“Artan araç bedelleri ve ortalama hasar maliyetleri sebebiyle sigortalılarımızın mal varlıklarının korunması açısından kasko sigortasının önemi daha da artıyor.”
Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gören, sektörün 2021 yılının son çeyreğiyle başlayıp hâlâ devam eden bir maliyet artış trendiyle mücadele ettiğini söyleyerek, “Pandemi döneminin etkisiyle araç talebindeki artışa rağmen arzdaki azalışla birlikte, artan döviz kurları, araç bedellerini ve sigortacılık maliyetlerini yukarı yönlü etkiledi. Öte yandan, döviz kuruna paralel olarak artan yedek parça maliyetleri, kısmi hasarların da görece hızlı yükselmesine sebep oldu. Asgari ücret artışları da bu trendin güçlenmesine katkıda bulundu. Sektör bu dönemde hasar maliyetlerinin daha etkin yönetimini ön plana alırken, makul prim artışlarıyla da süreci desteklemeye çalıştı. Ayrıca sigortalılar tarafından ekonomik gelişmelere bağlı olarak daha fazla tercih edilen hesaplı ürünler için de farklı çözümler sunma yoluna gidildi” dedi.
Sigortalıların harcanabilir gelirindeki daralmaya bağlı olarak en geniş kapsamdaki sigorta ürünlerine olan tercihlerinde değişim görüldüğünü aktaran Gören, “Bu dönemde sektör olarak sigortalılarımızın farklı ihtiyaçlarına dönük ekonomik ürünler sunarak sigortasızlık artışını önlemeye yönelik aksiyonlar aldık. Artan araç bedelleri ve ortalama hasar maliyetleri sebebiyle sigortalılarımızın mal varlıklarının korunması açısından kasko sigortasının önemi daha da artıyor. Her dönem olduğu gibi ekonomik konjonktür ve araç satış adetlerinde dalgalanmalara bağlı olarak poliçe sayısında değişimler gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.
SEDDK’dan önemli adımlar geldi
Azami prim revizyonlarının artan hasar maliyetleri ve asgari ücret artışlarına bağlı olarak sektör açısından teknik sonuçları yüksek zarar seviyesine ulaşan trafik sigortaları için kısmi bir rahatlama yarattığını söyleyen Gören sözlerini şöyle tamamladı: “Yakın zamanda SEDDK’nın açıkladığı yol haritası kapsamındaki kişi temelli poliçe, trafik sigortası sicil belgesi, basamak yapısındaki revizyon, kazaların azaltılması ve sigorta penetrasyonunun artırılmasına yönelik aksiyonları, kısa ve orta vadede trafik branşı sonuçlarının iyileşmesine yönelik önemli adımlar olarak değerlendiriyoruz.”