Howden Sigorta’nın ‘Dijital Salgın’ raporuna göre siber saldırılar, işletmelerin karşı karşıya olduğu en büyük risklerin başında geliyor. Howden Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge CEO’su Atınç Yılmaz, dünya çapındaki fidye yazılımı saldırılarının sayısının yüzde 170 arttığını vurgularken, siber risklerin artık her büyüklükteki işletmenin karşı karşıya kaldığı bir tehdit olduğunun altını çizdi.
Howden Group, son dönemde ciddi oranda artan siber saldırılarla ilgili kapsamlı bir rapor yayımladı. ‘Dijital Salgın’ adlı çalışmaya göre COVID-19, siber ile ilişkili riskleri artırdı ve büyük ölçüde dijital teknolojilere bağımlı olan, birbirine bağımlı ve birbirine bağlı bir dünyaya yönelik önceden var olan güvenlik açıklarını ortaya çıkardı. Howden’ın çalışmasına göre şirketler, karantinanın getirdiği uzaktan çalışma ve hızlandırılmış dijitalleşme gibi kalıcı değişikliklere uyum sağlamak için veri ve bulut güvenliğine büyük yatırımlar yaparken, siber korsanlar genellikle bir adım önde oluyor. Tek amaçları kesintiye neden olmak, veri çalmak ve veri çalmak için zayıf noktaları hedeflemek. Bunun sonucunda ise fidye yazılımlar vasıtası ile haksız maddi kazançlar elde etmek.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Howden Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge CEO’su Atınç Yılmaz şunları söyledi: “Howden, bu riskin müşterileri için temel olacağını öngörerek Siber Akademi’yi uzun süredir gündeminin ilk sıralarında tutuyordu. Siber sigortalar, bilgi teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmayı gerektiren bir sigorta ürünü. Brokerler ve sigorta şirketleri açısından siber sigorta satışının önündeki en büyük engel bilgi eksikliği ve risklerin yeteri kadar anlaşılamaması. Bu durumun çok önce farkına vararak 2014 yılında Howden Siber Akademi’yi kurduk. Siber risk ekiplerimizin eğitimlerini gerçekleştirdiğimiz, kendilerinin siber riskleri daha iyi anlamasını ve IT terminolojisine hakim olmalarını sağladığımız bu akademimizin getirdiği uzmanlığın başarısı geçen sene ‘Siber Risk Ödülleri’nde ‘Yılın Brokeri’ olmamızla da tescillendi.
Fidye yazılım girişimlerinde yüzde 170’lik artış
Rapora göre dünya çapındaki fidye yazılım saldırılarının sayısı geçen yılın son çeyreğinde, bir yıl öncesine göre yüzde 170 arttı. Geçen yıl siber korsanlara fidye ödemeye karar veren ABD merkezli şirketler için ortalama maliyet, 2019’a kıyasla yüzde 400’den fazla arttı. Dünya çapında fidye yazılımı iyileştirmesinin ortalama maliyeti de 2020’de 700 bin dolardan 1,85 milyar dolara yükseldi. Howden’ın araştırması, küresel siber sigorta fiyatlandırmasının, veri takibi başladığından bu yana yüzde 50’lik bir artışın ardından Haziran 2021’de yıllık ortalama yüzde 32 oranında arttığını ortaya koyuyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde küresel siber pazar için benzer bir genişleme oranı öngörülüyor ve siber sigorta maliyetlerinin 2025 yılına kadar 20 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
‘Dijital Salgın’da hasar nasıl en aza indirilir?
Howden’ın çalışmasına göre planlama ilk sırada geliyor. Bir şirketin siber güvenliğe yaptığı yatırım aynı zamanda geleceğine yatırım yapması anlamına geliyor. Howden uzmanlarına göre bir siber saldırının ardından hız çok önemli ve bu protokollerin yerinde olması, şirketlerin herhangi bir olası saldırıya yanıt vermesini hızlandıracak ve hasarı ve maliyetleri sınırlamaya yardımcı olacak. Geçen yılı mercek altına alan bir araştırmaya göre siber saldırılarla ilgili önlem alan ve bu riskleri güvence altına alan şirketlerin, siber korsanlara önlem almayan şirketlere göre yüzde 40 oranında mali tasarruf sağladığını ortaya koydu.
Howden’ın raporuna göre test edilmiş ve kapsamlı bir müdahale planı geliştirmek, daha da önemlisi sağlam bir siber sigorta programına sahip olmak dış riskleri kontrol etmek için en etkili yöntem olarak değerlendirildi.