AXA Venture Partners’den teknoloji girişimlerine özel 1.5 milyar Euro fon

AXA Venture Partners (AVP), üç ila dört yıl içinde halka açılmayı bekleyen şirketleri hedefleyen Avrupa ve Kuzey Amerika teknoloji girişimlerine yatırım yapmak için 1,5 milyar Euro’luk (1,6 milyar dolar) yeni bir ileri aşama fonu duyurdu.

Fondan yapılan açıklamada, AVP’nin en büyük sermaye kaynağı olan Fransız sigorta şirketi AXA SA’nın 750 milyon Euro’luk çapa yatırım yapmayı planladığı bildirildi. İlk kapanışın 2024’ün ilk çeyreğinde, nihai kapanışın ise gelecek yıl beklendiği belirtildi.

Bloomberg’de yer alan habere göre, Fon, yatırımcıların enflasyon, Ukrayna’daki savaş ve borç tavanı konusunda Washington’daki müzakerelerden endişe duymasıyla hem ABD hem de Avrupa’daki ilk halka arz piyasası zorlu olmaya devam ederken geliyor.

AXA Group Baş Yatırım Sorumlusu Jean-Baptiste Tricot yaptığı açıklamada, “AXA’nın bilançosunun gücü, böyle bir taahhütte bulunmamıza ve açıkça uzun vadeli trendler olan teknoloji rüzgarlarından yararlanmamıza izin veriyor. Teknoloji sektöründeki değerlemedeki son düzeltmenin de önümüzdeki yıllarda fırsatlar sağlayacağına inanıyoruz.” dedi.

Şirket, yeni fonun, girişim, büyüme ve fon fonları aşamalarını kapsayan mevcut AVP fonlarının yelpazesini genişleteceğini ve herhangi bir halka arzdan sonra potansiyel olarak yatırımda kalabileceğini açıkladı. AVP’nin mevcut odağını yazılım, fintech, insurtech, dijital sağlık ve tüketici teknolojileri üzerinde tutacak.

AVP, kurulduğu 2016 yılından bu yana yaklaşık 60 yatırım yaptı. Bu yeni fonla, Avrupa’da planlanan yatırımların üçte ikisi olmak üzere, yaklaşık 150 milyon euro tutarında çek yazarak yaklaşık bir düzine yeni girişime yatırım yapmayı hedefliyor.