Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı, SEDDK’nın yayınladığı yönetmeliğin ardından yaptığı açıklamada, primlerdeki değişikliğin teminat artışıyla birlikte geldiğine dikkat çekti. Obalı: “Son bir yılda yedek parça fiyatlarındaki ve araç değerlerindeki yükseliş nedeniyle hasar maliyetleri, yüzde 89 civarında arttı. Yönetmelikle ‘eksik sigorta’ya da çözüm üretilerek maddi ve bedeni teminatlar ikiye katlandı.”
Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) yayınladığı “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hakkında açıklamalarda bulundu.
İlgili otoriteler tarafından kamu yararı gözetilerek detaylı hesaplamalar yapıldığına dikkat çeken Obalı, söz konusu düzenlemenin, enflasyonun getirdiği mevcut yüklere karşı bir değişiklik olduğunu dile getirdi. TSB Genel Sekreteri şöyle konuştu: “Trafik sigortası çok geniş bir kesime hitap ediyor. 2021 verilerine göre; 25 milyon aracın 20 milyondan fazlası sigortalı. Son bir yılda yedek parça fiyatlarındaki ve araç değerlerindeki yükseliş nedeniyle hasar maliyetleri yüzde 89 civarında arttı. Burada bir düzenleme yapılması zorunluluk hâlindeydi ve süreçte SEDDK ile görüş alışverişi içindeydik. TSB olarak varoluş amacımız doğrultusunda ürünleri sigortalılarımız lehine geliştiren bu adımları önemsiyoruz.”
Bin bir zorlukla elde ettiğimiz varlıklarımıza sahip çıkmak için sigortanın önemini hatırlatan TSB Genel Sekreteri, yönetmelikle ele alınan en önemli konunun teminatlar olduğunu belirtti. Obalı, “Sigorta sektörü olarak iklim değişikliğiyle birlikte yükselen ihtiyaçları da karşılayacak bir teminat artışını uzun zamandır istiyorduk. Yönetmelikle ‘eksik sigorta’ya da çözüm üretildi. 50 bin TL maddi, 500 bin TL bedeni tazminat rakamları ikiye katlanarak 100 bin TL ve 1 milyon TL’ye ulaştı” dedi.
“Aracın yakıt ve emisyon değerlerine göre fiyatlama yapılabilecek”
SEDDK’nın yayınladığı yönetmelikle, prim indirim/artırım oranlarına ek olarak araçların yakıt cinsine ve emisyon değerlerine göre yüzde 10 ek artırım/indirim yetkisi yüzde 20 olarak revize edildi. Burada daha çevreci araçların prim olarak da teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Obalı, bu kapsamda 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak azami primlerin, 2022 Mayıs ayındaki azami primlere yüzde 25 eklenerek uygulanacağını belirterek, tavan primlerin aylık artış oranında şimdilik Mayıs ayı itibarıyla belirlenen yüzde 2,25’lik artışın uygulanmaya devam etmesini beklediklerini söyledi.