Avrupa Sigorta ve Mesleki Emeklilik Kurumu (EIOPA) tarafından hazırlanan yeni bir raporda, çevresel riskleri yeniden/sigorta ve emeklilik sektörleri için en acil endişeler arasında tanımlandı.
EIOPA, aşırı hava olaylarının yoğunluğunun ve sıklığının arttığı göz önüne alındığında, bu sektörler için önemlilikte beklenen en yüksek artış açısından çevresel risklerin en büyük risk olduğunu açıkladı. Bu nedenle, denetim otoritelerinin, sigortalama risklerini ele almak için, özellikle reasürörlerde, sağlam risk yönetimi uygulamalarının mevcut olduğundan emin olmaları gerektiği vurgulandı.
Ancak EIOPA, koruma açığını kapatma ve yeni hizmetlere yönelik artan talebi karşılama potansiyeli nedeniyle çevresel risklerin re/sigortacılar için de bir fırsat teşkil edebileceğini kaydetti.
Makroekonomik açıdan, EIOPA’nın raporu, COVID-19 pandemisinin Avrupa ekonomileri için bir zorluk oluşturmaya devam ettiğini, pandeminin yoluna ilişkin belirsizliklerin ve büyüme görünümüne ağırlık veren tedarik zinciri kesintilerinin olduğunu belirtti. Son zamanlarda ise uzun vadeli getirilerdeki toparlanmaya rağmen, piyasalar hala düşük faiz ortamında çalışıyor ve bu da özellikle hayat sigortaları ve emeklilik fonları üzerinde baskı oluşturuyor.
EIOPA, enflasyonist baskıların geçici olmasını beklemekte ve 2022’de enflasyonun azalmasını öngörürken, ancak bu durum devam ederse kârlılık üzerinde potansiyel olumsuz etkilerle birlikte hayat dışı sigortalar için önemli bir risk görüldüğünün altını çizdi.
Analistler tarafından belirlenen diğer en önemli risk alanları arasında, kısmen yaygın dijitalleşme eğilimleri ve ev ofis çözümlerinden kaynaklanan siber risk yer aldı. EIOPA, “Artan ivmeye rağmen, veri toplama ve siber risk modellemede gerekli iyileştirmelere işaret eden siber risklerin anlaşılması sınırlı kalıyor” dedi. “Çevresel risklerde olduğu gibi, siber alan da siber sigorta talebinin artacağını gören sigortacılar için fırsatlar yaratabilir.” açıklamasında bulundu.
Krizden elde edilen veriler dikkatli bir şekilde ele alınmalı
Raporda, “Hala devam eden salgın, finansal istikrar için bazı endişe alanlarına ışık tuttu ve düzenleyicilere, denetçilere ve piyasa katılımcılarına değerli dersler verdi. Yine de EIOPA, krizden elde edilen verilerin dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiğine inanıyor. Uyumlu para politikalarının ortasında benzeri görülmemiş mali tedbirlerin düzenli risk değerlendirme çerçevelerini bozmuş olabileceğini akılda tutarak, risk yöneticileri ve denetçilerin riskleri hafife almamaları önemlidir.” ifadelerine yer verildi.