Koru Sigorta Genel Müdürü Kasım Yılmaz, “Bireysel sigortalarda vergi avantajını tüm ürünlerde yaygınlaştırarak sigortalılık oranını artırmak mümkün” dedi.
Sigortalıların almış oldukları sigorta poliçelerinden kaynaklı vergi uygulamaları hakkında görüş ve önerilerini paylaşan Koru Sigorta Genel Müdürü Kasım Yılmaz, “Sigorta poliçeleri üzerinden alınan vergilerde azalışa gidilmesi ve bireylerin sigorta poliçeleri için ödemiş oldukları vergiler kapsamında tüm branşlarda vergi indirimi yapılması, sigortalılık oranını artıracak ve bu sayede hasar alan sigortalıların devlet üzerindeki yükü de azalacaktır” dedi.
‘Hem bireysel hem kamusal yük azalıyor’
Sigortacılığın, riskleri transfer ederek ortaya çıkma ihtimali olan zararların ve kayıpların etkisini azalttığını ve yarattığı fonlar sayesinde de finansal piyasaların büyümesine katkı sağladığını ifade eden Kasım Yılmaz, “Poliçe döneminde, finansal kayıp riski poliçe kapsamında kabul edilen şartlarla sigorta şirketine transfer edilmekte, böylece hem sigortalının bireysel yükü hem de devletin kamu yükü azalmaktadır. Sigorta şirketlerinin üstlenmiş olduğu risklere karşılık almış olduğu primlerin bir kısmı devlete vergi olarak ödendiğinden enflasyonda yaşanan artış sigorta bedellerini artırdığı gibi devlete ödenen vergileri de artırmıştır. Sigorta şirketleri ülkede yaşanan katastrofik hasarlara karşı sigortalıların hasarlarını üstlenirken, devletin de kamu yükünü azalttığını düşündüğümüzde ödenen vergilerde indirime gidilmesi hakkaniyetli bir talep olacaktır” şeklinde konuştu.
“Ülkede meydana gelen katastrofik hasarlarda sigorta yaptıran ile yaptırmayanın devlet üzerindeki yükünü hesaba kattığımızda sigortasızlığın yükü çok ağır gelmektedir” diyen Yılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti: “Sigorta yaptıranların ekonomik anlamda da olası hasarlardan sonra sigorta koruması ile işlerini devam ettirebilmesi sayesinde ekonominin çarkları sorun yaşamadan dönmekte, bireyler de yaşam standartlarını koruyabilmektedir. Özellikle ticari faaliyette bulunan sigortalılar sigorta poliçelerinin primlerini vergiden düşebiliyor iken bireyler sadece hayat, sağlık, ferdi kaza gibi şahıs sigortalarının primlerini vergiden düşebilmekte ancak varlık ve sorumluluklarına ilişkin sigorta primlerini vergiden düşememektedirler.”
‘Kayıplar ekonominin çarklarında bozulma yaratabilir’
Ülkemizde yaşanan deprem, sel, yangın gibi doğal afetlerde zarar gören kişilerin devlet üzerinde ciddi yük oluşturduklarını vurgulayan Kasım Yılmaz, “Trafik kazalarında meydana gelen ölüm durumunda geride kalanların devlet üzerinde yarattığı mali yük ile sakatlanma durumunda bakım maliyetleri de devlet üzerinde ciddi anlamda sosyal güvenlik yükü yaratmaktadır. Aynı şekilde bireylerin mal varlıklarında yaşanabilecek kayıplar kişilerin yaşam standartını etkileyeceğinden ekonominin çarklarında bozulma yaratabilecektir. Ancak bireylerin yaptırmış olduğu sigortalar sayesinde devlet üzerindeki yük azalırken ekonominin işleyişinde de aksama oluşmayacak, çarklar dönmeye devam edecektir” açıklamasında bulundu.
Koru Sigorta Genel Müdürü Kasım Yılmaz: “Bireylerin yaptırmış oldukları sigorta sayesinde devlet üzerindeki yükün azalması ve ekonomik çarkların dönmesi dışında bir de ödedikleri primler içerisinde devlete aktarılmak üzere vergiler alınmakta ve mali anlamda da devlet desteklenmektedir. Sigorta yaptırmak suretiyle sağlanan faydayı artırmak amacıyla sigortalılık oranının artırılması ve sigortanın tabana yayılması gerekmektedir” dedi.
‘Sigortalılık oranı vergi indirimi artırır’
Kasım Yılmaz, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Özellikle bireylerin yaptırmış olduğu tüm sigorta ürünlerinden alınan primlerin vergiden indirilebilmesi, hem sigortalılık oranının artmasına katkı sağlayacak hem de sigortalıların devlet üzerinde sağlamış oldukları faydadan ötürü ödüllendirildikleri kendilerine hissettirilmiş olacaktır. Ödenen primlerin vergiden indirilebilmesi toplanan vergide azalış yaratmayacak olup artacak sigortalılık oranından dolayı hem vergi gelirini artıracak hem de devletin yükünü azaltmış olacaktır. Sonuç olarak, poliçelerde yapılacak vergi indiriminin sigortalılık oranını artıracağını ve bu doğrultuda devletin yükünün de azalacağını göz önünde bulundurduğumuzda bir an önce gerekli aksiyonların alınıp, yıl bitmeden 2023 için planlamaların yapılmasının olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyorum.”