak:
- YÖK Lisans Atlası, (2023). https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-anasayfa.php
- Ersoy, B. (2023). Türkiye’de Lisans Düzeyinde Sigortacılık ve Aktüerya Eğitimi, Milli Reasürans T.A.Ş. Resürör Dergisi, 127. Sayı.