Sigorta sektörü hazır: Depremin sektöre maliyeti 80 milyar lirayı bulabilir

Türkiye 6 Şubat’ta yaşanan 7,7 ve 7,6’lık Kahramanmaraş depremleri sonrasında ülkemizdeki can kaybı 50 bini, komşu Suriye’de hayatını kaybedenlerin sayısı ise 7 bini aştı. Depremin ekonomik şiddetini azaltacak en önemli sektör olan sigortacılık, felaketin hemen ardından bölgeye koşarken, henüz Şubat bitmeden sigortalılara 161 milyon liralık ödeme yapıldı. DASK ise 20 Mart itibarıyla 4,5 milyar liralık ödeme yaptı. Sigorta sektörünün DASK ile birlikte yapacağı toplam ödemenin 80 milyar lirayı aşacağı tahmin ediliyor.

Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana yaşadığı felaketlerin en büyüğüyle başa çıkmaya, deyim yerindeyse 5 Şubat’a dönmeye çalışıyor. 6 Şubat’ta üst üste yaşanan Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde, dergimiz yayına hazırlanırken aldığımız son bilgilere göre, 50 binin üzerinde insan Türkiye’de, 7 bini aşan sayıda insan ise Suriye’de hayatını kaybetti.

Ülkemiz 70 yılın dünya çapında yedinci en ölümcül depreminin yarattığı etkilerle başa çıkmaya çalışırken, sigorta sektörü de ilk günden itibaren tüm kurumlarıyla deprem bölgesindeki hasarların hızla ödenebilmesi için gayret sarf ediyor.

Konuyla ilgili söyleşi gerçekleştirdiğimiz AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, depremden etkilenen tüm şehirleri bizzat dolaşarak eksperleri koordine ettiklerini ve doğru ve hızlı hasar ödemesi için çalıştıklarını söyledi. Ölken, toplam hasarın ise DASK ile birlikte 4 milyar avro olacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Deprem bölgesine ulaşıp yardım faaliyetlerine katılan bir başka isim olan SAB Başkanı Ayhan Çalık’a da mikrofon tutarak, deprem bölgesinde yaşananları ve bölgedeki acentelerin sigortalılara hizmet verebilmeleri için yürütülen yardım çalışmaları dinledik. Depremle ilgili haberimizde SEDDK ve TSB de görüşleriyle yer aldı. Sorularımıza verdiği cevaplarla haberimize katılan kamu otoritesi SEDDK ve şirketlerin çatı kuruluşu TSB’nin verdiği bilgilere göre, deprem hasarı için 20,5 milyar lira muallak hasar ve 22 milyar liralık karşılık ayrılmış bulunuyor. TSB, sigorta şirketlerinin bugünler için var olduğunu ve kötü gün dostu olduklarının altını çizerken, SEDDK sigortacılık bilincinin gelişmesi açısından devrim niteliğinde düzenlemeler yapmak da kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı.

Öte yandan DASK zorunlu bir sigorta olmasına rağmen, sigortalılık oranı ülke genelinde yüzde 56’yı ancak bulurken, deprem bölgesinde yüzde 50’nin altında kalıyor. Daire bazında uygulanan sigorta zorunluğunda ilk yıl haricinde yaptırım olmadığı için sigortalılık oranı bir türlü yükselmiyor. Bu konuda bina bazında zorunlu deprem sigortasının binaların yeniden inşa edilebilmesi yolunda gerçekçi bir koruma olacağı da önerilmesi gereken konular arasında bulunuyor.